Реклама / Ads
0| 9581 |26.10.2011 ИНТЕРВЮ

Ив. Калфин: И без Борисов до себе си, Плевнелиев не става за президент

.
Ивайло Калфин
Учуден съм, че Меглена Кунева не каза за кого ще гласува, каза пред в. "Торнадо" кандидат-президентът.
 


Срещаме се с кандидат-президента Ивайло Калфин в предизборния щаб на БСП в НДК. Евродепутатът е затрупан от купчина документи, телефонът му звъни през 5 минути, а пред кабинета му чакат хора от младежката организация на столетницата, представители на партийни и непартийни организации, които имат записана среща и искат лични разговори с него. Опонентът на ГЕРБ ни черпи с минерална вода от Банкя. На въпрос дали в това няма някаква символика – да налива в чашите вода от родното място на Бойко Борисов, той се смее. „Не съм се замислял какво пише на бутилката. Искам да успокоя жителите на Банкя – нямам намерение да им изпия водата и да ги оставям на сух режим”, шегува се Калфин.


Инатервю на Васил Василев

 

- Г-н Калфин, какви грешки допуснахте на първия тур, които ви попречиха да минете процентите на опонента Ви Росен Плевнелиев?

- Първият тур на изборите беше много ясно оформен партийно и политически. Аз бях кандидат на левицата, която беше силно консолидирана. Това, което можех да направя, е да отделя време за още повече срещи с хората в страната. Мисля, че това мога да отчета като грешка, която допуснахме. Проблемът беше ограничаването на гласоподавателите да пуснат своите бюлетини, което няма нищо общо с мен. Този хаос, който създадоха организаторите, не се отрази само на мен, а и на Росен Плевнелиев. Не казвам, че аз съм единственият ощетен.

- В малкото оставащо време как ще убедите избирателите да ви помогнат да стопите разликата с опонента Ви?

- Тук вече не става дума за някакво противопоставяне. Балотажът не е партиен, на него не се противопоставят ляво и дясно. Изборът е между запазването на демократичните ценности и налагането на едноличната власт. Министър-председателят има огромен глад към всички институции. На втория тур за мен е важна логиката, а не партийните договорки.

- Ако се абстрахираме от факта, че Бойко Борисов е лидер на ГЕРБ, Росен Плевнелиев има ли качества за президент?

- Росен Плевнелиев има други качества, но не в тази област. Вижда се, че е изцяло неподготвен и безпомощен в цялото си поведение, в темите, които лансира, и в начина, по който води кампанията си. Държавният глава трябва да има повече политически опит, независимост и богата биография. В България вече 20 години се появяват хора, които изтъкват като своето най-добро качество това, че не са се занимавали с политика никога. Виждаме какво започват да правят. За мен е важно държавният глава да е човек, който е бил пред очите на хората и няма с какво да ги изненада.

- Ще приемете ли подкрепата на Ахмед Доган?

- Аз ще приема подкрепата не само на ДПС, а и на всяка друга политическа сила. Все още не съм говорил с Ахмед Доган, но мисля да се срещна с него. Ще му благодаря за подкрепата, както и на всички останали по-малки политически формации. Искам да декларирам, че нямам никакви предварителни договорки с партии и с лица, а единствено съм се доверил на българските граждани. Разговарял съм с неправителствени организации също, които искат да ме подкрепят за втория тур, но изчаквам да приключат разговорите ни с тях, за да обявим официално кои са те. За разлика от ГЕРБ, които казват, че нямали нужда от никакви партньори, ние сме отворени за диалог с всички. Освен това не останаха и партии, които искат да си партнират с Бойко Борисов. Той дори и да потърси подкрепата на останалите политически сили, вече няма кой да му я даде.

- Обади ли ви се Георги Първанов след първия тур?

- С Георги Пъраванов се срещнахме преди изборите. В разговора ни не е ставало дума за предстоящия президентски вот. С държавния глава обсъждахме въпроси, свързани с Европейския съюз. И двамата постигнахме консенсус, че в момента България не провежда адекватна външна политика и няма положителен облик пред ЕС.

- Какво имаше предвид Станишев, като каза, че двама министри на Борисов не са успели да съберат колкото Калфин и Кунева? Означава ли това, че между вас има съюз срещу ГЕРБ?

- Не, разбира се, че не сме имали предварителна уговорка с г-жа Кунева. На пресконференцията в изборната нощ тя заяви, че няма да подкрепи нито мен, нито Росен Плевнелиев. За мен беше странно, че Меглена Кунева не каза дори за кого ще гласува, както би трябвало да постъпи един политик. Аз не приемам тази закачка на Сергей Станишев с двамата министри, Калфин и Кунева. Ние не гласуваме за или против тройната коалиция. За мен беше важно, че 17 от 18 кандидати не бяхме съгласни с политиката, която се води досега и с кандидатурата на Росен Плевнелиев.

- Бившият строителен министър прие ли поканата ви за дебат преди втория тур?

- Пред една от националните телевизии г-н Плевнелиев е казал, че няма нужда от дебати. Очевидно той бяга тях, а така постъпва човек, който няма какво да каже. Според него ние сме изчерпали всички теми, върху които трябва да се дебатира. В досегашните два дебата ние не споменахме нищо за националната сигурност и за външната политика, където президентът има правомощия. Плевнелиев е назначен на една позиция, която очевидно и на него не му е удобна.

- Дайте ясни аргументи защо хората трябва да гласуват за вас?

- Аз първо призовавам всички хора да излязат и да гласуват. Пускайки бюлетина за Калфин и Данаилов, те ще изберат свободата и няма да допуснат държавата да бъде в ръцете само на един човек. Ние ще премахнем полицейщината, подслушването и ще направим институции, които да дават баланс на властите, които да спазват принципите на Конституцията в суверенна европейска държава.

 

Повече четете в новия брой на вестник "Торнадо"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 12311 |24.08.2011 Кольо Парамов: Борисов опитва да ни лекува* . 33| 12933 |13.07.2011 Спасиана Кирилова: Б. Борисов не играе роли . 10| 26352 |27.06.2011 Радка Куршума, възпяла І-ва Борисов: Вицовете са същите: вчера за Тато, днес за Бойко! . 25| 12273 |18.05.2011 А. Гълъбов: Борисов бута „Божидар Димитров” за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads