Реклама / Ads
7| 13658 |15.02.2018 ИНТЕРВЮ

Калоян Методиев: От войната между президента и премиера, ще спечели Радев

.
За скандалите между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, за гафовете на БСП, които наливат вода в мелницата на ГЕРБ и напрегнатата политическа обстановка у нас, разговаряме с политолога Калоян Методиев.
 
- Г- н Методиев, как ще коментирате скандала между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, който бе подпален днес?

- Без да влизам в детайли, каквито още не са известни, ще кажа че във всяка, каквато и да е война, между президента и премиера, победител ще е Румен Радев. Защото държавният глава има по-висок рейтинг от Борисов, който е натоварен с негативите на дългото си пребиваване в изпълнителната власт. Така че от подобни пререкания, по които и детайлите още се изясняват, губещ ще е само премиерът Бойко Борисов.

- Гафа на зам.-председателя на БСП и на НС Валери Жаблянов по повод на Народния съд, може ли да се оприличи с подаване на топката в полето на ГЕРБ?

- Случаят, който предизвика взрив от недоволство, има два прочита – исторически и политически. Първият е относно едно от най-големите престъпления в българската история, когато е избит елита на нацията – офицери, министри, съдии, свещеници.
Не пратиха войници на Източния фронт, спасиха евреите, разшириха територията на страната. В противен случай Южна Добруджа сега щеше да е в Румъния. Не може да има две оценки за подобно деяние. Тогава под натиска на Чърчил и с одобрението на Сталин местни слуги тук се надпреварват да им угаждат. Точно по същият начин, по който искаха да сме 16-та република, после да затворим ядрените си реактори на АЕЦ Козлодуй, още по-късно - да си нарежем ракетите, наскоро - да вкарат нелегални емигранти, да се приеме Истанбулската конвенция и т.н….

- А вторият прочит?

- Явно БСП не са си взели поука от президентските и парламентарни избори. На президентските ГЕРБ се занимаваха с история и загубиха. На вторите пък това бе една от грешките на социалистите. Ако искат да се капсулират в твърдото си ядро и да си бъдат само с трийсетина депутати, ще помогнат на ГЕРБ да си задържи властта. Така че нека да продължават в този дух и няма да успеят, щом като продължават да сеят страхове, вместо да успокояват избирателите.

- От ГЕРБ веднага побързаха да поискат оставката на Жаблянов, трябва ли да я подаде?

- Нормално е ГЕРБ да се опитват сега да извличат дивиденти от гафовете на БСП, тъй като председателството и неговите приоритети един по един се провалят – Еврозоната, Шенген, Западните Балкани и от няколко дни и кохезионната политика.   -

- По повод на Истанбулската конвенция се пропука и спойката между ГЕРБ и ОП в управляващата коалиция. Застрашен ли е кабинетът и задават ли се евентуални нови избори?

- Кабинетът няма да падне скоро, защото засега Борисов овладя ситуацията. Но пък се вижда, че непрекъснато се слагат някакви кръпки върху управляващата коалиция. Така че не се знае какъв нов скандал и нов кърпеж ще се появи пак.  Разнобоят между ГЕРБ и ОП не дойде от Истанбулската конвенция, тя е само повод. Не само тук, у нас, реакцията срещу конвенцията е така отрицателна. В България обаче беше направен голям гаф като се опитаха грубо да я наложат, тръгнаха накриво, без политически дебат. Съдбата й беше предопределена, в момента в който БПЦ взе позиция срещу нея. Истанбулската конвенция няма да бъде приета в България, защото липсва обществена подкрепа за нея. Точно както преди нямаше и за настаняването на нелегални емигранти у нас.

- Европредседателството май не успя да заглади конфронтациите в политическия живот на България?

- Политическата обстановка е напрегната, влизаме от скандал в скандал. Идеята, че председателството ще създаде някаква рамка на консенсус и спокойствие, се опроверга напълно. Напротив, в момента имаме среда, която е много конфронтационна и не само между управление и опозиция, а и вътре в самата коалиция. Всичко това ще има и геополитически измерения.
Интервю на Аделина Делийска
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 12145 |10.07.2017 Калоян Правов: Активната регистрация за вота ще изчисти списъците от ”мъртви души” . 5| 15698 |27.01.2017 Калоян Паргов: Служебните министри да извадят на светло реалното състояние на държавата . 10| 8929 |16.11.2015 Мохд Абуаси: Войната трябва да се води срещу всички терористични организации . 108| 16173 |07.05.2015 Проф. Никола Алтънков: Съветският съюз ни подгони като овце да участваме във войната срещу Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads