Реклама / Ads
49| 18326 |09.11.2011 ИНТЕРВЮ

Журналистът Крум Благов: Съветник на Станишев раздаде първия милион на олигарсите

.
Още по времето на ДКМС партията връчваше червените куфарчета
 

интервю на Васиел Василев

- Г-н Благов, какъв беше поводът да се появи книгата ви „Първият милион”, в която показвате бизнес началото на 10 от емблематичните богаташи у нас?


- Като журналист аз съм бил свидетел на тяхното забогатяване и на първия им милион. Преди година и половина реших, че не може толкова големи суми да нямат своята диря и да не се пази поне един документ за тях. Отне ми доста време, за да открия доказателство как се става милионер за една нощ или за една година. Въпреки че съм сложил снимка на куфарче с пари на корицата, то е само символ за първия милион, тъй като повечето от героите в книгата са спечелили чрез неизгодни за държавата сделки. Установих, че в червените куфарчета не са забъркани само социалистите, а и учениците на Андрей Луканов, какъвто е Иван Костов например. След неговото управление всяка власт създаваше свои олигарси. За целта съм използвал архиви на ЦК и ДКМС, документи от АПИС и ДАКСИ, от които взех история на фирмите, в които олигарсите са участвали. В книгата съм ги подредил по хронология, като с предисторията на червените куфарчета. Десетте милионери, за които пиша, много добре илюстрират всички етапи, през които мина България по време на прехода. Ако тази книга е сполучлива, ще напиша следваща с още 10 примера за първия милион.

- Чия съдба на милионерите ви направи най-силно впечатление, докато събирахте информация?

- Всеки един от тях е автентичен и има своята съдба. Открих например договор, който доказва как Добромир Гущеров получава 1,3 млн. долара от държавата. Той взима безлихвен кредит в размер на 3 млн. лв., с който си прави застрахователно дружество. Подобно дружество така и не се създава. Една година по-късно се сменя ръководството на Българската стопанска камара, което иска от Гущеров да върне парите. Той ги връща, но по курс на долара, който е 6 пъти по-висок. Т.е. след валутната обмяна се оказва, че е взел 1,3 млн. долара, а е върнал 200 000 долара заради валутната игра. Николай Банев например доказвам, че започва бизнеса си като подставено лице на двама офицери от Държавна сигурност, които не искат да бъдат лицата на компанията по неясни причини. Банев е бил кумец на единия от тях. Георги Гергов също е един интересен случай. Въпреки че никога не се е разделял с левицата, той е бил добре по времето на всяка власт.

- Защо точно тези хораа са избрани да получат куфарчетата и кое е общото между тях?

- Общото между всичките 10 милионери е това, че парите им идват от успешни сделки с държавата. Купили са евтино обекти, които след това ги продават скъпо. Симбиозата между политиците и бизнеса е очевидна, аз просто съм изнесъл фактите в моята книга. Всички тези хора са избирани от хора, свързани с репресивния апарат и с Държавна сигурност. Например Валентин Моллов е бил щатен служител на ДС. Той е един от първите хора, които създават фирма в България. Съветникът на Сергей Станишев, който е бил шеф на комсомола, без да е членувал дори в БКП - Росен Карадимов, е раздавал парите на сегашните олигарси, за които се говори.

- Потърсихте ли своите герои за коментар?

- Разбира се. На всички десет милионери изпратих въпросите, които ме интересуват. Единствено Валентин Моллов отговори на питанията ми, но по доста предпазлив начин, с по едно изречение. Говорих с Добромир Гущеров, който живее в Австрия. Каза ми, че като се върне в България, ще ме потърси. Това така и не се случи.

- Получавали ли сте заплахи от милионерите?

- Не, не съм получавал. Смятам, че като държава в Европейския съюз това е недопустимо. Преди да бъде отпечатана книгата, тя беше анализирана от юридическия ми консултант Лилия Христовска.

- Имало ли е някакъв център, от който са се раздавали парите?

- Не, не смятам, че е имало център, от който са се раздавали куфарчетата с милионите. Когато Александър Лилов беше върнат в ръководството на БКП, Андрей Луканов стана министър-председател. Между двамата имаше страшен антагонизъм. Аз лично съм интервюирал Луканов, който се изказа със страшна омраза за Лилов. След това обаче ме помоли да изтрия думите му от диктофона. Не би било възможно двамата да са на едно мнение кой да получи облагите. Всеки от лидерите си е правил собствен ешелон. Всички политици и общинари в момента правят абсолютно същото.

- Има ли хора, които са изкарали честно първия си милион?

Има, разбира се, подобни хора. Ще ви дам един пример. Хората, които вложиха парите си в празните ниши. Кой е предполагал, че охранителните системи в България ще бъдат толкова нужни днес заради нарасналата престъпност например. Хората, които се усетиха да направят подобни фирми, успяха да спечелят доста пари

- Защо в книгата не сте засегнали Владимир Грашнов, Иво Прокопиев, Венцислав Йосифов и Алексей Петров например?

- Задрасках от първоначалния списък от 20 души някои лица, които е лесно да се разбере откъде им идва първият милион. Например един Валентин Златев е поставено от руснаците лице и е логично да получават милиони. Същото важи за Владимир Грашнов. Той беше шеф на мобилен оператор. Освен това книгата може да има продължение. Искам да видя как ще бъде приета на пазара.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 11649 |20.05.2011 Влади Въргала: От мистър Шаран станах преводач на Станишев . 80| 16661 |24.04.2011 Цв.Томов: Борисов става по-непопулярен и от Станишев . 37| 13572 |15.08.2010 Ил. Божинов: Първанов щеше да е премиер а-ла Станишев . 4| 8917 |02.05.2010 А. Балкански: Станишев е циркаджията, ние правим изкуство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads