Реклама / Ads
87| 20102 |14.04.2009 ИНТЕРВЮ

Иван Славков: Преходът прилича на завръщането на слепите самуилови воини

.
Иван Славков Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Батето готви манифест към народа. Защо не гледа „Биг брадър”, кой е Гъливер, кой лидер има нужда от чип в очите, кога е плакал Тодор Живков и верни ли са вестникарските приказки за семейството му, четете в интервю с бившия шеф на БНТ и БОК
 

Заварваме Иван Славков в дома му в неочаквана поза - вторачен в телевизора. Следи дебата на столичния общински съвет за боклука на София. Мърмори, че неподготвена дама от ГЕРБ се изказва. Хили се, когато Мартин Заимов застава пред микрофона: „Туй момче, беше при мен в организационния комитет за представянето кандидатурата на София за зимните олимпийски игри”.
Батето предупреждава, че е готов да говори по всякакви теми без олимпийски игри, спорт и футбол. „Няма да ме разберат, ще мислят, че е от реваншизъм”, обяснява Славков и ни подарява брошура за спорта, озаглавена „35 успешни години”. После иронично допълва: „ По-добре не публикувайте това, което ще ви наговоря... Обаче знам, че няма да ме послушате.”

Интервю на Стойко Стоянов

- Господин Славков, следите ли телевизионното риалити „Биг Брадър”?


- Не, никога не съм го следил, аз такива помии не гледам, и по сапунките не си падам.

- Но синът ви Тодор участва в него, как приемате присъствието му в къщата на съквартирантите?

- Ами след като не го гледам предаването, значи не го приемам. Аз му казах на Тодор ясно: влез за един ден, вземи парите предварително, които са ти обещали и си тръгни, да ги раздаваш за благотворителност. Но това предаване е пълен позор, не го гледам.

- А подкрепяте ли с SMS-и сина си?

- Това са глупости, един SMS не съм писал и няма да го направя. Пуснах веднъж само за Гибона, когато танцуваше в „Денсинг старс”, но там беше от други чувства.

- В къщата на Големия брат се разгоряха словесни престрелки между сина ви и политика Емил Кошлуков, имат ли за какво да спорят и да се доказват?


- Казаха ми, че с това започнало предаването. Представяте ли си - равнището на Емил Кошлуков - да спори със сина ми. После прочетох след 2-3 дни, че Евгени Минчев е взел пари и не е влезнал, а трябвало. Разсъждавайки в тази посока малко аналитично, стигнах до отговора защо Кошлуков се опъвал да участва в шоуто. Дълбоко подсъзнателно проблемът не е, че синът ми ще е там, а че не е влезнала неговата колежка Евгени. Защото и двамата са от другата страна на барикадата.

- Ако имате власт в СЕМ, ще спрете ли някои телевизии или предавания?

- Всичките ще ги спра, защото върху телевизиите няма никакъв контрол. Псуват националната телевизия, че била казионна. Тя е до толкова казионна, доколкото едвам диша. Забранили са им да пускат реклама, това СЕМ го е направил, под диктата на медийни магнати, рекламодатели и собственици на телевизии.

- Преди дни Димитър Иванов, от закритото Шесто управление на Държавна сигурност, разказа пред вестник пикантни подробности за белите и съзряването на сина ви. Достоверни ли са тези истории?


- Дребен клюкар. Не съм чел лично, но ми се обадиха хора и ми казаха какво е писал. Нищо вярно няма в това, че съм купил на сина си мотопед и той паднал и си счупил крак, пък Живков се ядосал. Този мотопед му е подарък на Тодор от един мой приятел – Димитър Попов, който загина при самолетна катастрофа. Беше 50- кубиков. Караше го от 8-9-годишен. Като порасна, взе книжка за мотор, но още КАТ не му бяха издали свидетелството. Аз му купих една „Ямаха”, чудо. Тръгнах за командировка в чужбина и му казах: Ямахата да не се вади от гаража, докато не се върна”. Но още самолетът не беше излетял, той се качил на мотора и тръгнал с друг приятел моторист към японския хотел. Там има удобно място за каране и решили да изпитат машините. При потеглянето, без всякаква скорост се сблъскват, Тодор пада и си чупи коляното. Това е истината, но тогава беше навършил 18 години, а не е бил непълнолетен. А за тези, които публикуват материали за Живкови и се занимават с тях, ще кажа, че това говори само за нивото им.



- Но Димитър Иванов твърди публично, че знае много за фамилията ви?

- Твърди, че не съм се грижил за сина си, пълни измишльотини. Той говори най-различни неща, а няма кой да го пита дали някога е влизал в кабинета на Григор Шопов? Защото не е влизал, ама си приказва. А истината е, че той ме крадеше, крадеше ми снимките. Като ходех в чужбина, а и у нас, си правех снимки и ги давах в лабораторията на УБО, да ми ги вадят. И той, като дребен апаш, си копирал от всеки мой филм всичко. И като тръгна демокрацията, по разни вестници взеха да се появяват мои лични снимки. По-късно Митко ми го призна, ама за какво да му се сърдиш.
Разказвал, че Тодор е съзрял като мъж покрай мои познати. В това няма нищо лошо. Аз съм го поощрявал да е...... познато... Глупости, може ли това изобщо да бъде тема на уважаващи се вестници и храна за читателите. Но това реално е държавата.

- Кажете истина за Тодор Живков, която хората не знаят?


- Аз съм го виждал само два пъти да плаче. Единият беше, когато загина Иван Башев на Витоша. Вторият път за Гръбчев. Беше му началник на охраната. Умря му в ръцете на Мургаш.

- Преди години вие направихте опит да се впишете в политиката, защо се провали проектът ви „Напред България”?

- Той не се е провалил, провали го Законът за партиите. „Напред България” беше движение, а не партия. Това беше гениалното и на „Отечествения фронт”. И тук Георги Димитров има принос към историческото развитие на социализма. България не е социалистическа република. България е народно-демократична република, това е на Димитров формулировката. Така се създава ОФ. Даже Сталин подкрепя тази формула и казва на Димитров: ”Плащайте си на определена опозиция, поддържайте я”.
Когато навремето аз спечелих срещу Стефан Софиянски във футболния съюз, Иван Костов се изрепчи на другия ден и призова на предстоящите избори за кмет на София да се яви Славков срещу Софиянски. Отговорих му, че това е сталинска постановка. Да ми даде парите на СДС и аз ще се явя.
Между движение и партия разликата е гигантска. Движението не се нуждае от партийни клубове, от членска маса, а се нуждае от съмишленици и идеи, а когато дойде момент за действие - се превръща в организация. И тогава могат да се направят предизборни щабове или ленински съботници, например.

- Това значи ли, че сте се отдръпнал от политиката и нямате амбиции?

- За пряко участие не, но може да подкрепим като Движение една или друга кауза. Чакам ги партиите да се ориентират, да излязат с платформи и ще призова съмишлениците си.
Съвсем скоро обаче възнамерявам да изляза с граждански Манифест, без никаква заявка за политика. В него ще нарека цялото ни движение напред през последните 20 г., че е точно копие на завръщането на Самуиловите войници–слепци. Слепци с претенции, това са хората от целия спектър, които ни управляваха. Очевидно генетично носим тази слепота от времето на Самуил.
Манифестът ще бъде лично от мое име, не искам вече да ангажирам никого. Смятам да взема от моите близки, жена ми, децата, съгласие, че не ги ангажирам с това си действие. С този Манифест искам да направя това, което Чудомир `казва: „И я, че изохкам некой ден”. Някой трябва да им каже на хората истините преди поредните избори.
Ще призова на всички, които са завършили преди 10-и ноември, по времето на социализма, да им бъдат отнети дипломите. Защото това, което им е наливано в главите, е било грешно, ретроградно. Също така на тези хора да им отрежат по един пръст, за да личи, от което време са. Както в концлагерите са ги дамгосвали.
Друго, което ще има в прокламацията, ще бъде незабавно в българския език да се спре споменаването на думите Европа и НАТО. Мотивът ми е, че не ние влезнахме в Европа и НАТО, а те в нас. Българската армия е унищожена като след национална катастрофа. Убиването на армията е първият признак за поражението на една нация. Нашата армия и МВР да сложим към нея, са вече ликвидирани. За това НАТО и Европа трябва да не се споменават.

- Какви други истини трябва да чуят хората преди изборите?

- Трябва да се извадят досиета на тия, които изплуваха след 10-ти ноември, да кажем реформатори в кавички. Да се видят „активистите” от прехода. И които от тях сега ще се явят пак на избори. Да се разбере какви са били при социализма и къде са стигнали сега. Ще се получи една невероятно срамна картина. Ще излязат хора, които по 4-5 пъти са си сменяли партиите. По-голямо предателство към избирателите и народа няма, по-голяма злоупотреба с лековерието на слепците, няма. Това е все едно да влезнеш в детска градина, да удариш един шамар на учителката и да изядеш закуските на децата. Това стана образно след 10-ти ноември в нашата детска градина. Защото държавата ни в момента е детска градина.



- Какви са оценките ви за лидерите на сегашната политическа класа?

- Волен ще успее, защото има кауза. Кауза има, но юздите не са в ръцете му. Как ще върви тогава конят не знам.
Бойко – смехория от горе до долу. Този човек, освен Правилника за движение, не е прочел нищо друго. Да сте чули от него някаква теза, освен да се кара. Дошъл преди време, тука до моята улица, за да открива някаква асфалтирана отсечка. А те тази отсечка си я направиха две фирми, защото е пред офисите им, а той я открива.
Иван Костов говори така, както дяволът чете евангелието. Той чете наопаки теорията на политикономията на социализма. И така живее в огледалния свят. Пред огледалото между Бойко и Костов няма никаква разлика.
Царят преди време каза, че трябвало да си сменим чипа, но съм дълбоко убеден, че не е знаел какво иска да каже. Сега чувам, че монтират чип в окото и проглеждаш. Той има нужда от такъв чип. Да се изтървеш и да кажеш, че за 800 дни ще оправиш държавата! За 800 дни човек не може да се оправи след сватбата си, а той говори за държавата. Приказките му приличат на онова време когато петилетките се изпълняваха за 4 години предсрочно. Тогава имаше един стар и хубав виц. Питали циганина за колко време ще изпълни петилетката, а той отговорил: „7-8 години ще бачкам, но за 4 ще я изпълним. Та и на царя работата беше такава.
Станишев, аз бих го оприличил на Гъливер. Той изживява странстванията на Гъливер. Станишев сега е в страната на великаните. Това е Станишев. Но всичките тези политици са в огледалния свят.

- Какво ще се случи в страната на великаните?

- Всичко може да му се случи. В политическо отношение ние живеем в лилипутска държава, че просто срам да те хване.

- Следите ли скандала с боклука на София?


- Ако е вярно, че 90 млн. се събират от данъци за чистотата на София, а 60 млн. се харчат за разходи по почистването, то там просто има хора за разстрел. Престъпление е да събираш толкова пари за чистота и да не можеш да решиш проблема. И това е най-голямата грешка на целия преход. По-рано имаше петилетка на туризма. Така се построиха „Албена” и други курорти. После имаше петилетка на голямата химия, на транспорта. и т.н. Това значи, че са ясни приоритетите, осигурен е ресурса и така идваше моментът да се реже лентата. И ако има фал отлитаха 100 глави.
Освиркваха Станишев, че отишъл да инспектира, дали кризисният щаб си върши работата и събира отпадъците. Ами правилно е постъпил, след като си създал щаб ще го контролираш. Нали после трябва да има сурат да излезе пред хората. И големи атаки, че наел „Новера” да чисти. Значи при Бойко може с „Новера”, а при Станишев не може!

- Каква е оценката ви за управлението на тройната коалиция?


- Атаките към тях са за корупция, но са недоказуеми. Кой доказа кой е продал БТК, авиокомпания „Балкан”, кой обмени външния ни дълг, кой измисли ликвидационните комисии, че сега плачат фермерите?. Изобщо ситуацията е все тая...Все тая е!

- Има ли полезен изход за държавата, за хората от тази патова ситуация?

- Има. Отдавна е казано, че количествените натрупвания водят до качествени изменения. И това не значи да излезеш със сопите на улицата. Просто ще си има крах. И той няма да е следствие от световната криза. Ние всъщност никога не сме излизали, а сме в перманентна криза. По времето на Виденов един път фалираха банките, а сега може да се случи и за втори път, но банките вече не са български.



- С какво се занимавате в момента?

- Лекувам се. Пострадах много миналата година. Скъсах ахилес. Преди 30 години на ски имах същия проблем, а сега стана при подхлъзване в басейн. Но се случи и второ подхлъзване, забравих, че не съм на 18 години. Отделно си правих операция на окото.
Напоследък често ходя в Клуба на спортния деятел. Опитвам се да задвижа създаването на Алея на спортната слава. Защото само тя ни остана – славата. Нищо друго в областта на спорта. Създадохме един кръжец от работници за идеята – вестник „Труд”, БНТ, Столична община, ДАМС и БОК. Реализирането не е скъпо. Светла Оцетова е председател, тя е сполучливо съчетание – и олимпийски шампион и деятел и архитект. Ще се реализира в пространството между Националния стадион „Васил Левски” и ДАМС. На пана, като страници ще бъдат представени световните и олимпийски злата на България. И другата ми голяма идея е да се създаде научен институт и национален музей за българския спорт. В спорта се отразява всичко от живота, от „а” до „я”. Имам вече и идея къде да се помещават. Поисках две готови и свободни сгради, на партийните покойници – СДС и НДСВ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 12138 |10.04.2009 Китаристът на „Епизод”: Рокът е за мислещите хора . 32| 12587 |10.04.2009 Д-р Йордан Бакалов: Партийно-роднински назначения съсипаха МВР . 9| 6358 |08.04.2009 Маргарита Ваклинова: Туристическият бранш не влага пари в културното ни наследство . 6| 6737 |08.04.2009 Георги Ангелов: Това правителство няма да се съгласи да променя бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads