Реклама / Ads
45| 13465 |08.07.2013 ИНТЕРВЮ

Каролев: Олигарсите не са политически оцветени, те са си добре с всяко правителство

.
Владимир Каролев Източник: Булфото
Не очаквам да се случи нещо фатално в икономиката, ако има предсрочни избори. Абсолютно подкрепям машинното и електронното гласуване и който твърди, че това ще е по-скъпо от сегашния начин на провеждане на избори, просто лъже и иска да има вратичка за далавери по тях, коментира пред Фрогнюз икономистът Владимир Каролев.
 

Интервю на Ренета Попова

- Г-н Каролев, откъде ще дойдат парите за мерките, предложени от Пламен Орешарски за стабилизиране на държавата?

- Още не е казано и това е основният въпрос. По-добре парите да бъдат намерени, без да се увеличава дефицита, а чрез спестявания в някои други бюджетни пера. Според мен нито МВР има нужда от толкова пари, нито армията. Има някои държавни субсидии, които също могат да се намалят. Освен това е възможно икономическият растеж да е по-висок, отколкото се предвижда в бюджета за 2013 г., и събираемостта на данъците да бъде по-висока. Ако социалните  мерки бъдат финансиране за сметка на намаляване на разходи за администрацията и субсидиите, аз мисля, че всеки разумен икономист би ги подкрепил.

- Как ще коментирате предложението за актуализация на бюджета, което поискаха от левицата?

- Според мен трябва да се изчака да се види как ще се изпълни разходната част на бюджета към края на третото тримесечие и дали ще може да се финансират увеличените социални разходи за сметка на спестявания в други бюджетни сфери преди да се премине към актуализация на бюджета. Макар и малък в сравнение с повечето страни в ЕС, вече 5 години държавният бюджет е на дефицит. Започва да става хроничен този дефицит и според мен това е проблем.

- В какво състояние е фискалният ни резерв? Застрашен ли е по някакъв начин?

- Беше намалял през февруари, когато беше направено значимо разплащане към земеделските производители, след това обаче евросубсидията дойде и се попълни. Не очаквам да има проблеми с фискалния резерв. Ако мерките на Орешарски обаче бъдат финансирани чрез увеличаване на бюджетния дефицит и вземане на нови заеми, положителният ефект от тях ще е твърде краткосрочен и след това ще имат дългосрочен отрицателен ефект. Едно значимо увеличаване на дефицита и задлъжнялостта на държавата неминуемо ще се отрази върху рисковата премия за България и оттам върху цената, по която се финансира и държавата, и всички българи, които ползуват кредити. Орешарски е известен като консервативен финансист и предполагам, че неговите планове не са да се увеличава бюджетния дефицит. Дано да е така.

- Това е при положение, че правителството на Орешарски задържи властта. Как ще се отрази икономически на страната ни, ако подаде оставка и влезем в отиграната само преди месеци процедура за сформиране на служебен кабинет?

- В цивилизованите страни, когато се направи правителство му се дава кредит на доверие от известно време, за да се види какво ще направи. Част от обществото днес обаче не иска да даде и 100 дни и иска нови избори. Не очаквам да се случи нещо фатално в икономиката, ако има предсрочни избори. Президентът ще назначи временно правителство. Не съм съгласен, с критиката, която се отправи към служебния кабинет на Марин Райков от БСП и „Атака”. Министрите с икономически ресори си свършиха много добре работата. Ако президентът направи ново правителство, аз не виждам причини за влошаване в икономическата сфера.

- Вие подкрепяте ли искането за предсрочни избори?

- Не върви да си правим избори през няколко месеца, без да има основателни причини. Не мисля, че има нужда от предсрочни избори сега, без промяна в много закони, защото ще възпроизведат, общо взето, същото положение в парламента. Най-много да има леко разместване. Например „Атака” да излезе от парламента, защото Сидеров абсолютно се компрометира, може би десните ще се обединят, ще влязат с 20-30 депутати. Но какво от това? За първо и второ място пак ще се борят ГЕРБ и БСП, трети ще са ДПС. Очевидно е, че  ДПС няма да се коалира с ГЕРБ, тоест ще имаме същото правителство. Или ще има ситуация която не позволява съставянето на правителство. Освен това аз, без да съм фен на БСП, симпатизирам на Орешарски и на икономическия му екип. Според мен трябва да му се даде възможност да покаже дали може да постигне това, за което говори. Но нека да бъде ясно - аз съм центристко и дясно мислещ човек и съм от НДСВ, от което няма да се откажа.

- Как ще коментирате назначенията на вицепремиера и зам.-министър по икономика Даниела Бобева и зам.-икономическия министър Красин Димитров?

- Не познавам господин Красин Димитров, прочетох му CV-то и мога да кажа, че то е добро. Познавам обаче вицепремиерката. Според мен тя е добро попадение. Имам една препоръка към нея – има нужда от някого, който на високо ниво да се занимава с лобиране и презентация на България пред т. нар. стратегичски инвеститори и пред инвестиционните банки. Липсата на такъв кадър беше една от слабостите на предишното правителство поради Симеон Дянков. Аз и друг път съм казвал, че Симеон Дянков е добър икономист, но той за 4 години сигурно се е срещнал 2 пъти с инвестиционни банки и инвеститори. Той не обичаше подобни срещи, което е грешка. За тези хора, когато министърът на финансите на една страна не пожелае да се срещне с тях, това е лош сигнал. Сегашният министър на финансите е един от най-добрите макроикономисти на България, но доколкото знам, няма опит с работа с инвестиционни банки и инвеститори. Другите му двама заместници са също експерти в други области. Този кадър не е задължително да бъде министър, може да е съветник на г-жа Бобева. Трябва ни харизматичен човек, който да може да презентира България и да докара инвеститори в страната ни, защото само с вътрешно потребление няма да стане. В България икономиката е била в най-голям разцвет, когато е имало ръст на чуждестранните инвеститори. Засега не виждам такава личност в правителството, достатъчно фокусирана и най-важното – с достатъчно контакти.

- Подкрепяте ли някои от исканията на протестиращите, например за електронно и машинно гласуване? Това ще струва някакви пари, обснована инвестиция ли ще е и дали имаме възможност за нея?

- Аз симпатизирам на някои от исканията на протестиращите, но има и много неразумни. Давам пример: има няколко палатки пред парламента, на една от които пише „искам пенсионна реформа”. И аз искам пенсионна реформа, обаче тези хора я искат назад – искат да намалим възрастта за пенсиониране, което няма как да стане. Нито имаме финансови предпоставки за това, нито демографски.

Абсолютно подкрепям машинното и електронното гласуване и който твърди, че това ще е по-скъпо от сегашния начин на провеждане на избори, просто лъже и иска да има вратичка за далавери по тях. Както електронното, така и машинното гласуване ще бъде много по-евтино. При тях са нужни много по-малко секции, а не както сега над 10 хил. Причината за това е, че много по-бързо ще се гласува. Така ще се спестят и много пари от държавния бюджет от заплащането на членове на избирателни комисии. Второ - няма да има нужда от принтери, от печатница. Електронното гласуване според мен не може още да се въведе в България днес, защото, за съжаление, има доста неграмотни хора, които не могат да си служат с компютри и ПОС терминали, затова машинното гласуване е по-удачно към днешна дата. Могат и да се комбинират – електронното гласуване да се тества в големите градове. Но след като държави като Пакистан и Венецуела вече гласуват електронно и машинно, не виждам защо и ние да не гласуваме така. Това е нещо, което Орешарски обеща, че ще направи, дори преди лятната почивка на парламента. Едва ли ще успее сега, но задължително трябва да приеме закона през септември. Според мен това ще успокои много протестиращите.

- „Да отпадне партийната субсидия” е призив, който се чува от всички страни. Нужни ли са действително тези пари на партиите, за какво и какво би се променило, ако не ги получават?

- Наскоро по предложение на „Атака” беше гласувано в комисия в парламента да се премахнат субсидиите на парламентарно непредставените партии. Това е основателна причина протестът да продължава. Краен цинизъм е парламентарно представените партии да си гласуват само те да имат субсидии. Всъщност именно тези партии нямат особена нужда от тези пари.

Абсолютна лъжа са цифрите, които и ГЕРБ, и БСП са обявили, че са изхарчили за тези избори. Като знам, че НДСВ е похарчило около 1,5 млн., да ми твърдят, че от ГЕРБ са дали по-малко от 2 млн., а БСП – малко над 3 млн., е лъжа. Може това да са им официалните разходи, но крайната цифра ще се получи, като умножим поне по 10.

Според мен партийни субсидии трябва да има, но не трябва да бъдат раздавани по сегашния регламент. В Сметната палата всяка партия да си открие сметка, парите да се държат в нея и да се използват само по разходи за офиси на партии, за избори, обучения и др., но след като Сметната палата провери и одобри подобни разходи. Тя и сега има някакър контрол, но той е постфактум. Иначе всички знаем за партийни лидери, които с тези пари обикалят къде ли не по света. Не може да има и безотчетни депутатски пари. Всъщност парламентарно представените партии получават по две линии пари – субсидия, която отива в партията, и субсидия, която отива у депутата. Освен това депутатите получават и джобни.

- Участието на депутатите в комисии се заплаща допълнително – ето още едно перо?

- Тези пари, да. Аз не съм сиромахомил. Дори по мое мнение трябва да се увеличат заплатите на депутатите, но да се намали броят им. И да не получават и стотинка безотчетни пари. 120 депутати са напълно достатъчни за България. И задължително да се намали партийната субсидия. Не може субсидията в България да е по-висока от тази в Германия.

- Партиите извън парламента се оплакват, че парламентарно представените придобиват икономическа мощ и те остават в изолация, защото не могат да се мерят с тях в една предизборна кампания?

- Това е точно така, а не трябва да се получава. На мен ми хареса анонса, който направиха от БСП, че ще се промени Изборният кодекс, така че по време на избори да има равнопоставеност в медийното отразяване между всички партии. От личен опит като кандидат за кмет на София от НДСВ споделям: Всеки ден ми звънят от телевизии, радиа, сайтове, вестници за коментари, интервюта и участие в предавания. Дойдат ли избори, престават да ми звънят. За цялата ми кампания се появих само в една телевизия, където също си платихме, и я избрахме, защото цената им беше най-евтина. В Западна Европа няма такова нещо. Във всички развити страни има задължително явяване на дебати между основните кандидати и това е безплатно по всичките медии. Това трябва да бъде променено чрез редакция на Изборния ни кодекс.

- Тревожни ли са сигналите от Европейския съюз, че парламентът ни зависи от спорна фигура като Волен Сидеров и застрашено ли ни е членството в съюза?

- Няма как да ни изгонят от Европейския съюз, освен ако Волен Сидеров не стане премиер, какъвто прецедент имаше в Австрия преди години, където започнаха процедура. Мен не ми трябва Европейският съюз, за да ми каже да се тревожа, че от Волен Сидеров зависят неща в българския парламент. На всеки, който има акъл в главата, му е ясно, че това е политически клоун, който лъже. И да наречеш международните финансови институции, в които и България е член, колонизатори... На Волен Сидеров му е ясно, че повече няма да влезе в парламента, така че независимо какви циркове прави, ще гласува за това правителство, а ако се обърне палачинката и се направи мнозинство с ГЕРБ, и за ГЕРБ ще гласува. Той е абсолютна фурнаджийска лопата. Волен Сидеров е срам за България. Мен ме е срам, че такъв човек е в парламента.

- От БСП тези дни разкриха, че протестът срещу правителството бил, защото засегнали интереси в енергетиката. Само преди месеци Бойко Борисов пък беше свален от власт поради същата причина по негови думи.

- Нито ГЕРБ са паднали заради настъпени интереси в енергетиката, нито сега протестът срещу БСП е заради интереси в енергетиката. Нито пък са интернет лумпени хората, които протестират. Някои от протестиращите според мен са политически мотивирани. Те са от ГЕРБ или от партии, които не са представени в парламента. Аз самият ходих два пъти на протеста. Видях доста познати физиономии и от ГЕРБ, и от СДС, и от ДСБ, и от НДСВ. Тези хора обаче не са мнозинство. Повечето са млади хора и на мен ми е интересно, след като протестират, колко от тях са гласували.

- Подкрепяте ли промените в закона за енергетиката, които бяха гласувани в парламента? Обосновано ли е икономически намаление на цената на тока с 5%?

- Ако има намаление на тока сега, ще има сериозно увеличение на цената му догодина или по-догодина. Това ще е крачка да успокоят хората сега, обаче скоро ще има нужда от увеличение на цените наново. Цените в България продължават да са най-ниските в Европейския съюз, при нас проблем са доходите, че са най-ниски. Трябва да се създадат условия за покачване на доходите в страната, а не да се намаляват цените. Единствената възможност за намаление на цени могат да дойдат, ако успеят да договорят с „Марица” 1 и 3 намаление на дългосрочните договори.  Това обаче ще е много трудно, защото там има около 20 международни банки, които са финансирали изграждането на тези мощности. Или ако се разберат с фотоволтаичните инвеститори отново на базата на преговори, също може да се намалят цените. Също така ако променят начина на изкупуване на тока произвеждан от т.н. ко-генерационни мощности и ако намалят сумите плащани за т.н. студен резерв.

- Какви икономически и политически договорки виждате зад случващото се в България? По медиите се котира твърдението, че зад протестите стои групата „Типин поинт”, свързвана с Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев, Светльо Божилов и Иван Кръстев, а за възможен нов служебен премиер се спряга името на Огнян Донев?

- Първо „Типинг поинт” е една невероятна книга („Повратна точка” на автора Малкълм Гладуел – б.а.). Така че не знам каква група с такова име име в България. Според мен това е пълна глупост, теория на конспирацията. Относно теорията за олигархията историята също е много размита. В България се смята, че всеки, който е направил пари, е олигарх. А всъщност олигарх е човек, който е направил пари с подкрепа на държавата. И според мен тези, които са олигарси, не са политически оцветени. Те са си добре с всяко правителство. Единственият начин да се пребориш с олигархията е много елементарен – просто се намалява ролята на държавата в бизнеса, намаляваш обема на държавните поръчки, правиш концесиониране и приватизации с прозрачни методи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 15654 |28.03.2013 Огнян Минчев: Някои социолози правят политически PR . 21| 12282 |15.11.2012 Владимир Каролев: Бюджет 2009 г. беше по-популистки от бюджет 2013 . 71| 17190 |05.03.2012 Владимир Каролев: Напускам общината, защото се провалихме на изборите . 121| 15596 |24.02.2012 Д. Горчева: Холандецът Вилдерс е демагог и политически спекулант

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads