Реклама / Ads
23| 19636 |03.06.2009 ИНТЕРВЮ

Кольо Парамов: Осман Октай е шифърът на Доган

.
Кольо Парамов Източник: Вяра Йовева
Днес столетницата е увита в мундира на Андрей Райчев и ортака му Кънчо Стойчев и е неспособна да реагира на кроежите на Ахмед Доган, казва финансовият наблюдател
 

Интервю на Невена Гочева

- Г-н Парамов, вие следите процесите в ДПС, как виждате боеца Доган на тези избори?


- Много уплашен и настървен за поредното доказателство, че е „голям” политик. Държанието на му е лакмус за състоянието на политическата класа и изобщо за онова, което сътвори БСП за последните четири години. За да удържат насила Станишев във властта, БСП изпуснаха завинаги Доган напред в безвремието. Неслучайно той стартира кампанията си с първичен национализъм и честото говорене в първо лице единствено число. Преди година в открито писмо аз го предупредих искрено за много неща, но той ги подцени. Времето е пред нас. Обикновено в политиката загубено време няма.

- Прогнозирахте, че Конституционният съд ще отмени избирателния закон в частта му за 8-процентовата бариера и мажоритарно избраните депутати. Случи се само първото. Кого обслужва закона в този му вид?

- Този модел на мажоритарност допуснат от президента Първанов, на практика обслужва само ДПС. Добре трябва да се осъзнае това . Липсата в закона за възможност за балотаж е уникална глупост на българската политическа класа. Без балотаж настървеността на Догановите първенци ще избие към рядък до сега не проявяващ се първичен национализъм. Колкото и да не му се вярва на президента, Доган печели мажоритарно в Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Русе, Добрич, Кърджали, Пловдив, Пловдив – окръг, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Бургас, Варна и с възможности за Сливен, Стара Загора и Ямбол. Тепърва държавният глава и Сергей Станишев ще осъзнаят какво предателство са извършили, не към българите, а към политиката изобщо.

- Какви обстоятелства могат да осуетят тези негативни нагласи?

- Няма такъв вариант. Защото партиите няма да оставят по един кандидат на район, който да се бори срещу обединените избиратели за Догановия фаворит. Има и друг ход, но в България е рано това да се моделира още. Може да се издигне в районите със смесено население, общоприет, известен и почитан турчин от българска партия, който да изтика партийните велможи на ДПС. Нали говорим за мажоритарност. За пропорционалните избори в Силистра, Търговище, Разград и Кърджали всички мандати са на Доган и то в повече с 2 нови мандата, допълнени в Силистра и Търговище.

- Българските партии не разбираха ли какъв капан им поставиха управляващите?


- Щом Доган започна да плаши още от първия ден с нов възродителен процес, значи поставя автоматично условието каква партия е - национална, българска или турска. Това деление е противоконституционно, но всяко зло за добро. Тази почти смешна ситуация съсипва БСП, и затова тя няма да е втора политическа сила. Разгадаването на истината за БСП ще накара голяма част от твърдите й избиратели да гласуват за „Атака”. Това пък е идеалният вариант за търсене на същностна промяна, на БСП. Днес столетницата е увита в мундира на Андрей Райчев и ортака му Кънчо Стойчев и е неспособна да реагира на кроежите на Ахмед Доган. Избирателят сега иска затвор и наказание за съгрешилите управници. На тези призиви отговарят само ГЕРБ, „Атака” и РЗС. Другите мълчат.

- По-различна ли ще бъде предизборната кампания за национален парламент?

- Ще бъде агресивна кампания с две основни теми - мафия и корупция, и първичен национализъм. Тази кампания ни се полага, защото е време да дефинираме същностното „ляво” и „дясно” в България. Когато дойде Царят от Мадрид, той уби десния проект, сега идването на Бойко Борисов блокира левия проект. Тази условна самоблокираност ще ни накара да търсим и сериозната конституционна промяна. Чрез нея ние трябва да осигурим другото място на прокуратурата, избора на главен прокурор с ¾ гласове в парламента, дори и избора на президента в парламента. Израел свали своя президент за 40 минути, да не би да няма демокрация там?

- Вие винаги отдавате твърде голяма рола на Ахмед Доган в политическия живот, защо той избягва битки на Север?


- Никога не съм преувеличавал ролята му. Бих уточнил само, че долу-горе добре познавам традицията на исляма в България. Ако сте наясно с мисленето на 90% от сунитите у нас, знаете за алианите, и другите представители, населяващи като мюсюлмани страната, ще си отговорите веднага на много въпроси, ще разберете и защо Доган не се кандидатира никога в Севера – там се страхува? Ахмед не случайно заяви, че ще оглави Благоевград и Кърджали. Той дава ясен знак за първичната агресия, търси си яростен противник, готви се за „окопна война”. Неговата несигурност го кара да търси враг. Ако задържат след изборите някого от депутатите му, от министрите му, от приближените му олигарси и носачи на пари, той ще каже – за какво ви предупредих преди изборите – за нов възродителен процес. В случая ще става дума за долнопробни крадци, а не за някакъв възродителен процес. Но така търсенето на наказателна отговорност от злоупотребилите във властта, ще бъде представена като преследване срещу турците и като нов възродителен процес.

- Изчерпал ли се е според вас потенциалът на ДПС. Идва ли време за политическото им пенсиониране?


- Ако ДПС не е във властта, ситуацията при Доган става много сложна. Хората от най-близкото му обкръжение, които не са свързани с мафия и пари – този път ще го предадат. Днес той не може да повярва на това. Дори ще направят друга парламентарна група. Разграничаването на ДПС от мафията и огромните пари е оздравителна задача за българската политика. Това е политиката на българската действителност. Доган изпусна момента, да се раздели с обкръжението си, сега предстои да си консумира разочарованието. И най-вече отговорността.

- Доган винаги излъчва потайност, неразгадаем ли е неговият шифър?

- Шифърът на Ахмед Доган се нарича Осман Октай. Той го е разбрал отдавна. Остава да го превъзмогне. България се интересува от това много. Иначе моят приятел Арбен Джафери твърдо заявяваше – „Все пак животът ни е даден за един път”. Арбен е добър философ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 10282 |26.04.2009 Кольо Парамов: Президент и управляващи ще опитат анулиране на изборите . 65| 6017 |01.04.2009 Кольо Парамов: След 3 месеца 1 евро може да струва и 4,15 лева . 7| 8171 |09.01.2008 Кольо Парамов: Румен Петков продължава да толерира олигарсите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads