Реклама / Ads
30| 5851 |07.01.2009 ИНТЕРВЮ

Е. Иванов: „Газпром” е абсолютно ненадежден доставчик

.
Не по-рано от 12 януари ще потече газ към България и това е най-оптимистичният вариант, обяви изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и синдикатите в България, предупреждавайки за фалити.
 

 

При най-оптимистичния сценарий газ може да потече към България на 12-ти януари, ако се приеме, че при подновяването на преговорите между Русия и Украйна, се стигне още същия ден до споразумение, коментира пред Дарик радио Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и синдикатите в България. Според него българският бизнес търпи огромни загуби заради спряната доставка на синьо гориво и има опасност от фалити само по тази причина.

 - „Проблемът е „Газпром” – абсолютно ненадежден доставчик. Пред мен имам 100-ина мейла от наши клиенти, които описват колко ще им струва кризата и колко работни места ще загубят. Не съм ги смятал сумарно, но ето днес пишат – 500 000 лева на ден, включая и банките. Получаваме отговори от тях. Те са обезпокоени, че техните клиенти ще имат огромни загуби в следствие на което няма да могат да могат да покриват задълженията си към банките. И адвокатски кантори вече се обръщат към нас, които съобщават, че техни клиенти са поискали веднага да започнат съдебни искове срещу българския доставчик”.

- Няма ли очаквания, че кризата ще се разреши до часове, дни, седмици?

- Лично аз ви гарантирам, че няма да се разреши до часове. В случая преговорите започват на 8 януари, поне три дни трябва, за да се отвори кранчето, което означава, че най-рано на 12 може да потече газ за България.

- Говори се за отваряне на трети блок на АЕЦ „Козлодуй”.

- Това е популизъм. Проблемът не е в доставката на електричество. Това ще доведе излизане на България от ЕС.

- Колко струва всеки ден без газ за България, икономически щети, пропуснати ползи?

- Не по-малко от половин милиард.

- В какъв срок е действително да се откачим от тази пълна зависимост от Русия.

- Година и половина, максимум две, построявайки терминал за втечнен газ. (Дарик радио)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8313 |27.12.2008 Eрол Ибрахимов: Има обреченост във веселието на младите хора . 27| 9474 |23.12.2008 Т. Дончева: Полицаи гледат от кабинетите си бардак “Цура” . 101| 90185 |21.12.2008 Ядрено лоби и медийни ченгета – някои го предпочитат горещо . 10| 8102 |19.12.2008 Б. Петранов: Световноизвестният „Дом Витгенщайн” не може да е само български бастион

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads