Реклама / Ads
2| 6596 |15.01.2018 ИНТЕРВЮ

Катя Касабова: Кого брани РС в Бургас – журналистите или обвинени в престъпление?!

.
На страната на журналистите или на тази на обвинени в извършване на престъпления, застава Районният съд в Бургас? Този реторичен въпрос към наши и международни институции задават представителите на медии в Бургас, които вчера се събраха на спонтанен протест. За проблемите в града „на морето и трудовите хора” между третата и четвъртата власт пред Фрог нюз говори дългогодишният журналист, главен редактор на „Флагман” Катя Касабова.
 
- Г-жо Касабова, какво ви предизвика вас, журналистите в Бургас, да излезете на внезапен, спонтанен протест – срещу кого и защо се бунтувате?
- Срещу съдийско решение, което ни забранява да си вършим работата, но нека да разкажа поетапно, за да стане ясно за вашите читатели. В петък съдията Калин Стефанов Кунчев от РС в Бургас се произнесе с две решения по граждански дела срещу две регионални медии с малък състав и неголеми финансови възможности. Ако трябва да се изплатят всичките претенции на Петър Низамов- Перата, който заведе делата, и се покрия разходите и лихвите от 2012 г., когато бяха направени публикациите в тези медии до днес, то това означава, че практически тези медии ще фалират.

- Срещу колко медии е завел дела?
- Заведе делата на конвейер, но най-заплашваната медия е „Флагман” и това може да се види във Фейсбук профила на Петър Низамов, където ни нарича „помийна яма”, а журналистите „гнусни същества”. Вижте, ние не очаквахме от съдия Кунчев и РС да застанат на страната на Низамов, приемайки, че има основание за съдебни претенции към нашите медии. Дори го признаха за социално слаб и го освободиха от това да плаща държавни такси по делата, които заведе. А претенциите му са за суми от 15 000 – 20 000 лв. към всяка медия. Кажете, нормално ли е съдиите да не проверят истинското материално състояние на този човек и да го приемат по собствените му думи за беден?! Пак във фейса си е пускал снимки къде и как е прекарвал и се вижда колко и какви са възможностите му в този смисъл.
Нас, „Флагман”, ни атакува директно в Окръжния съд с искане за 40 000 лв. Там обаче друг съдия – Симеон Михов поиска доказателства за това, че е социално слаб. Той не успя да го докаже и си плати държавната такса, за да ни съди.

- Е как така, това не е ли двоен аршин – в РС не му искат доказателства, че е беден, а в ОС работят по закон и му искат?
- Така е, това е двоен магистратски аршин. Но още по-втрещяващо нормалния човек е това, че РС си позволи да дава акъл и наставления как журналистите да си формулират заглавията. Низамов ни съди за публикации, направени преди 6 години по повод на един побой в дискотека, където пребиха охранителя и после бяха задържани за близо месец в ареста. В хода на делото пострадалият обаче се отказа от показанията си и делото приключи без виновни. До този момент обаче ние сме работили по официалните прессъобщения както на местното МВР, така и от прокуратурата.

- Чакайте, вие сте работили по официални съобщения от институциите, как е допуснато тогава съдебно дело срещу вас?
- За да публикуваме информацията за побоя в дискотеката сме ползвали – първо, официално прессъобщение от Областната дирекция на МВР, а служителката, отговаряща за връзките с обществеността е свидетел по делото. Впоследствие получихме и прессъобщение от Районната прокуратура. Той ни съди, че сме го нарекли „бияч”. А съдът инкриминира официални прессъобщения на полицията и прокуратурата и не ги зачете. Не трябвало да публикуваме каквото и да било докато съдът не се произнесе с решение дали е виновен или не е.
Низамов от своя страна доведе за свидетел своя съкилийник, който обясни какъв душевен дискомфорт бил преживял от написаното във „Флагман”, при условие че в дописките е написан с инициали, та дори не успял да си завърши висшето образование?!

- Абсурд! Ще обжалвате ли или ще приемете, че институциите избират да са срещу журналистите в този конкретен случай?
- Днес, понеделник, в 15 часа се събираме цялата журналистическа гилдия, за да подготвим протестна декларация. Ще я пратим до Народното събрание, до Главния прокурор, до министъра на правосъдието, до всички международни правозащитни организации. Тъжно е, но е факт, че без външна подкрепа в България нищо не може да се случи. На нас ни се пречи да работим. А Петър Низамов –Перата ни снима със скъп айфон, кара мерцедес, от собствените му снимки в социалната мрежа, се вижда, че живее в охолство. Всички в Бургас са наясно със ситуацията, освен изглежда в Районния съд...

Интервю на Аделина Делийска
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 12731 |14.01.2018 Репортери без граници: В България всичко може да се случи на един журналист, ситуацията е ужасна . 6| 12709 |10.01.2018 Пламен Каменов: В страната витае отвратителен страх от Борисов и Пеевски . 6| 7737 |09.01.2018 Св. Филипов: След Желязната църква ще изникне ли джамия до паметника на Левски?! . 1| 8469 |05.01.2018 Георги Вулджев: Икономиката расте, но не заради правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads