Реклама / Ads
22| 10622 |15.01.2015 ИНТЕРВЮ

Каракачанов: ДПС издигна паметници на терористи, убили деца и жени

.
Красимир Каракачанов
Слава богу, че не сме сериозна цел за терористите, защото те предпочитат да удрят знакови обекти и знакови държави, казва в интервю за Фрогнюз лидерът на ВМРО.
 

интервю на Ана Кочева


- Г-н Каракачанов, в началото на новия парламентарен сезон от ДПС отново заредиха плочата с искането ПФ да излезе извън управляващата конфигурация, за да не се налага провеждане на предсрочни избори.


- Нищо ново под слънцето! Миналата година Местан не спря да повтаря колко лоши сме ние, колко добри са те. При откриването на новия парламентарен сезон всички парламентарни групи говореха за атентатите в Париж и г-н Местан осъди тероризма. Хайде обаче да се сетим за нещо друго…

 

- 30 години от терористичния акт в Буново?


- Точно така! И хайде, в Буново той не е участвал, само че неговата партия направи паметници на терористите. Аз не съм чул ДПС да е осъдило атентата в Буново, при който загинаха майки с деца. За сметка на това изградиха чешми и паметни плочи на терористите и ходят на поклонения, изнасят речи по тези места. така че не ми се връзва идеята за борбата с тероризма и почитането на едни терористи, които са убили майки с деца. И то не преди 120 години. Защото ДПС изкарва и ВМРО като терористична организация, но по тази логика ще излезе, че и Левски, и Ботев са терористи. Само че между Левски, Ботев и ВМРО, които са се борили за една кауза и никога не са нападали невинни жени, деца и мирно население и тези, които взривиха влака в Буново, искаха да взривят автогарата в Сливен, които на Златни пясъци отвлякоха деца, се насочваха към най-беззащитната част от обществото. Те не атакуваха първия секретар на БКП Тодор Живков, или някой министър, или областен управител, или някой генерал, или някой полицейски шеф, а мирни граждани, и то абсолютно целенасочено. Така че приказките на ДПС за борбата с тероризма и за толерантността са общи приказки.

 

- А като си говорим за борбата с тероризма, в състояние ли е държавата ни да се противопостави адекватно на заплахите или сме го докарали дотам да се кръстим да не ни застига тази вълна и нас?


- Слава богу, че не сме сериозна цел за терористите, защото те предпочитат да удрят знакови обекти и знакови държави – силни и големи: САЩ, Великобритания, Испания, която имаше свои контингенти в Ирак и в Афганистан. Сега – Франция. България е малко незначителна цел. Те много добре знаят, че, ако има атентат в България, той няма да е толкова добре отразен, няма да има същия медиен ефект. Когато удариш в центъра на Париж или в Лондон, ефектът е друг. Така че фактът, че не сме им приоритет, не сме така пряко изложени на пряка опасност. Но цялото гонене на кадрите с мотото „Ченгета” и т.н. се отразява върху службите и те в много случаи просто не смеят да поемат отговорност, за да не бъдат обвинени в политическо вмешателство. Тук не става дума просто за самоконтрол или автоцензура, а за истинско притеснение да се действа, без разрешение отгоре, за да не бъдат по някакъв начин разгонени за пореден път. Това е трагедията. Ако една служба няма оперативна самостоятелност и ясно разписани правила какво може и трябва да прави, какво да очакваме от нея?

 

- Как впрочем се отнася ПФ към омекването на тона към Писанчев и Лазаров?


- Нямам представа какви са им отношенията с премиера, но се чу, че те много добре работели помежду си. Но това са неща, които трябва да си ги решават в ГЕРБ, защото те предложиха този Закон и тези законови промени, защото сега излиза, че май не са необходими…Аз лично, наблюдавайки нещата отстрани, не смятам, че ДАНС са върха на сладоледа. Не съм доволен, слушайки Писанчев, когато говорихме за ислямския фундаментализъм – общи приказки и нищо конкретно, гарнирано при това с едно леко пренебрежително отношение към парламента. Но ще каже нещо друго, показателно – МВР преди години имаше доста добри контакти, позиции в съседни държави; водеха се най-малкото добри колегиални разговори между представители на службите за сигурност. В последните няколко години никой не проявява интерес към тези неща. Това е принизено до формализъм, а на Балканите все още има много проблеми. Няма нужда да ги изброявам, но част от тях са свързани с проявите на фундаментализъм, с който се започва, за да се стигне до сепаратизма, с нерешените проблеми с Косово. Само че не съм забелязал службите да са активни в това отношение. Като гледам някои от кадровите им решения в тази посока, не съм очарован, особено от регионалните им звена. Просто формализъм и намиране на работа на някакви хора, само за да има нещо да вършат. Няма да навлизам в подробности, защото не е редно, но някои рискови фактори, свързани с националната сигурност на България, до преди няколко години винаги са били обект на наблюдение, да не кажа изследване от страна на службите за сигурност, а сега са свалени от интереса им, което не е оправдано, според мен. При наличието на толкова много факти и документи, че тези структури са приспани умишлено, докато се случат някои процеси. Да не влизам в конкретика за кои държави става дума, но тези структури наистина са само приспани. Има записи на инструкции, които са получавали, че сега не им е времето да дразнят България, че това време ще дойде и ще се случи това и това…И въпреки това те са свалени от наблюдение! Явно още по-дълбоко са заспали онези, които трябва да се грижат за тези опасни структури.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 10159 |28.08.2014 Д. Горчева: АНТИпаметниците като пред НДК подменят историческата памет . 28| 9403 |19.10.2011 Красимир Каракачанов: ГЕРБ напазарува циганските босове, обеща им, че ще са недосегаеми . 38| 9260 |08.08.2011 Кр. Каракачанов: Ще въведа двудетен модел за България! . 39| 9525 |14.02.2011 Кр. Каракачанов: Б. Борисов не е месия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads