Реклама / Ads
14| 10554 |15.04.2020 ИНТЕРВЮ

Кирил Симеонов пред Фрог: Да подканим Горанов да определи Тръмп, Уолт Дисни и Форд за калпазани, те също са фалирали

.
Кирил Симеонов
Относно друго непремерено изказване, може да подканим господин Владислав Горанов да определи, ако желае, Доналд Тръмп, Уолт Дисни и Хенри Форд като калпазани. Те също са имали фалити. Това каза пред Фрог нюз икономистът Кирил Симеонов. Ето какво обясни той относно икономические мерки на властта за справяне с последствията от коронавируса:
 

Г-н Симеонов, защо в разгара на пандемията премиерът Бойко Борисов отвори отново темата за влизането на страната в Еврозоната. Очаквате ли, че ще завалят към страната ни пари, както той обещава? Възможно ли е тази стъпка да е нашето спасение?

 

На първо място трябва да отбележим, че хаотичното, колебливо и неконсистенто поведение се превърна в запазена марка на това правителство и в частност на Борисов.

След като февруари обяви, че няма да насилва влизането в ERMII (чакалнята на Еврозоната), сега отново сменя курса и съобщи, че ще подадем молба за влизане в края на Април. И това след като само преди десетина дни управителят на БНБ Димитър Радев обяви, че присъединяването се отлага за 2021 г. Стои проблемът и с капитализацията на няколко български банки, както изтъкна и Еврокомисаря за Еврото Валдис Домбровскис през февруари.

 

Нормално е да не вдъхваш доверие и увереност сред хората като си сменяш позицията като носни кърпички. Апропо, станахме свидетели на подобни резки завои и при позицията на правителството спрямо носенето на маски.  Както вече споменах, това поведение се превърна в стандарт за управляващите. Да преминем към думите на Борисов относно това, че щели да “завалят трилиони към нас” при влизане в чакалнята и в Еврозоната.

 

Трябва да споменем, че финансирането от ЕЦБ не би било безвъзмездно, а се осъществява под формата на емитиране на държавен дълг . Европейската централна банка задейства изкупуване на ценни книжа за 750 милиона евро, програма, която ще се осъществява до края на 2020 г. И най-важното - въпросните “количествени улеснения” (quantative easings) са за държавите от Еврозоната, а не за тези в “чакалнята”. При евентуално влизане на България в чакалнята, ние ще стоим там поне 2 години, по изисквания, като моето лично мнение е че престоят ни ще бъде значително по-дълъг.

 

Накратко, България няма как да се възползва от въпросните спасителни мерки от ЕЦБ за справяне с кризата от коронавируса. Няма специална помощна програма само за страни, които са в “чакалнята”, но пък има такива, от които могат да се възползват всички страни-членки на Европейския съюз. Така че аз не знам за какви трилиони, които ще потекат при влизане в ЕРМII говори Борисов. Това изказване граничи с демагогия. Има два варианта - или премиерът не е наясно какво говори, или е наясно, но умишлено се изразява по този начин. И двата варианта не са добри.

 

Какъв е вашият икономически прочит на скандала с ББР и отпуснатият заем от 75 млн. лева на колекторска фирма?

 

 ББР е банка създадена официално с цел да подпомага малкия и среден бизнес в България.  Въпреки това, през последните години тя изповядва сделки, които рязко противоречат на това кредо.

За мен скандалното е, че Борисов съобщи, че нито принципалът на ББР  в лицето на министър Емил Караниколов, нито министърът на финансите Владислав Горанов са били уведомени за кредита от 75 милиона лева към колекторската фирма.

И тук е интересното - при сделки над 5 процента от капитала, те задължително се одобряват единодушно от надзорният съвет, член и председател на който е заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който е длъжен да уведоми началника си Караниколов.

 

И как ви се струва следното - Бившият финансов директор на ПИБ е одобрен за изпълнителен директор на ББР, която преди това отпуска 75 милиона заем на дружество с 2 хиляди лева приходи и свързвано с фирма, която е изкупувала лоши кредити на същата тази ПИБ.  Малко понамирисва нали? Както и всичко останало, впрочем.

 

Няколко пъти Бойко Борисов спомена, че бизнесмените могат да продадат скъпите си коли, за да спасят бизнеса си. Това работеща идея ли е според Вас?

 

Трудно ми е да коментирам това изказване, защото го възприемам за комично и несериозно. Премиерът тръгна да рецитира от един лист колко Ролс-Ройса имало в България, като разбира се удобно пропусна да спомене, че много от тези които карат такъв тип кола в България печелят обществени поръчки за милиони или имат вземане даване с властта.  Аз познати с Ролс-Ройси нямам.

 

Дори да предположим, чисто хипотетично, че всеки тръгне да си продава колата или “златния ланец” както се изрази Борисов, тогава какво става?  Нали трябва да има кой да ги купи. И това ли наричаме мерки? Отплесваме се в коментиране на несериозни изказвания. Вместо да се говори по-подобен начин, би било добре да правителството да имплементира адекватни мерки за справяне с кризата, а не мъртвородени такива, каквато беше първоначалната 60/40.

 

Смятате ли, че икономическите мерки срещу последствията от пандемията са достатъчни? Какво бъдеще предвиждате за групата на новите безработни, например или пък за „маргиналите“ и дали с кредит от държавата те биха  могли  да оцелеят?  Как малка страна като нашата ще излезе от предстоящия  „ад“, както казва Борисов? По—точно с какви последствия?

 

Мина повече от месец от наложеното извънредно положение, а мерките на правителството са все така недостатъчни и неефективни.  С колеги като Пламен Данаилов и други съмишленици икономисти от известно време водим дебати и правим анализи на ситуацията.  Ще дам пример с мярката за 60/40, която към момента е единствената реална към бизнеса. Всички останали са свързани със заеми при все още неясни критерии. При много други държави е имплементирана мярка 80% от заплатата за сметка на правителството и без допълнителна тежест за работодателя, което би имало по-голям ефект.


Сегашното предложение за помощ единствено води до опашки пред Бюрата по труда за обезщетения за безработица. Това вече е видно. Ние сме на мнение, че мярката трябва да се вдигне на поне 75% като в обхвата се включат и самонаетите/самоосигуряващи се лица.

 

Друга мярка, която много рядко срещам сред анализаторите и в която аз и моите колеги вярваме, е тази на директните плащания, мярка предприета в редица страни, включително и съседни на нашата. Тези мерки биха имали директен ефект - да успокоят хората и да подпомогнат икономиката. Може да се плати примерно по 500-700 лева на човек, разбира се при определени критерии.

 

Относно финансирането на спасителни мерки имаме на разположение буфер 5 милиарда от фискалния резерв плюс вдигнатия лимит за държавен дълг до 10 милиарда, което е предостатъчно, стига да се ползват прозрачно и по предназначение.

Още една мярка, за която рядко се говори, е да се вдигне акциза на горивата с 10 стотинки на литър, но подчертавам без това да се отразява на крайния потребител. КЗК и НАП да се задействат и да вземат този ресурс от свръхпечалбата на доминантите на пазара. Не ви ли прави впечатление, че разликата на литър гориво между някои бензиностанции и тези от големите вериги е 30 стотинки?
Моето лично мнение е, че при пазара на горивата има свръхмарж, и поддържането от България на най-ниския позволен акциз от ЕС подпомага това.

 

Имате ли и други такива идеи, които биха подпомогнали икономиката ни?

 

Има още много мерки, които се обсъждат.  По повод отпуснатите средства чрез ББР, може да се въведе диференциран подход.

- Отлагане влизане в сила на промените с наредба Н-18 за срок не по-малко от 1 година.
- Масови тестове в големи предприятия, за да се избегнат масови карантини.
- Незабавно изплащане на всички просрочени задължения от страна на държавата към бизнеса и физически лица, в това число и възстановяване на ДДС, включително авансово възстановяване.
- Обсъждане за намаляне на ДДС за стоки от първа необходимост.

 

А въпросното изказване на финансовия ни министър Горанов за “маргинали” и фалиралите “калпазани”, намирам за изключително арогантно и обидно.

Въпросните “маргинали” са стотици хиляди хора с достойни професии, които са част от гръбнака на малкия бизнес в България. Относно другото непремерено изказване, може да подканим господин Горанов да определи, ако желае, Доналд Тръмп, Уолт Дисни и Хенри Форд като калпазани. Те също са имали фалити.

 

За да не стане прекалено дълго ще си позволя да използвам клише, а то е, че държавата трябва да действа решително и компетентно в тази кризисна ситуация.

Моето виждане е че икономиката ще се свие с поне 10% през тази година и то при V-образно възстановяване. Само туризмът ни е 12% от БВП, а той ще претърпи катастрофа този сезон.

 

И за финал, по повод изказването за “ада” си мисля, че хората начело на държавата имат дълг да успокоят и вдъхнат увереност и доверие у гражданите, а не да всяват допълнителна паника и стрес като говорят за “чували с трупове” и да ги назидават като виновни всеки ден.

 

Въпросите зададе  Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 20958 |13.04.2020 Проф. Мария Славова пред Фрог: Сделката на ББР трябва да се развали, уволнението на борда не е санкция . 21| 20690 |07.04.2020 Методи Андреев пред Фрог: Бойко, направи финансов съвет, но не от твои мижитурки и „мухлясали“ професори . 24| 17492 |06.04.2020 Доц. Мангъров пред Фрог: Никой не ме е заплашвал, изкривяват се думите ми, за да бъда вкаран в конфликт, който не съществува . 18| 13876 |31.03.2020 Йонко Чуклев: Кризата поставя три огромни възможности пред България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads