Реклама / Ads
19| 11052 |04.11.2020 ИНТЕРВЮ

Журналистът Ангел Колев от Филаделфия за Фрог: Който от Тръмп и Байдън да спечели, победител е Америка

.
Ангел Колев
Единият от кандидатите ще спечели вота, другият ще загуби, което едва ли е национална драма. Но победител и в двата случая е Америка. Демокрацията. Това каза специално за Фрог нюз от Филаделфия журналистът и писател Ангел Колев часове преди да стане ясно кой е победителят на президентските избори в САЩ. Ето какво още обясни той:
 

- Как един българин във Филаделфия вижда битката за Белия дм, която тече в момента в САЩ?

 

- Отговорът е многопластов. За някои сигурно е битка, за някои - процедура. Тук политиката или по-скоро нещата свързани с политиката и личностите на политиците не е тема, да го кажа - от улицата. Както обикновено, животът в Голямата страна на хората, на всеки човек се определя като лична територия. И тази лична територия е заключена между стените на всеки дом, край камината. Никой не би пристъпил личната ти граница. Коментари има във Фейсбук, нападки, някои от които доста остри, маскарене на политици, както казваме в България. Където има напрежение, необичайно за обществената среда. С една дума никой няма да те заговори навън за избори, за избор, за политици, не дай си боже да те съветва кое е правилно за хората, за страната при избора на този или онзи. Някои казват, че днес разделението на хората заради избора е по-голямо. От кога е по-голямо. Всичко зависи от конкретната ситуация. Не е нашето поколение, нашият век, единствените които живеят в такава напрегната обстановка. Ходим по жарава, бих казал и не само заради пандемията. А как е било в годините на европейските и световните войни! В годините на страшните зарази - чума, холера. И разделения свят със Стената! Виждаме, че българинът пак е най-осведомен за политиката, не го казвам като упрек, Нане и Вуте винаги са разбирали от световна политика и футбол, както е приказката. Ние следим тук процесите в българското общество, някои са много близки до тези процеси, някои, особено младите, не знаят почти нищо за това. Но, гласуваме на изборите за президент, за парламент, всеки според симпатиите си и личния избор.

 

- Има ли информация как гласуват българите в различните щати?

 

- Тук се гласува по пощата и в деня на изборите в изборните секции. Българите гласуваме както всички, наравно с всички, такава информация официално няма как да има, по социални и възрастови групи излизат данни, но по народностен принцип няма. Все пак американската нация е производна от над 160 народности, изповядват се над 60 разлини религии.

 

- Някаква прогноза за победителя - политическото цунами Доналд Тръмп или Джо Байдън?

 

- Вчера си писах с приятели от София и ме подпитваха някои завоалирано, други директно. Отговорих им, зазбира се, ще го кажа и сега. Единият от кандидатите ще спечели вота, другият ще загуби, което едва ли е национална драма. Но победител и в двата случая е Америка. Демокрацията. Всички тук искаме Америка да е силна и справедлива държава на световната карта. И затова работим. Всеки работи за това. Разбира се, най-напред да осигури добър живот и за семейството си, за децата си, за щата, за държавата. И още, без да се изтъква, че е патриот. Работи. С напрежение, с отговорност, загрижен. И без шум. Не са фанфари. Просто така е. Животът е наш приятел.

 

- Кой избор на американците ще е по-добър за България?

 

- За България най-добрият избор може да се направи на българските избори. Прав отговор, не е метафора. Чета коментари на социолози, философи, междинародници, политолози в различни източници и търся златното сечение. Естествено е в днешно време да сме зависими в някакъв смисъл от процесите извън границитя на страната ни - Европа, Америка, Изтока...Но за да извлечем ползата за успешното развитие на страната ни, на обществото ни - трябва да имаме умни, мъдри политици. Там някъде, под гордия Балкан е истината за Отечеството ни.

 

Въпросите зададе: Красен Бучков

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8904 |02.01.2019 Д-р Денислава Ангелова: Когато излекуваме здравеопазването, тогава ще имаме и здраво управление . 3| 7094 |13.11.2018 Страхил Ангелов: ГЕРБ застрашава съществуването на нацията . 4| 11059 |06.11.2018 Людмил Рангелов: Чувал съм за ценоразпис в съдебната система и това ме отчайва . 6| 16865 |18.10.2018 А. Арангелов от ”Възраждане” за Фрог: Разпадането на ”Патриотите” - плъховете напускат кораба!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads