Реклама / Ads
47| 23590 |23.02.2012 ИНТЕРВЮ

Иван Генов: Гоце се връща на местопрестъплението - "Позитано" 20

.
Първанов и Станишев превърнаха вековното бузлуджанско дърво в ГМО
 
Иван Генов е доктор по международно право, дипломат и депутат във Великото народно събрание, 36-ото, 37-ото и 38-ото Народно събрание от БСП. Преди две години се разделя със столетницата и става съпредседател на Българската левица с покойния Илия Божинов.

Интервю на Маргарит Симеонов

- Г-н Генов, какво символизира двубоят Първанов – Станишев? Какъв знак за обществото е тази яростна битка? Кой ще е победителят?

-  Този сблъсък е символ на лявата несъстоятелност и на Първанов, и на Станишев като политически дейци. Наблюдаваме театър на нищетата на фалшивото ляво. Нито един от двамата, особено бившият президент, има културата и харизмата на социалист, на ляв човек. Те методично и целенасочено лишаваха БСП от лява идентичност по въпросите на вътрешната и външната политика, сигурността, идеологията. Двамата първенци паразитират върху вековното бузлуджанско дърво, превръщайки го в ГМО. Победител от тази битка ще е десницата, а жертвите ще са редовите социалисти  И Първанов, и Станишев са далеч от проблемите на трудовите хора и са твърде близко до интересите на едрия капитал.

- Първанов напусна президентството с висок рейтинг, а  Станишев стана временен председател на ПЕС. Това не са ли силни аргументи за всеки един от тях?

- Не бих казал. На 22 януари се освободихме от т.нар. социален президент, а всъщност отиде си задкулисният, милитаристичен и олигархичен държавен глава  закрилящ заменките, прегърнал плоския данък, вдъхновил престъпния закон за досиетата, възпяващ капсулирания етнически модел на ДПС. Неговият рейтинг е показател за степента на влияние на олигархията и капитала в българското общество и политика. Високият пост на Станишев е негов личен успех, но нека не забравяме, че ПЕС, заради социаллибералните си залитания, стана съучастник на най-тежката неолиберална криза, чийто главен носител е международната десница. Ето защо нито рейтинги, нито постове са достатъчни аргументи за когото и да било да се представя за лидер на лявото. Реалните стъпки и действия са меродавни. А техните се разминават и противоречат на лявата логика и политика.

- Първанов твърде агресивно атакува Станишев, че е изолирал и поставил в застой БСП и работи за ГЕРБ. Имат ли основания подобни обвинения?

-  Цинизмът на Първанов няма граници. Всеки друг, но не и той има право на подобни атаки. Хората имат памет и са длъжни да бдят. За 4 години “успешно” ръководене на БСП  Първанов доведе нейната ПГ от 58 депутати през 1997 г. до 48 депутати през 2001 г. и трета политическа сила. Той е този, който през последните години се съпоставя и флиртува тайно с Бойко
Борисов. Днес говори дори за референдум срещу плоския данък, а като президент мълчеше и аплодираше този данък. Апологет на Тройната коалиция, а постфактум я съди. Всичко това говори за политическа и морална недостатъчност
Оставам настрана, че Първанов бе най-удобният за Ив. Костов противник. Първоначално неопосканата папка “Гоце” караше някои да живеят в паралелни светове. В крайна сметка именно бившият председател на БСП зададе грешната й посока към дясна социалдемокрация и социаллиберализация, която я водеше към изолация и застой. Не случайно обичаше и седеше на трапезата на олигарсите.

- На 4 февруари във Варна бившият председател и президент в обкръжението на Румен Петков и Кирил Добрев стартира кампанията си за лидерство в БСП, като отново търсеше легитимация за участието си в събитията от преди 15 години. Героичен акт ли е 4 февруари или тази дата е свидетелство за контролирана пасивност?

- Да, Първанов наистина започна поредния си кръстоносен поход срещу БСП от Варна. Една трагикомична дата, предшествана от палежа на парламента (10-11 януари 1997 г.), той се опитва да я героизира и превърне в национален празник. Смешно! Очевидно на "Позитано" 20 вече не малко функционери престанаха да ръкопляскат на 4 февруари. Изтрезняха България можеше да има друга, по-добра съдба, ако Първанов не бе попречил да се сформира втори, по-широк кабинет на демократичната левица начело с акад. Сендов. Тогава нямаше да има унизено Народно събрание, нито престъпна приватизация и грабеж на правителството на Ив. Костов. Що се отнася до веселата компания на Първанов във Варна – тя говори сама за себе си, придава “съвършенство” на неговия лик.

- На срещата във Варна бившият президент лансира необичаен, задкулисен начин за избор за нов председател на БСП. Каква е тази тактика, каква е крайната цел на маньовъра?

- Докато Станишев е възприел тактиката на дозирана самоотбрана и контраатака, то нервите на Първанов явно не издържат и той отново търси опора в задкулисието. Бившият, в много аспекти деец, иска да дезавоалира делегатския състав на конгреса през май т.г. Затова препоръчва “кръгла маса” от старейшини  (кукловоди), която да определи новия председател. Това всъщност е нежната революция на Първанов срещу Станишев и БСП. Видите ли, конгресът щял да дискредитира партията, ако тя избере новия председател по класически начин – в съревнование от делегатите. Това са “демократичните” съждения на държавника. Крайната цел на маньовъра на Първанов е да постигне уж нулев резултат в двубоя – нито той, нито Станишев да е формален председател, но бившият президент да посочи “новия Станишев”, а самият той да е неформалният партиен лидер, който в евентуален момент да се самопредложи за премиер.

- При такова безпринципно единоборство какъв е полезният ход за лявото политическо пространство?

- Най-добре е лицето Първанов повече да не замърсява екологично лявото пространство,  да сее интриги и раздори  в него и да го отклонява по доказано грешния Блеъро-Шрьодерски път.  Ако има малко чест – да се върне към своя пластмасов проект АБВ, в който “няма ляво, няма дясно”, а има гола амбиция на един изпечен кариерист, който никога не е бил истински социалист. Той се родее с проекта на Кунева, но тя поне има международна подкрепа. И още нещо. Нека Първанов повече да не снася като кукувица яйца в чуждо гнездо. За политиците най-печално е когато следват максимата от теорията на наказателното право – престъпникът се завръща на местопрестъплението. В случая на "Позитано" 20. С други думи, Първанов очевидно би бил вреден за обединителните процеси вляво

- Г-н Генов, а как се развива вашата партия Българската левица и с какво се ангажира Вашето европейско политическо семейство – Европейската лява партия?

- След първите си скромни успехи в местните избори – общински кмет, председател на общински съвет, съветници - ние продължаваме да изграждаме мобилни структури в цялата страна и да се включваме в протестите на гражданското общество – напоследък срещу АСТА, срещу вредните технологии за добив на шистов газ. Привърженици сме на Левите Обединени Сили (ЛОС) и активно се готвим за следващите парламентарни избори. Всеки месец през тази година ще провеждаме международни форуми у нас по линия ЕЛП и нашата фондация “Бузлуджа” в партньорство с фондация “Роза Люксембург”. На пълни обороти се включваме в дейността на ЕЛП, на която сме редовен член. През 2012 г. се очертават две супер инициативи: Алтернативен Европейски Конвент за изход от кризата (30-31 март).

Този форум е контрапункт на безплодното споразумение на “Меркoзи”, което на 1 март ще бъде наложено на послушните правителства.  Стартираме и Европейска гражданска инициатива (1 млн. подписа на континента), чиято крайна цел е създаването на Европейски фонд за социално развитие и солидарност, който ще играе ролята на публична банка за облекчено финансиране на социални и екологични проекти. Убеден съм, че двете леви политически семейства – ЕЛП и ПЕС, могат да действат координирано срещу кризата - това глобално престъпление на системата и да се борят за изграждането на един друг ЕС: по-справедлив, солидарен, екологичен и мирен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 11204 |21.11.2011 Проф. Искра Баева: Връщането на Първанов ще предизвика сътресение в БСП . 48| 13869 |17.03.2011 Иван Генов: Министър Дянков е българският Бин Ладен . 26| 16704 |03.02.2011 Иван Генов: Готвят арест на човек от АБВ . 56| 12074 |21.07.2010 А. Железчев: Г. Марков инициира връщането на царските имоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads