Реклама / Ads
12| 9393 |27.10.2014 ИНТЕРВЮ

Кобрата: Ще пробвам дали Кличко има стъклена брадичка

.
Кубрат Пулев даде обширно интервю пред украински журналист от вестник "Спорт Севодня". Ето и целия разговор с Кобрата.
 
- Учили ли сте руски език в училище?

- Да, тогава имаше социалистически строй в България. Руският беше задължителен. Имах четворка. Не бях образцов ученик, а по-скоро непослушен. Това е нормално за дете, което се занимава с бокс.

- А немски учите ли? Все пак тренирате и се биете в Германия.

- Да, уча с преподавател. Немският език е сложен, но когато човек иска да научи нещо, може да го направи.

- Немският ти по-добър ли е от руския?

- Да, защото говоря немски всеки ден. С Владимир мога да си говоря на немски и на руски.

- Давай да говорим за бокс. Лесно ли ти беше да подновиш подготовка след отлагането на мача за ноември?

- Без проблеми. Дори беше по-добре, защото имам повече време да се подготвя за шампионския мач. Направих височинна подготовка в България. Тренирах на 2000 м надморска височина на базата Белмекен. Нея често я ползват не само български спортисти, но също така украински и руски. Сега продължавам да се готвя в Германия. Правя спаринги.

- Имаш ли план за мача?

 - Не искам да разкривам тактическите постановки. Обещавам на феновете интересен мач. В последно време Владимир имаше само един силен противник - Александър Поветкин. След това Кличко се би с Лиапай. Това беше лесен мач за Владимир.

- Специалистите отчитат, че с Владимир отлично използвате правия удар с лявата ръка. Подхождате ли си като стил?

- Имаме нещо общо, но има и различия. Мога да комбинирам различни стилове.

 - Как мислиш, къде е твоят шанс? Да свалиш Владимир с късметлийски удар?

 - Смятам, че имам всичко за победата. Готов съм физически. Бърз съм. Имам добра стратегия. Уверен съм, че боят ще протече по моя сценарий. Но и искам да добавя, че с Владимир не се намираме в еднакви условия.

- Защо?

- Като боец на "Зауерланд" имам подписано съгласие с националната антидопингова агенция. Вече пета година. Такова беше изискването на канала ARD. Непрекъснато им казвам къде се намирам. В кой град и в кой хотел. Ако не ме намерят, това е равно на положителна допинг проба. Когато им написах, че идвам от България при брат ми в Германия, те ме чакаха на летището. За последния месец дадох три допинг проби. От началото на годината съм дал минимум шест.

Това е много, но не виждам в това голям проблем. Искам всички да знаят, че съм чист. При Кличко са съвършенно други условията за антидопингов контрол. Той дава проби само след мач. Предложих му - Владимир, давай да се тестваме в равни условия. Дай проба преди мача. Той се отказа, позовавайки се на своя договор. Да, формално Кличко нищо не нарушава. Но той е шампиона. На негово място щях да се съглася да дам проба, за да докажа на всички, че съм чист.

- И други съперници на Кличко са се оплаквали, че те диктуват условията за договорите. Например Дейвид Хей обяви, че дори и да спечели, трябва да играе реванш с единия брат, а след това с другия...

- Мога да кажа, че ако аз спечеля, съм длъжен да дам реванш по договор.

- Ясно, а какво мислиш за мнението, че Владимир има стъклена брадичка?

 - Така говорят, засега нищо не мога да кажа. Трябва сам да пробвам.

- В твоята кариера имаш два боя с украинци - Заворотни и Педюра. Ти спечели и двата мача по точки. Май не ти беше лесно?

 - С украинските боксьори никога не е лесно. Още като аматьор съм играл с тях. Имате силна школа и добри треньори. През целия си живот за отдадени на бокса. Украинците са опасни съперници. Истински бойци.

- Ти заслужи да се биеш с Кличко, след като записа 20 победи от 20 мача в това число и над Тони Томпсън. Ето сега американецът Шенън Бригс привлича вниманието към себе си. Последния път свали Владимир във водата.

- При нас славяните има друг манталитет. Не мога да го разбера. Трябва да се държиш като мъж. Бригс прави някакви странни шоута. Държи се като клоун. Според правилата шампионът може да избира съперник сред първите 15 в ранглистата. А къде е Бригс? Засега той е господин никой.

 - Кой професионален мач беше преломен в твоята кариера, може би двубоят с Томпсън през 2013-а?

 - За мен всеки мач е важен. Помага ми да стана по-силен и да науча нещо. Вече имам 20 срещи. Не са толкова много, колкото има Владимир, но и не е малко като опит.

- На теб ти е било писано да станеш боксьор. Баща ти Венко Пулев е шампион на България в супертежка категория. А твоят брат Тервел има бронзов медал от олимпиадата през 2012-а.

- Да, баща ни много искаше момчета. С майка ми са имали три сестри, представяте ли си. След това сме се появили ние с Тервел. Точно татко ни запозна с бокса. Вие разбирате, че малките деца не се интересуват много от спорт. Но татко ни казваше: "Сега ще ви покажа" и ни запозна с бокса. В известна степен даже настояваше ние да проявим интерес към този вид спорт. Винаги ни е говорил и ни е възпитавал, за да станем шампиони. Това беше най-голямата му мечта.

- Баща ви е бил вашият пръв треньор?

- С нас се занимаваше две години. След това ни каза, че трябва да отидем в някой клуб. Татко нямаше собствена зала. Нямаше и лиценз за треньор. Водеше ни в залите, за да избере клуб. Казваше: "Не, този треньор не ви подхожда, това е несериозно." Така минахме през 3-4 клуба и накрая се установихме в ЦСКА. През цялото време нашият баща, докато не почина през 2007-ма, внимателно следеше нашата кариера с Тервел.

- С брат ти защитавали ли сте вашите сестри?

- Случвало се е. Въпреки, че са по-големи, до ден днешен се грижа за тях. Говоря им, когато мисля, че не постъпват правилно.

 - Вашият баща ви е кръстил на герои от българската история.

- Да, той много обичаше история. В нашия апартамент имаше цели рафтове с книги. Гардеробът също беше пълен с книги. Татко всичко четеше - книги по история, такива на руски. Той имаше две страсти - бокса и книгите.

- А ти обичаш ли да четеш?

- Да, въпреки че не ми остава много време. Приключенските романи не са ми интересни. Обичам получителните, философски книги.

- Прозвището Кобра от името Кубрат ли идва?

- Да, Татко ми го даде в детските години. Казваше, че съответства на моя стил

- Ти не се ли страхуваш от змии?

- Не, като цяло обичам животните.

- Имаш ли си животни?

- Да, моята приятелка има малко куче. Ако живеехме в по-голям дом, можем да си вземем и по-голямо куче.

 - Вие с Клавдия (б.а. интервюиращият бърка името на Андреа) не сте ли женени?

- Още не. Ще видим как ще се развият нашите отношения. Вие имате хубава поговорка - "Поживем — увидим".

- Владимир и Хейдън Панатиер също не са женени, но вече чакат детенце. Как мислиш, този факт ще отвлече ли вниманието на Кличко или обратното - ще хо вдъхнови?

- Това може да повлияе положително, но може и да те разконцентрира. Всичко зависи от Владимир. Честно да кажа, това не е моя работа. Мога само да им се радвам и да им пожелая здраве на майката и на бебето.

- Вие имате доста общи неща с Витали Кличко. Много сте боксирали в Германия, но сте си запазили гражданството на вашата страна. Вашите по-млади братя са олимпийски медалисти. Може ли да последваш примера на Витали и да станеш кмет на София?

- Политиката не е за всеки. Витали със сигурност го е усетил. От друга страна го разбирам. Той е боксьор. Свикнал е на борба в ринга. След края на своята кариера е трансформирал тази борба в политиката. Не знам с какво ще се занимавам в бъдеще. Засега съм концентриран върху своята кариера и предстоящия бой.

- Дай да си представим, че в момента си кандидат за кмет на София. Кличко събра 57% в Киев. Колко ще гласуват за теб?

- Имам доста привърженици в България. Но ще се повторя - политиката не е бокс. Това са две различни неща. Голяма отговорност е, когато един човек ръководи цял град или страна. Добре е да бъде професионалист. Често към властта се стремят хора, които искат да се облагодетелстват. Според мен поликът трябва най-вече да мисли за благосъстоянието на гражданите. Това е най-главното.

 - Ако победиш Владимир на 15 ноември, какво ще бъде първото нещо, което ще направиш на следващата сутрин?

- Ще благодаря на Бог и на моя баща.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10345 |15.08.2014 Мохд Абуаси: На Ердоган не му пука дали ще влезе в ЕС . 17| 18144 |10.02.2014 Шефът на жп инфраструктурата: Съд за вандалите, санкции на пунктове за метали . 24| 19022 |24.10.2013 С. Гаспаров: Масово обедняваме, връщаме се във феодализма . 34| 9878 |22.02.2011 Проф. Г. Бакалов: Скандалите с флашки и патрашки няма да се запомнят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads