Реклама / Ads
20| 11750 |17.08.2007 ИНТЕРВЮ

Иван Станчев: Познах, че Симеон ще спечели с 42.5% изборите през 2001 г.

.
Шефът на Съюза на българските астролози Иван Станчев е съставил над 24 000 хороскопа. Инженер по микроелектронни технологии, той е издал книгите,,Астрология” (2000), ,,Gewinn Energy” (2001, в Германия) и е член на Американската асоциация по астрология.
 
Интервю на Васил Василев

- По какъв начин изготвяш всекидневна астрологична прогноза, тъй като има изказвания, че това отнема поне седмица?

- Зависи кой ги прави, на един абориген от Африка може да отнеме и 2 години. Ако говорим коректно, прогнозата за един зодиакален знак не отнема чак толкова много време, защото всъщност факторите, които се отчитат са разположението на слънцето и на луната. Най-важното е, че всеки един ден има нови аспекти, на всеки два дена – ново разположение на луната, т.е. за един зодиакален знак, ако говорим за време, това, което трябва да се оцени, са различните аспекти от вчерашния ден. Обикновено това не са 100 аспекта, това са един- два аспекта, не повече. Когато се прави една обща прогноза, се акцентира върху най-главното. Някой, ако прави анализ на един аспект за една седмица – то той си е сбъркал професията.

- Съществува ли такава професия астролог?

- Професия атролог има, щом се плаща патентен данък. Със завършването е по-сложна работата. В интернет има много за това, как човек да се квалифицира по интернет, но аз това не го намирам за сериозно. Наскоро чух, че някои завършвали в Кембридж, но това е абсурдно. Това, че сайтът е написан и регистриран от Кембридж, не означава, че си завършил университета. Там астрология не се учи. Методът, който на мен ми е познат, а и който съм използвал, е предаването от уста на уста. Много са моите учители, чел съм много книги, включително и от български астролози, дори Емилия Маркова например.

- Може ли да се изготви 100-процентова астрологична прогноза за даден човек?

- Астрологията работи с вероятности. В астрологията по дефиниция има един ,,дом”, който е неясен – 12-тия. Ако разделим условно нещата на 12 части, 1/12 по правило е необяснима, т.е. 100-процентова прогноза няма. Компютрите, с които работим, не базират нивата, при които се превключва от нула на единица на 100% - вероятността е някъде около 60%. Астрологията не е ясновидство, а тя отчита при определени фактори какво може да се  случи. И това е така, не защото хората имат някакви мистични сили, а защото светът е прогнозируем в една голяма степен.

- За какъв срок може да се надникне в съдбата на хората - седмица, година, две? Каква е цената при теб?ivan_stanchev1.jpg

- За един хороскоп, радикален и основен, за мен са необходими между четири и шест часа. След това вече за една седмица напред ще мога да съставя хороскоп, но за по-малко време. Няма, обаче такава практика за прогноза с толкова кратко време. Може да се направи хороскоп за 2, 5 или за 50 години напред. Без значение за колко време, това струва 150 лв.

- Има ли много хора, които идват при теб за астрологична прогноза, тъй като за българина това не са малко пари. Вярват ли нашенци на този метод?

- Направил съм над 24 000 хороскопа, друго нямам какво да добавя. А и колко човека познаваш, които да получават 220 лв. минимална заплата?

- Можеш ли да предвидиш смърт и казваш ли на клиентите си прекалено лошото бъдеще?

- В някои случаи да, но не винаги. Смъртта се предвижда много трудно и за да може един човек да е сигурен за смъртта на някой друг, то трябва да го види в неговия хороскоп, в хороскопа на близките му и пак не е 100% сигурно. Понякога ми се е налагало да спестявам нещастия и беди, които виждам, тъй като и тук трябва да имаме някаква граница.

- От къде идва разминаването между хороскопите?

- Не би трябвало да има разминаване. Аз също наблюдавам какво се случва в медиите и в хороскопите там. Това, което аз мога да гарантирам за себе си, е, че правя хороскопите точно. Те са точно за деня, отчетени са точните фактори. Мога да  кажа, че имам една ученичка Мариана, която работеше в ББТ. Като гледах моя хороскоп и нейния – те не се отличаваха. Е, някои синоними и епитети можеха да се разминават. Но да речем, че луната е във Водолей и има примерно аспект с Венера в Близнаци, казвам го условно, то тогава много малко са нещата, които могат да бъдат оценени и да бъдат казани. Има хора, които могат да добавят повече психологични елементи в хороскопите си, но и тогава в общи линии не може да има съществено разминаване.
- Може ли българинът да вярва на всички тези ,,наследници" на Ванга?

- На някои може, но на други – не. Не ги познавам всичките, аз познавах Ванга. Степента, в която тя и на мен, и на хората около мен, познаваше, е огромна, така че аз й вярвах. За съжаление още не съм срещнал някоя ясновидка, която да мога да сравня с Ванга.

- Наскоро имаше едно интервю с Вера Кочовска и в него й бяха зададени доста конкретни въпроси за бъдещето, но отговорите бяха абстрактни. Нещо повече за третото й око?

- Когато видях интервюто на Венета Райкова, Вера Кочовска не беше никак в добро здравословно състояние. Така че не можем да направим радикални изводи за това, дали тя предвижда бъдещето или не. Аз не знам какво означава трето око, кой може да знае?

- Тя спомена също за свои любими политици Първанов, Станишев и Румен Петков, всичките от БСП и в управлението. Какво означава това?

- Не може един ясновидец да ми каже кой е добър политик и кой не. Критериите, по които се оценява, дали един политик е добър, едва ли ясновидците ги знаят по-добре от политолозите например. Ако една страна е добре, това означава, че и политиците са й добри. В момента според мен определено не сме добре, така че изводът е простичък.

-Иване, можеш ли да споделиш някои куриозни ситуации покрай твоята професия? Питали ли са те за числата от ТОТО-то?

- Числа не съм познавал, но в играта на Нова телевизия ,,Сделка или не?” си познах 100-те хиляди лева къде са, когато участвах. По правило астрологията и лотарията са две различни неща. Много малка е там вероятността да се познае, те са взаимноизключващи се, иначе къде остава шансът? Има много любопитни неща, но аз просто не мога да коментирам клиентите си. Например още преди да дойде в България Симеон Саксобургготски и дори още, когато нямаше регистрирана партия, аз казах и мога да ти го покажа във вестника на ,,Астросвят”, че на изборите през 2001 г. той ще изкара 42.5% от общите гласове. Както се видя по-късно, точно толкова изкара.

- Давал ли си прогнози за футболни резултати?

- Питали са ме, но това е доста трудна задача. За да направя сериозен хороскоп, първо трябва да изготвя анализ на 11-те играчи плюс резервите, плюс противниковия отбор, което е къртовски труд и не ми се занимава много.

- Преди около половин година ти издаде книга с полезни кулинарни съвети, свързани с рационалното хранене. Можеш ли да дадеш повече информация за нея на читателите ни? - ,,Gewinn Energie” (,,Извлечи енергията”) е книгата, която аз направих за рационалното хранене и отворих един ресторант в Германия. В него се отчита състоянието, кондицията, биоаритмията на човека и се генерира меню, което е подходящо, като автоматично излизат брой калории и други елементи. Тази книга не бях издавал в България, но тук имаше повод, беше публикувана с благотворителна цел. Само промених името й на ,,Хранене според звездите: принципи на рационалното кухня”. Рецептите са предимно български, те въобще не са немски, има някои френски сосове, но всички те отговарят на принципа на разделното хранене.

- Има ли някакво значение например какво трябва да яде телеца или девата?

- Още в първите 10 страници на книгата ми човек може да разбере каква е идеята. Идеята на тази книга е, че на всеки му трябват удоволствия и ако той не може да си достави удоволствия по различен начин от този с храненето, става страшно, защото води до напълняване и до здравословни проблеми. Телецът символизира парите и комфорта. Един Телец, който не може да си подсигури достатъчно пари и комфорт, източник на неговите удоволствия, вече започва да търси хормоните на успеха в храната. Девата например се свързва с работата. Една Дева, която не работи, чувства недостиг от удоволствието от работата. Понеже природата не е много щедра, удовоствието се свързва със секса и храненето главно, на Девата не й остава нищо друго, освен да се наплюска.

- За или против диетите си и нещо повече да ни кажеш за методите на д-р Емилова.

- Аз съм за диетите, които са разумни. Не съм запознат с нейната система. Там, доколкото съм чувал, има разделно хранене – това е добре. Но ако има стрес за организма и пълно гладуване, такава диета лично на мен не ми харесва. Диета означава храненето да е съобразено. В моята книга няма меню под 2500 калории, така че не говорим за анорексия и за опасности от подобни болести, а за рационален начин на живот.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 13199 |09.08.2007 Принцеса Теофана фон Саксен: До кога сами ще се излагаме в очите на чужденците? . 18| 12303 |02.08.2007 Нася Ненова: Аз единствена написах самопризнания, натякваха ми го . 5| 6187 |28.07.2007 Мартин Ламбо: ЕС трябваше да покаже тази година червен картон за България и Румъния . 20| 8145 |27.07.2007 Владислав Миланов: Депутатите си служат с 10 думи, които са безсмислени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads