Реклама / Ads
42| 14137 |10.05.2012 ИНТЕРВЮ

Капка Георгиева: С Волен ще се срещнем в съда

.
Капка Георгиева
В следващият парламент вероятно ще влязат ГЕРБ, но без мнозинство, БСП с около 17%, СДС с или без Костов имат шанс да прескочат бариерата, ДПС, но с по-слабо представителство и една патриотична партия. За социолозите това е нашата НДП. Кунева е безлична. Радвам се, че свидетелите срещу Алексей Петров преодоляха страха. А с Волен ще се видим в съда, казва съучредителката на Национал-демократичната
 


- Г-жо Георгиева, Атака вече затворена страница ли е за Вас?

 

- „Атака” е 7 години всекидневна работа от моя живот. Подобен феномен нямаше преди това в България. То е като да създадеш оръдие, което да служи в полза на хората, а единият от създателите му да го превърне в средство за лично облагодетелстване. Нито аз, нито обществото приехме този факт. На изборите българите произнесоха своята присъда за „Атака”, но същото така поискаха от мен и от Димитър (евродепутатът Димитър Стоянов, син на Капка Георгиева, б.р.) да бъдем честни с тях. Да им кажем цялата истина и да създадем патриотичната партия такава, каквато всички очакваха да бъде „Атака”. Така се роди Национал-демократичната партия. Образно казано, тя възкръсна от руините, в които се превърна „Атака”.

 

- Новата партия, която създавате с Димитър Стоянов само еманципация от Волен Сидеров ли е или нова политика?

 

- Не приемайте Волен като човек, от когото някой може да се еманципира. Вижте го как изглежда от близо година, след като сам нанесе съкрушителен удар по „Атака”. Искрата на съзиданието е угаснала и Волен се е превърнал в съсипан възрастен човек без кауза, без съмишленици и последователи. При мен и Димитър е обратното. Хората ни спират по улиците и ни казват – възхищаваме се от битката, която водите, ще ви подкрепяме докрай. Из цяла София се появиха разлепени листовки, на които пише „Национал-демократичната партия е модерният национализъм”. Имало ги и в университета, и по спирките, и в тролеите. Така и не разбрахме кой ги е направил. Аз лично съм трогната и горда, че българите са толкова мъдри, трезвомислещи и с ясен поглед как стоят нещата. Защото точно днес България се нуждае от нов поглед върху политиката. Нов прочит на събитията от 10-и ноември насам. Виждате съседна Гърция, която изпадна в тотална политическа криза, която беше предшествана от икономически колабс. Няма анализатор, който да не вещае страшни трусове занапред там. В момента ние, българите, сме като корабът на Аргонавтите. Само с добър капитан и екипаж можем да преминем през подводните скали и да стигнем до златното руно. Ще успеят неподкупните хладнокръвни политици, които нарекат нещата с истинските им имена и заложат на прагматизма.

 

- Какво разбирате под прагматизъм по време на криза?

 

- Програмата на Национал-демократичната партия е стъпила изцяло върху европейския прагматизъм. Всяко перо по еврофондовете може да се изразходва докрай, с пълна отчетност и ситуацията у нас рязко да се промени. Ирландия например, изразходва над 95% от еврофондовете, а у нас процентът е под 10. В европарламента Димитър Стоянов проучи изцяло възможностите за алтернативните енергийни източници. Защо в една Германия, например, навсякъде има слънчеви панели, а у нас все още не? Става въпрос не за евтин, а за безплатен ток. БЕЗПЛАТЕН! Митко проучи и програмите, касаещи справяне с бедността. Ако се усвоят правилно, то изхранването на пенсионерите излиза безплатно. Отмина времето на гръмките лозунги и на биенето в гърдите. Както почти е свършило и времето на мутрите. Патриотизмът днес е всички ние да събудим съпротивителните си сили и не само да оцелеем в кризата, а да   

се превърнем в Швейцария на Балканите. Това е напълно възможно, защото ако българинът получи, ще даде всичко от себе си.

 

- Пишете книга за Петър Дънов. Той предсказвал ли е подобно развитие на нещата?


- Интересното е, че Дънов още в края на 19 век пише, че България не само ще просперира, но ще стане водеща сила на Балканския полуостров. И това не е просто предсказание, а научно обоснована теза. Той залага на факта, че у българите е заложено да се самоусъвършенстват, да бъдат критични и взискателни към себе си, да нямат къса памет и да са силно загрижени за потомството си. Там стои и факторът "вяра". Години наред ние, българите, инвестирахме в образованието на децата си и сега те са едни от най-търсените специалисти по света. Световната криза ще изиграе положителна роля като върне хиляди млади хора обратно у нас. Политиците тук обаче вече трябва да са длъжни да използват капацитета им. Точно за това ще се бори и нашата партия.     

 

- Реално колко хора ви подкрепят, приблизително?

 

- Вече имаме данни от социологически проучвания, според които сме постигнали около 2% одобрение. Други 3% пък чакат конкретни действия. Знаете, НДП ще се учреди официално на 2 юни. Коментарите на специалистите са, че подобен рейтинг е феномен.

 

- Появиха се съмнения от някои първоначални ентусиасти, че правите проект на семеен принцип. Ръковоството било вече известно – така ли е?

 

- Подобни съмнения потвърждават високия ни рейтиг. Имам предвид, че ченгетата в мозъчните партийни щабове към партиите, които губят от появата ни, пуснаха старата песен, за да ни омаловажат. Конгресът ще реши кой да е председател, като дотук всички са единодушни, че това трябва да е Димитър Стоянов. Той става на 30 години, има 7 години опит в българския и в европейския парламенти. Завърши право в Софийския университет с пълно отличие. Член е на правната и на земеделската комисии в европарламента, където се ползва с уважението на колегите си. Когато беше преди месец в командировка в Украйна и депутати от НДП, и от ПЕС му предложили да се присъедини към тях след негови изказвания с аргумента, че е млад и изключително интелигентен човек. Пък и той никога не би посрамил името на дядовците си – Таню войвода и Радой Ралин. По-добре да загинеш или да останеш неразбран, отколкото да предадеш предците си. Същото е и с дъщерята и синът на Вера Кочовска – Десислава и Николай. Двамата няма да посегнат на паметта на майка си.

Аз лично пък ще вложа всичките си професионални умения, целият си опит дотук за каузата на НДП, но предварително съм заявила, че не искам партийни постове. Така беше и в „Атака”. Какво, според вас, спечелих като 6 години правех партийния вестник, който беше и всекидневник с общо 20 души екип? Работата беше подобна на миньорската, но без екстри – всеки ден от 9 ч. сутринта до 9 вечерта. Всъщност, сега си давам сметка, че спечелих уважението на колегите ми журналисти, което за мен е чест. 

 

- Някои свързват новата структура с ГЕРБ. Да не би да е нещо предварително замислено в тази посока?

 

- Няма такова нещо. Събитията се развиха така, че логично доведоха до създаването на партията. Оттеглянето на подкрепата на „Атака” за ГЕРБ беше изключително грешен ход. Защото хората я одобряваха. Бяха убедени, че за да изкара мандата си правителството има нужда от стабилна опора. Това бе мнението и на и на Силвио Берлускони, когато гостува в България. И Берлускони ли е проект на ГЕРБ? Никой избирател на „Атака”, включително и аз не разбра защо се тръгна на война с ГЕРБ.

 

- Все пак сте имали някакво обяснение?

 

Познавам как разсъждава Волен. Преди президентския вот вероятно си е казал – ако ги нападна, ще постигна по-добър резултат. Има обаче и втори план - наскоро се видя и ясна угововка между „Атака” и БСП, когато единствено  „Атака” подкрепи вота на червените за оставка на кабинета. Първанов го заяви в прав текст в интервю. Каза, че „Атака” никога не спазвала „уговорките” им. Ние пък да видиш, мислехме, че са врагове. Във вашия сайт прочетох пък, че по телевизията на „Атака” „Алфа” се излъчват материали в защита на „Октопода” като цяло и в частност на Трактора. Връзката е ясна. Арестуваният Петров пък убеждавал свидетел да не споменава името на Гоце. Като се казва в Библията – всичко скрито излиза наяве. Същите те припяват в общ хор, че Национал-демократичната партия била семейна. Всеки журналист, а вече и всеки осведомен човек могат да събере 2+2.

 

- Имахте ли среща с Бойко Борисов по повод новите ви политически амбиции?

 

- Не.

 

- Подкрепяте ли закона за конфискация на имущество, придобито от незаконна дейност?

 

- Да, стига много точно да се спазва законът и да не бъде използван за рекет. Защото дотук все някой „умник” се е изкушавал и го е правел, по прашопската поговорка – не искам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле. Само тук виждам капан.

 

- Какъв е Вашият коментар за последните развития по делото „Октопод” и ареста на главния обвиняем Алексей Петров?

 

- Ще цитирам по памет апострофите на Радой Ралин – Откато света си светува правдата все пождава. А кривдата пак си остава.. .Радвам се, че правдата победи. След интервютата на двамата свидетели по делото, които под страх от разправа с тях и със семействата им е трябвало да дадат лъжливи показания. Чест им прави, че казаха истината. Методите, с които този човек си е служил са чудовищни и той трябва да получи своето наказание. Не е възможно гражданите на една страна да бъдат системно тероризирани и виновникът да не получи заслуженото. Мутренските проекти все повече ще фалират, защото времето не се нуждае от тях. А българие ще получат тъй чаканото си обединение, което е заложено и в девиза на НДП: ”Силни чрез единство, единни чрез вяра!”

 

- Смятате ли да защитавате правата на жертвите на организираната престъпност в новата политическа формация?

 

- Първият ни законопроект, който НДП внесе в парламента преди няколко месеца бе за строги санкции на убийците по пътищата. Много от нашите идеи вече са приети на Министерски съвет.

Работим над много още. България няма време за губене, защото кризата настъпва и трябва да бъде спряна веднана.

 

- Според Вас кои партии ще влязат в следващия парламент?

 

- ГЕРБ, но без мнозинство, БСП има около 17%, но светът се оцвети в червено след изборите във Франция, така, че ще иска да участва при създаване на правителство, СДС с или без Костов биха могли да преминат бариерата, ДПС с по-слабо представеителство и една патриотична партия. За социолозите това е НДП, За Кунева съм скептична. В момента тя се крепи на вота от лявото пространство и от ГЕРБ. И той не е така висок – около 4-те %, но има цяла година и половина. Големите партии имат механизмите да си връщат разочарованите. Какво остава за нея?

 

- Каква коалиция би могла да управлява?

 

ГЕРБ ще е фактор. От резултатъ ще зависи дали ще може да направи коалиция. За БСП това е двойно по-невъзможно.

 

- Наистина ли само Меглена Кунева защитава гражданските права у нас?

 

- Аз я наричам безликата жена. Никой от нас не знае женена ли е още, деца има ли, с какво се занимава, колко милиони предстои да вземе само от Евросъюза, където била благоволила за стане еврокомисар. Колко и плаща „Париба” – същата, която даде милиони като неизгоден договор за България, за да бъдат купени рециклираните и продадени като нови вагони-убийци – 50 или 100 000 евро на месец? Според мен тежки грехове лежат върху тази жена. Българите не гласуват за безликия Янус.

 

- Ще окаже ли Георги Първанов влияние върху политическите процеси у нас?

 

- Той и сега се опитва да го прави и то твърде агресивно. Такъв му е манталитетът, но лесно се самопрецаква. Говори в повече, лесно предвидим е заради тази негова провинциална черта да се похвали преди да е реализирал успех. Звучи ми като за рубриката „Възход и падение”.

 

- Има ли човек до Вас, изключвам Митко Стоянов и внучката?

 

- Обградила съм се с верни приятели и способни експерти, на които може да се разчите и с които споделяме едни и същи политически цели. Вижте, разликата с „Атака” е огромна. Там и днес се чува пискливият, лишен от вяра глас на един обезверен човек и то, когато е в кондиция. При нас работи истински мозъчен тръст на доброволни начали. Всички около нас вярват искрено, че ще успеем – и Спаска Митрова, и фехтовачката Виолета Маркова, и дъщерята и сина на Вера Кочовска Десислава и Николай.

 

- Откъде ще осигурите финансиране за новия проект?

 

Капка по капка – вир. Няма да има нищо помпозно в нашата предизборна агитация. Само най-нужното. Кампанията ни ще бъде по европейски сдържана, а не по азиатски пищна. И времето, подчинено на чалгата и илюзорния разкош започна да си отива.

 

- Чувате ли се с Волен Сидеров?

 

- Не се чуваме, но ще се срещнам в съда.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 10546 |02.11.2011 Волен Сидеров: Борисов трябва да подаде оставка . 2| 10318 |12.07.2010 Белла Волен: Вкусът на времето днес е като на евтино вино . 12| 13490 |12.12.2009 Ст. Банкова: Волен е непоследователен, Яне – без социално мислене . 11| 15887 |21.10.2009 В. Георгиева: Прокурор поръча убийството на дъщеря ми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads