Реклама / Ads
24| 11331 |25.09.2014 ИНТЕРВЮ

М. Капон: Служебният кабинет е бушон на Борисов

.
Мария Капон, водач на листата на коалиция "Десните" във Велико Търново
Най-голямата манипулация през настоящата предизборна кампания е внушението, че победителят е предопределен и формулата на управление е ясна. Това отблъсква хората от урните, защото на никой не му се участва в нагласен мач, коментира пред Фрог нюз водачът на листата на коалиция „Десните” във Велико Търново Мария Капон.
 
Визитка:
Мария Капон е народен представител в 40-ото Народно събрание. Участва в Комисията по бюджет и финанси на НС; в подкомисията по отчетност на публичния сектор към Комисия по бюджет и финанси; временната комисия по европейски въпроси. Председател на българската делегация евронаблюдатели в Европейския парламент в Групата на ЕНП-ЕД. Участва в комисията по икономически и финансови въпроси на Европейския парламент. Учредител и Председател на Единна народна партия, член от коалиция „Десните”.


Интервю на Ренета Попова

- Г-жо Капон, кои според вас са най-наболелите проблеми на България, с които бъдещата власт трябва да се заеме на първо място?  

- Категорично това са бедността, беззаконието и корупцията. Тук обаче веднага следват въпросите - къде остава здравеопазването, къде остава образованието? Защото няма как да сме богата страна, ако нямаме образовани хора. Няма как да имаме работеща икономика и адекватна работна сила, ако хората не са здрави. Най-големият проблем е, че страната ни се управлява от хора, които от сутрин до вечер се занимават само с това, да се харесат на хората, а не са достатъчно компетентни и себеотдадени, и не правят нищо, за да променят състоянието на иначе богатата ни страна. Защото страната ни е богата, но с най-бедното население в евросъюза, което не е нормално. Затова от Коалиция „Десните” обявихме своята предизборна програма, с която даваме реални предложения за справяне с проблемите.

- Играят ли политиците с цената на тока? Поскъпване на електроенергията решава ли проблемите в НЕК?

- Докато ДКЕВР се назначава от политиците ще си играят. Поскъпването на електроенергията е временен опит да се запушат дупки от предишни кражби в системата на НЕК, но проблемът не се решава така. Докато не се реформира системата всяко наливане в НЕК ще бъде временно решение. Цените трябва да се формират на пазарен принцип, през борса и в конкурентна среда.

- Защо според вас служебният кабинет се нагърбва с горещата тема за НЕК в последните седмици на своето управление?

- За да обслужи някои ЕРП-та и най-вече да отнеме от Бойко Борисов ангажимента за увеличението на цената, който още от сега се оправдава, че служебният кабинет не му харесва. Ако още сме на енергийна тема, служебният кабинет е бушон на Бойко Борисов, за който отговорност носи Плевнелиев.

- На какъв резултат се надявате след изборите?

- На достойна първа стъпка, защото коалицията ни бе създадена буквално няколко седмици преди старта на кампанията. До последно смятахме, че Реформаторският блок е коалиция с десен уклон и разбирания и почтено изчакахме докрай потвърждението на положителните отговори, които получавахме, но те предпочетоха за компания министри на Станишев и Сакскобургготски, което предопредели и нашето решение.

- Кои са политическите партньори, с които „Десните” биха работили?

- Партии като ДСБ, СДС, земеделците с демократична закваска са част от потенциалните ни партньори, с които бихме работили на принципна основа. Там имаме много приятели и единомишленици, които помнят кой път на развитие избра България и държат да се следва докрай. Има теми за национален консенсус, които са по стратегически за страната въпроси, свързани с международните отношения, по които се търсят разговори на друго ниво. Там идеологията винаги прави крачка назад пред стратегическия държавен интерес и се сяда на масата за разговори. Но това са различни нива на комуникация.

- На какви предизборни манипулации сме свидетели през настоящата кампания?

- Най-голямата до момента е внушението, че победителят е предопределен и формулата на управление е ясна. Това отблъсква хората от урните, защото на никой не му се участва в нагласен мач. Сигналите, които се излъчват, гласят, че почти всеки може с всеки след изборите, независимо как са гласували избирателите и това наистина е отвратително. Слава Богу, при нас, „Десните”, този проблем не съществува.

- Вярвате ли, че мъртвите души от избирателните списъци са мит, както беше обявено в публичното пространство?

- Това обявление бе дадено само от премиера Близнашки, но никой не повярва в това, защото премахването на мъртвите души от списъците не е едноактна пиеса, която може да приключи за седмица-две, а усилена работа на редица български служби, които до този момент никой не е мотивирал да свършат тази работа.

- Докога ще бъде актуална в България битката между комунизъм и демокрация?

- В България комунизъм, според писанията на класиците, никога не е достигнат, но, за съжаление, все още имаме проблем и с постигането на добрите практики на демокрацията. Въпросът ще е актуален до момента, до който обществото, политиците, историците не произнесат своята присъда над тази най-мракобесна в историята на човечеството идеология. Обяснението, с което минахме през тези 25 години, е, „такова беше времето”. И тук не говоря за възмездие, а за справедливост и оценка, която най-малкото трябва да залегне в учебниците на децата. В България няма нито битка, нито помирение, а тлееща неприязън, която до нищо не води. Противопоставянето от началото на прехода заради слабите съпротивителни сили на обществото се превърна в профански разговор за отношението ни към Русия, от една страна, и предимствата на западната демокрация, от друга. Вярвам, че ще дойде момента да прочетем истинските страници на историята, за да не ги повтаряме и да ги затворим, за да не воюваме с миналото, а да вървим напред.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 14692 |28.10.2013 Николай Цонев: Безпринципни властови назначения – това е политика и на ГЕРБ, и на кабинета „Орешарски” . 104| 37733 |21.01.2013 Мария Капон: БСП се интересува от корупционния план „Белене”, а не от ядрена енергетика . 30| 10927 |11.07.2011 Червеният шаман Д. Гронев: На БСП й трябват 8 пъпчивци, които да не излизат от кабинета си . 112| 20254 |10.12.2010 Е. Дайнов: Кабинетът изкопа дупка, в която ще падне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads