Реклама / Ads
2| 6200 |07.12.2017 ИНТЕРВЮ

Подслушват ли се журналисти? Фрог потърси тяхното мнение

.
Има ли незаконно подслувашване на български журналисти? Защо изказванията на председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни Бойко Рашков и на главния прокурор Сотир Цацаров се разминават? Frognews.bg потърси мнението на журналисти по казуса.
 
Григор Лилов:  Подслушваха ме  таксита на известна фирма

Не мисля, че ме подслушват, а знам. Има разлика между "мисля" и "знам". Подслушването се осъществява по два начина - регламентиран и нерегламентиран. Регламентираният е в нарушение на законите. И вторият е нерегламентираният, който е още по-голямо безобразие., защото се оказа, че такива дейности се извършват от подизпълнители. В една обществена поръчка има изпълнители и подизпълнители. Мога да посоча една известна таксиметрова фирма, която разполага със съответните инсталации и всичко останало. Направи ми впечатление миналата година, че до блока където живея, стоят едни таксита, включително и през нощта, няма поток от хора. В момента, в който си изключа компютъра, такситата изчезват. Но не зная какво има в таксито, защото стъклата са почернени. Става въпрос за дистанционно подслушване по съответния начин за хващане и контролиране на интертент връзки. Въобще дивотия. Започва да ми писва. Няколко пъти мислех да се обърна към ЕС, но това се отразява  на имиджа на страната, но дали пък не трябва ние като граждани да се грижим за имиджа на страната, като тя не се грижи за нашите права.

Диана Янкулова: Не мисля, не заслужавам такъв държавен разход

Не, не мисля, че някой ме е подслушвал. Не мисля, че някой се е занимавал с моята персона. Не заслужавам такъв държавен разход. Ние сме обществена медия и управлението ни е ясно.

Люба Кулезич: Абсолютно убедена съм, че се подслушват журналисти

 

Абсолютно убедена съм, че се подслушват журналисти. Увереността ми идва оттам, че аз съм един от подслушваните журналисти по делото „Галерия“.  Тогава беше доказано и в парламента, че журналисти са били подслушвани незаконно, а както е казал народът „Веднъж предател – цял живот предател“.

Странно ми е как след изказването на шефа на националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства Бойко Рашков, че журналисти са били подслушвани с цел сплашване, натиск и шантаж, главният прокурор Сотир Цацаров заяви от парламентарната трибуна, че нямало „масово“ подслушване. По този начин той се опита да промени информацията, добавяйки от себе си „масово“.

Главният прокурор добави от себе си и „за съжаление“, което показва каква е целта на държавното обвинение. Допускам, че са подслушвани поне десетки журналисти.

 

Росен Босев: Без отчетност, не можем да вярваме на думите на Цацаров

 

Системен е проблемът с липсата на механизми за контрол и отчетност при използването на специални разузнавателни средства и в частност на прокуратурата. Казвам прокуратурата, защото именно по волята на главния прокурор всички специални служби се оказват на негово подчинение. Знаем и какво се случи при закриването на ГДБОП и вливането му в ДАНС, когато всички разработки бяха прегледани от прокурори.

Когато има подобна липса на отчетност – няма как да има гаранции, че не се подслушва незаконно. Тук можем да отбележим, че и самият главен прокурор има възможност за подслушване чрез Бюрото за защита на свидетелите.

Изключително притеснителна е настървената кампания срещу бюрото за контрол на СРС-тата. Явно има притеснение, че оттам могат да извадят случаи на незаконно подслушване и затова се стига до такива противоречия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 11726 |22.07.2015 Б. Димитров: Журналистиката ни мълчи за геноцида над милион българи в Македония . 31| 10775 |21.02.2010 Г. Лозанов: Трактора е нарицателно на заплахата за журналисти . 10| 10629 |08.01.2010 Нели Куцкова: Поръчкови журналисти натискат съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads