Реклама / Ads
6| 9234 |14.11.2016 ИНТЕРВЮ

Жельо Бойчев: С идеята за ВНС Борисов търси отдушник и спасение

.
Пленарна зала
Депутатите от 43-тия парламент не са единодушни в мнението си около предложението на премиера в оставка Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание.
 

Припомняме, че по време на вчерашния следизборен брифинг Борисов заяви, че иска да изпълни волята на гласоподавателите и затова неговата парламентарна група ще работи за свикване на висшия законодателен орган, който може да прави промени в Конституцията. Една от основните мерки пък щяло да бъде намаляването на броя на депутатите от 240 на 120, какъвто въпрос не бе допуснат от Конституционния съд в референдума, организиран от екипа на Слави Трифонов.

 

Днес ръководството на АБВ също се обяви за свикване на Велико Народно събрание, с което практически подкрепиха идеята на Борисов.

 

Фрогнюз потърси членове на правната комисия в парламента и представители на останалите парламентарни групи, за да чуе мнението им по казуса „Велико Народно събрание”.

 

Жельо Бойчев, БСП: С идеята за ВНС Борисов търси отдушник и спасение



- Как ще коментирате изказването на премиера в оставка Бойко Борисов, че неговата парламентарна група ще работи за свикване на Велико Народно събрание?


- Принципно всичко е възможно в България, но за да се пристъпи към такъв тип сериозно решение се предполага една много голяма и широка обществена дискусия. Не е въпросът само да бъде свикано Велико Народно събрание, а важното е за какво го правим. С каква идея и каква цел? Такъв тип решения предполагат постигане на много широко съгласие и консенсус в обществото, което, струва ми се, в момента и в Народното събрание, и в България трудно се постига по която и да е тема.

 

- Бойко Борисов спомена идеята си за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120. Причина ли е това за свикване на Велико Народно събрание?


- Аз лично не подкрепям тази му теза, тъй като тя изглежда по-скоро като опит за спасение в момента и търсене на отдушпник, в който да се прехвърли фокуса на внимание и обществена дискусия. По никакъв начин на мисля, че въпросите и проблемите на българските граждани могат да намерят решение чрез фокусиране на вниманието ни в такъв тип устройствени промени. България има редица нужди и потребности и ми се струва, че разговорът за Велико Народно събрание и промени в Конституцията може и да звучат интересно, но няма да доведат до решение на който и да е от тези проблеми.

 

- Обсъждали ли сте някога на ниво парламентарна група на БСП идеята за Велико Народно събрание.


- В рамките на тази парламентарна група не сме имали такова обсъждане, а и едва вчера приключиха изборите. Търсенето на опит с такъв тип промени на конституционния ред и даването на надежда, че това ще доведе до реална промяна в ситуацията в страната ми се струва абсолютно некоректно. Няма как да изпълниш с мисъл и съдържание политиката само с такъв тип промени.

 

 

Явор Нотев, Атака: Не е сега моментът да се свиква Велико Народно събрание

 

- Какво е мнението ви за изказването на премиера в оставка Бойко Борисов, че парламентарната група на ГЕРБ ще работи за свикване на Велико Народно събрание?


- Поначало промените в Конституцията, с малки изключения, са от компетентността на Велико Народно събрание. А какво точно си представя и планира да промени вносителя, не мога да отговоря. Не знам какви са неговите намерения и какво смята да промени в Конституцията.

 

- Обсъждано ли е на ниво парламентарна група на Атака свикване на Велико Народно събрание?


- Това намерение бе заявено снощи, няма как да бъде обсъдено. И още повече – все още няма предмет, не знаем какво биха могли да внесат хората от ГЕРБ и кой въобще ще бъде вносител. Каквото и да бъде предмет на разглеждане от Велико Народно събрание, то трябва предварително да бъде добре отработено и обсъдено. Ако бъде променян Изборния кодекс и в част която изисква компетентност на Велико Народно събрание или пък някакви други текстове на Конституцията,  трябва да бъде предварително направено, не да се обяви като обща идея: хайде сега да свикаме Велико Народно събрание и да се чудим какво ще направи то. Искам да кажа, че нямаме никаква готовност за такъв форум. Това е едно много сериозно решение и неговото основание се съдържа в предложението и то е в тежест на този, който изявява такива намерения. Какви въпроси ще реши със свикването на събранието, приемливо ли е, има ли подкрепа?

 

- Вашето лично мнение относно идеята за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120?


- Това е решение по целесъобразност. Вярно е, че намаляването на броя на народните представители трябва да бъде решение на Велико Народно събрание, а дали това трябва да се случи е съвсем отделен въпрос. Аз не мисля, че броят се нуждае от промяна ей така, защото на някой му се е сторило, че 240 народни представители са много.

Всъщност това предложение на премиера в оставка е типично за вчерашното му настроение. Той каза, че събсудиите трябва да бъдат премахнати напълно, което е доста екстравагантно и несериозно решение. Ако по подобен начин е взел решението за намаляване на бройката на депутатите, ей така на инат, не е този пътят, по който да се променя българската конституция. Може би има съдържателни предложения за промени, които обаче наистина трябва да бъдат добре обсъдени и тогава може да се каже дали Атака има съответното становище. Засега няма такъв предмет на обсъждане.

 

- Виждатели ли, с оглед на политическата карта на България, възможност да се стигне до мнозинство в парламента за свикване на Велико Народно събрание?


- Вече не съм сигурен дали може или не може да се стигне до такъв консенсус. Такъв ход е най-малко полезен и най-малко необходим с оглед на конректната ситуация. Ние сме пред криза, защото не изпълняваме законите, такива каквито са, а какво остава да започнем да си решаваме проблемите с тяхното изменение? Впрягаме каруцата преди коня. Виждаме че има проблеми, като бежанската криза, които могат да бъдат решени от обикновено Народно събрание, но това не се случва поради некомпетентност и непоследователност в решенията на изпълнителната власт.

Като обобщение – не е сега моментът и не е това начина да се отговори на конкретната политическа ситуация в страната, а и извън нея.

 

 

Димитър Делчев, РБ: Много депутати само натискат бутони, броят им може да бъде намален



- Как ще коментирате изказването на премиера в оставка Бойко Борисов, който заяви, че неговата парламентарна група ще работи за свикване на Велико Народно събрание?


- Първо трябва да разберем каква точно ще бъде целта на Великото Народно събрание, защото то не се свиква просто така, защото на някой му е хрумнало, че трябва да бъде свикано. То се свиква, за да промени определени текстове в Конституцията.

Трябва да видим кои текстове искаме да бъдат променени в конституцията. Ние от Реформаторския блок навремето, а и днес, продължаваме да поддържаме тезата, че народните представители могат да бъдат намалени съобразно с населението на България и затова някакво намаление на народните представители може да се получи. И сега голяма част от тези 240 депутати само натискат бутони, нямат никакви изказвания, нямат никакви инициативи, следователно за излишни. Вече всякакви други въпроси, свързани със съдебна реформа и всичко останало, трябва да се обсъдят конкретно и да се внесат като законопроекти, за да ги видим.

 

- Смятате ли, че е възможно да бъдат събрани две трети от гласовете на депутатите от обикновено Народно събрание, за да се свика ВНС?


- 43-ят парламент има още няколко седмици работа, след което трябва да бъде разпуснат и да бъдат свикани нови избори. Ако успеем дотогава да изкординираме някакъв проект за конституционни промени, които да са за Велико Народно събрание, може да се вземе такова решение. Категорично казвам, че не сме го обсъждали на ниво парламентарна група, нито на ниво изпълнителен съвет на Реформаторския блок, тъй че това е мое мнение.

За да се събере две трети мнозинство в обикновен парламент наистина трябва да има широк консенсус. Този парламент е доказвал, че е способен на подобно голямо мнозинство, но в момента ситуацията е различна и предизборна. Това означава, че всяка партия ще гледа собствения си интерес, а не националния такъв, затова изразявам своето съмнение, че това е възможно.

 

Интервютата взе Михаил Кръстев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 12896 |14.11.2016 Само във Фрог: Шефът на НСО търси закрила, за да остане на поста . 5| 39706 |14.11.2016 Само във Фрог: Службите в паника, шефовете треперят, подчинените се радват . 1| 5025 |11.11.2016 ЦИК пред Фрог: Референдумът може да се обжалва до 7 дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads