Реклама / Ads
26| 16705 |03.02.2011 ИНТЕРВЮ

Иван Генов: Готвят арест на човек от АБВ

.
Иван Генов е доктор по международно право, дипломат и депутат във Великото народно събрание, 36-ото, 37-ото и 38-ото Народно събрание от БСП. Преди две години се разделя със столетницата и става съпредседател на „Българската левица” с покойния Илия Божинов.
 
интервю на Васил Василев

- Г-н Генов, наскоро хвърлихте бомба, прогнозирайки, че „уж един от невидимите конструктори на проекта АБВ е пред международен арест”. Кой е той?


- Не, не искам да влизам в никакви интриги. Хората може би сами ще се досетят.

- Става ли въпрос за политик с отнета американска виза?


- Не, не искам да коментирам, но за депутат става въпрос.

- Знаете ли какви са поне мотивите?

- Те почти винаги са едни и същи.

- Какви - връзки с престъпния свят, проституция, наркотици, контрабанда?

- Тепърва предстои развоят на този случай.

- Каква е позицията на партия „Новата левица” за скандалите със СРС-та, кабинетът оцеля след вот на доверие?


- В България цари безпорядък. На дъното кислородът ще свърши за всички. Тогава никой няма да е победител. Необходими са съпротива и алтернатива! Вотът на доверие беше жизнено необходим за правителството на Борисов. Това беше адекватен парламентарен ход с предизвестен успех. Така елиминира няколко вота на недоверие. Ефектът обаче ще е кратковременен. Премиерът е в минно поле, което постоянно се презарежда, вече и от вътрешни хора и кръгове на ГЕРБ. Бойко Борисов става все по-чужд в собствения си дом. Втори мандат за него е изключен, а първият има непредсказуем край. СРС-тата, за които се говори толкова много и които се обърнаха срещу ГЕРБ, не са толкова манипулирани, колкото говорят на висок глас, който заглушава ГЕРБ от правото да бъде морален съдник. Тепърва СРС-тата ще проговарят. За мен остава съмнението, че правителството е вече заложник не само на вътрешните си опоненти. Ще имат ли смелостта компетентните български органи да отхвърлят или потвърдят много вероятната хипотеза, че в записите са замесени чуждите служби. Кой и как управлява
България? Независима страна ли сме или протекторат?

- Защо лявото пространство е толкова аморфно, обездвижено и неопределено?


- Натрапеният отвън 20-годишен преход към капитализъм в България е десен по своята природа. Той подложи на безпрецедентно изпитание смисъла и ролята на лявото: дали то да се бори за нова демократична реализация на социалистическата идея, или да се примири със скромен образ и подобие на социален амортисьор в капиталистическото общество. Тази дилема получи различни решения и полурешения, което отслаби притегателната й сила, ако щете романтиката на истинските леви принципи. Левицата в България е изправена пред 4 основни проблема: безпомощното състояние на БСП, раздробеността и противопоставянето, липсата на убедителна алтернатива и отстъпването от сериозната съпротива. Всичко това деактивира лявото засега.

- Възможно ли е все пак БСП да се реформира?

- Отговора на този въпрос съм си дал още когато напуснах БСП, за да остана социалист. От немалко време корабът БСП е на драйф в неолиберални и социалдемократически води. Заобиколен е и постоянно се блъска в рифовете на заменките, плоските данъци и имоти. Парите плениха идеите. На „Позитано” 20 не знаят кои са и в каква противоположност на своите избиратели и редови членове са се превърнали. Автентичната социалистическа идея е в забвение. Парадира се с нейното мъгляво копие – социалната идея. Но последната не е чужда и на десницата. В крайна сметка търговците превзеха храма. Само за броени години ръководството извърши пълна подмяна на социалистическата идентичност на партията и се отдаде на дясна политика. Онези, които водят подобна политика, а парадират да са левица, извършват кражба на интелектуална идеологическа собственост и поругават паметта на милионите борци за социална справедливост. Първанов и неговото фотокопие Станишев паразитират върху снагата на левите хора, върху тяхната вяра. Сегашната клика няма как да извърши позитивна промяна. Последната територия е възможна, но само на социалистическа основа, и то от морални дейци.

- Има ли перспектива проектът АБВ?


- Като знаем името на автора, то истинското име на проекта е АБВГ. Въпреки скритите претенции, никой не е в състояние да приватизира българската азбука. На кого ще е алтернатива Първанов – на себе си? На тази действителност, срещу която уж се бори и на която беше сред основните архитекти? На олигархичното си обкръжение? На Васил Калинов, твореца на заменките, когото спаси, като го изпрати посланик в Баку? Или може би на собствената си маска?
Акцията по осигуряването на политическото безсмъртие на президента няма връзка с левицата. Нещо повече, тя е поредният удар срещу партията, на която е бил председател. В речта си при учредяването на АБВГ миналата година Първанов размаха пръст срещу подлеците на прехода. Тогава неволно си спомних поговорката „Крадецът вика дръжте крадеца”.

- Какви шансовете на лявото дава тогава вашата партия?

- Партия „Българската левица” се развива с ускорени темпове. Вече сме членове на Европейската лява партия (ЕЛП). За разлика от Партията на европейските социалисти (ПЕС), в която членува БСП, ЕЛП не стана съучастник на неолибералната катастрофа. Тя е антикапиталистическа и се бори за истинския социализъм. Ние вървим напред, без да се впечатляваме от патологията на БСП. В момента се стремим да изградим повече вътрешни структури, както и да обединим левите партии. Вече дори сме сключили 20 партньорства в името на справедлива и солидарна България. В близко време предстои формирането на широко Движение на левите сили за съпротива и алтернатива. Това ще е и отговорът на БСП, която вече толкова много време се управлява със задкулисни игри и от хора, които нямат нищо общо с лявата идея.

- Каква е версията ви за смъртта на Илия Божинов, споделяте ли опасенията на приятеля му Пламен Николов, че става дума за убийство?

- Смятам, че със смъртта на Илия има жестока спекулация от страна на Пламен Николов. Този човек в момента се опитва да привлече внимание към себе си, като разказва своите теории. Доколкото знам, има образувано разследване за лекарска грешка. Нека да изчакаме и да видим какво ще покаже то и тогава да говорим дали е било убийство или не. Илия беше прекарал 2 панкреатитни кризи. След това, разговаряйки с лекари, разбрах, че те са точно толкова тежки, колкото инсулт и инфаркт например.

- Защо все пак той не бе разпитан от прокуратурата по случая „Октопод” въпреки желанието му и информацията, която е имал?

- Това е смешно, не знам каква свръзка може да има. Вярно, че имаше конфликт с Алексей Петров, но Божинов не беше споделял за нищо по-сериозно, както твърди Пламен Николов. Нито за закани на президента Първанов, нито за някакви други сценарии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 20653 |05.11.2010 Пл. Николов: По сценарий на Първанов арестуваха Трактора . 20| 11851 |22.08.2010 Н. Генджев: Ахмед Емин нареди на Филчев и Сантиров да ме арестуват . 35| 12167 |07.06.2010 Васко Кръпката: Исках да ме арестуват на "Цвете за Гошо"! . 28| 26137 |11.02.2010 Босия: Чакам самоубийства на политици след ареста на Трактора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads