Реклама / Ads
6| 7183 |18.01.2010 ИНТЕРВЮ

Г. Колев: Българите винаги ще недоволстват от съда

.
Георги Колев Източник: Вяра Йовева
На 1 юли миналата година съдия Георги Колев бе избран за председател на Софийския градски съд. Половин година след назначаването си, новият ръководител излиза за първи път в интервю пред медиите. Потърсихме председателя на СГС, за да разберем как са се развили нещата след назначаването му.
 

Интервю на Милан Николов




- Г-н Колев измина доста време откакто поехте Софийски градски съд. Какво се измени от тогава?


Съдебната система е консервативна, промените в нея стават трудно и това е лесно обяснимо. Нито един магистрат не е привърженик на бързите изменения. Не случайно системата на една развита държава е запазила институции и правила на работа в продължение на стотици години. В този ред на мисли не може да се очаква от българските магистрати бързи изменения. Стремежът на всички е подобряване организацията на работа и повишаване ефективността на разглеждане на делата. Създал съм по-различна организация на работата за част от отделенията. На лице са няколко структурни реформи в броя на административните състави, административното отделение, което съществува за съжаление в момента. Казвам за съжаление, защото по принцип административно отделение не трябва да съществува към окръжните съдилища, а единствено към регионалните, но при нас заради големият обем на административните дела все още го има. Направил съм структурни промени по отношение на търговското и фирменото отделение, които са обединени в едно, за да се подобри работата им. Има подобряване на работата при регистрация не политическите партии, които са изцяло към СГС. Извършени са ред промени по деловодната работа, като знаете функционира сайт, в който дистанционно може да бъде проверено движението на всяко едно дело, което не съществуваше преди. Да се направи тази справка, се изисква елементарна регистрация в сайта. Организацията на работата по отношение на разпределяне на делата също е изменена, като в момента делата в наказателната колегия се разпределят на ротационен принцип. Провеждам и структурни реформи в бюро „Призовки”, което също е изключително важно за нас, тъй като призоваването е дейност, която се подценява, но тя води до забавянето на дадено дело. В момента изграждаме компютърна система, която ще оказва пряк контрол. До месец трябва да е въведена


-Съдът трябва да е независим, не се ли намесва прекалено много напоследък министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов със съвети и напътствия по отношение работата на институцията? Чувствате ли някакъв натиск?

Лично аз не чувствам какъвто и да е натиск, отделно и нито един от моите съдии не усеща подобно нещо. Те се съобразяват единствено с това, което е по делата. Това е моето лично становище, разбира се. Цветан Цветанов заема позиции, но нека да не забравяме, че и той е политическа фигура.

- Какви са най-големите пречки пред съдиите в Софийски градски съд?

Най-големият ни проблем е липсата на подходящи материални условия и липсата на съдебни зали. В наказателната колегия според мен трябва да има поне по една съдебна зала за двама съдии, което означава 15 съдебни зали само за наказателните отделения. В момента обаче целият Софийски градски съд разполага с 14 зали, за всички 114 човека (това са граждански, наказателни и всички останали отделения). Няма как да очакваме бързо и ефективно разглеждане на делата, ако за едно дело в продължение на една седмица няма къде да бъде разгледано то. Абсолютно невъзможно е практически. Този проблем трябва да бъде решен задължително. Другият основен проблем е свързан със съдебните помощници. Една от основните цели, които съм си поставил – това е поне по един персонален съдебен помощник. Според мен това е стъпката, която може да съкрати до 70-80 % времето за изготвяне на решението по дадено дело. При този бюджет, който тази година е значително по-нисък от предходната, това ще е невъзможно.




- Публичното обявяване на мотивите на съдебните състави, начин ли е да се върне доверието на обществото към системата и работата на колегите ви?


Да, но не мисля, че това е пряко свързано с доверието на обществото. Това е по-скоро води до една информираност. Доверието се печели в продължение на много години. Не сме ги имали тези години, както казват в другите държави, имали столетие да си изградят доверие към съдебните системи. Ние нямаме такова време.

- Случва ли се често съдиите да приключват едно дело с неясни мотиви?


Това е изключително интересен въпрос. В момента, в който са постановени мотиви, аз мисля, че те са ясни. В крайна сметка има институционен контрол. По същество неясни мотиви, като юридическа формулировка на съществува. Това обективно се приравнява на липса на мотиви и обикновено води до отмяна на решение в по-висши инстанции. Но аз мисля, че поне за СГС, това не е толкова срещано. Разбира се, има и такива случаи, но именно затова има по-горни инстанции.

- От какво не сте доволен все още в начина на работа в Софийският градски съд?

Обстоятелството, че съставът на съдиите е недостатъчен и към настоящият момент, за да могат да бъдат обявявани решения в конкретния срок. Обективно не можем в сроковете, които са дадени в НПК да постановим тези решения. Не ми харесва именно това обстоятелство, че се обявяват решения по дела в срокове, които са неприемливи. За мен е приоритет тези срокове да бъдат съкратени, дори да не са в рамките на фиксираните срокове, то те да бъдат в рамките на разумното.


- Казахте, че има недостиг на съдии. Планувано ли е назначаването на нови арбитри?

Поискал съм увеличаване на щатната бройка на съдиите, но в момента с оглед на липса на бюджет това не е уважено. Натоварването на съдиите на СГС сравнение с другите съдилища е сравнително 1 към 8. Тоест, осем пъти повече дела. Както сами разбирате заплащането на всеки един от съдиите е почти равно навсякъде. Разликата между заплащането на един съдия от окръжен съд и негов колега от СГС е 50 лева, което е несериозно.

- Обсъждано ли е създаването на специализирани състави, които да се занимават с обществено интересните дела?

Обсъждано е, като знаете има и решение на ВСС от миналата седмица, което визира един конкретен срок – до месец юни да бъдат създадени тези състави, които да разглеждат определен вид престъпления. Това обаче се нуждае от едно много внимателно обмисляне и дискусии, тъй като преди да бъдат създадени тези състави, трябва да бъдат решени много въпроси. Те са свързани с изменение на материалните закони, както и процесуалните. Трябва да има изменение на процесуалният кодекс по отношение на съответната подсъдност и вида дела, които те ще разглеждат. Тези изменения много трудно биха били реализирани. За мен такива специализирани състави би следвало да бъдат създадени към определени съдилища, но не към всички окръжни съдилища. Такава дискусия, ще бъде проведена, аз лично съм привърженик на тези състави, но след един много внимателен анализ и след като се осигурят едни добри материални бази, в които тези състави да работят. Трябва ни една твърда дефиниция – какво точно ще разглеждат те? В момента имаме само една обща дефиниция. Предстои обсъждане и то доста сериозно. Аз мисля дори, че ще стигнем и до обществен дебат с участие на неправителствени организации.

- Как според вас трябва да се осъществи съдебната реформа? Мигновено или постепенно? И какъв е риска на мигновеното осъществяване?

Съдебна реформа е едно много общо понятие, за което много се говори в медии, но никой не дава отговор какво е съдебна реформа? За мен съдебна реформа е именно една ефективна работа на съда. Това реформа ли е? Напротив, това е задължение, на всеки един от нас в системата, но това не е реформата. Това е нещо, което трябва да правим. Не мисля, че с някакви структурни реформи може да се постигне това. Има и нещо друго – хората в целия свят казват, че безпристрастното и бързото правосъдие е най-скъпото правосъдие. Да, обаче обществото готово ли е да го плати? Българското общество, мисля че не – на този етап. Това е ситуацията. Мисля, че радикални и бързи промени са изхода от тази ситуация.




- Наскоро колежката ви Нели Куцкова каза пред сайта ни, че поръчкови журналисти натискали съда. Във вашата практика на съдия, чувствал ли сте подобен натиск?


Това е изключително любопитен въпрос (смее се). Не ми се е случвало, нито един ваш колега не си е позволил такова нещо. Познавам се много добре с много журналисти и съм констатирал, че когато е на лице от наша страна коректно отношение, те постъпват по същия начин. Разбира се има и изключения, както при нас, така и при вас. Има и такива, които за съжаление си имат цели, които може би са извън порядките.

- И накрая да кажете, очаквате ли през тази година съдът да заработи по-добре?


Определено очаквам, в противен случай означава, че не съм се справил добре. Това е приоритетна задача и мисля, че ще стане. В момента висящите дела и сроковете в наказателните отделения са значително съкратени. Ако продължим така, стойността на работата ще скочи значително. Проблемът е, че 50% от хората ще са винаги недоволни, защото част от тях ще губят делата си и винаги ще има недоволни. За съжаление Българите търсим причините винаги извън себе си и ни е удобно съдебната система да ни е виновна. Трябва да променим и това мислене.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 11484 |27.10.2009 П. Колев: В Македония смениха тактиката за репресии, за да са чисти пред Европа . 16| 7061 |31.08.2009 Р. Манджукова: Българите навсякъде по света са част от едно семейство . 9| 6957 |26.02.2009 Н. Василева: България да има по-ясна политика към българите по света . 9| 13485 |15.09.2008 Стоян Геров: Хубавото вино не винаги е много скъпо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads