Реклама / Ads
49| 13512 |29.11.2011 ИНТЕРВЮ

Кольо Парамов: След БСП Станишев ще провали и ПЕС

.
Кольо Парамов
Калфин, Камов, Боков и Поптодорова са машите на Първанов, с които овладя столетницата и съсипа социалдемокрацията, категоричен е финансовият анализатор. Не може да има сценарий за тайни договорки между Борисов и Гоце. Социолозите от ЦК на БКП Андрей Райчев и Кънчо Стойчевци се сляха с олигарси за да запазят живковизма.
 

Интервю на Васил Василев

- Г-н Парамов, какви са мотивите на ПЕС да направи Сергей Станишев свой председател?


- Партията на европейските социалисти има нужда от освежаване и от промяна на поколенията. Нормално е тя да търси нови лица и имена в ръководството си, макар и свързани с Източния блок. Радвам се, че българин стана председател на социнтерна в Европа. Не се радвам единствено, че това е Сергей Станишев. Той не може да бъде съвременен лидер и да управлява адекватно тази структура. Още повече, че в ПЕС трябва да знаят, че само до преди 22 години, баща му Димитър Станишев учеше как да правим износ на революции и комунистическа идеология в Западна Европа и как да преборим загнилия капитализъм. Затова абсурдно е днес наследникът му да се пъчи с този отговдорен пост.

 

- Подведен ли е социнтернът с избора му?

 

- Не, не може да се каже, че е подвел социнтерна, но явно в тези среди не знаят, че назначават на този пост лидер на мимикриращата комунистическа партия. Имаше опити в БСП да се промени да се превърне по европейски модел в социалдемократична партия, но те бяха неуспешни. Бивши апаратчици на отдел идеологическа политика на

ЦК на БКП като Андрей Райчев. Кънчо Стойчев и сие помогнаха на олигарсите да си направят в България първичен капитализъм. БСП носи голямата отговорност за липсата на средна класа в страната и изкриви образа си на социална партия. Изпълнителното бюро се води за социалдемократично, а надолу партията не е мръднала от живковисткия подход. Новият капитализъм даде на върхушката от БСП коренно различен друг стил, за трупане на богатства. От ПЕС трябва да са наясно, че новият им председател е част от целенасочения грабеж на България по време на прехода, който обогати съмнителни бизнесмени, свързани с БКП и БСП.

 

- С какво тогава Станишев е омаял европейските социалисти?

 

- Чрез лъжата, че БСП си партнира със социалдемократите. Тази връзка отдавна е скъсана, благодарение на Георги Първанов. Той използва още по времето на Евролевицата и на ГОР, ръководени от Александър Томов и Ивайло Калфин, за да съсипе социалдемократите в България. Калфин беше „подставено лице” на държавния глава докато беше председател на БСП. Калфин отново е рубиконът на Първанов и негов служител, който днес се стреми да му помогне да оглави левицата. Станишев винаги е бил подставено лице на кръга от олигарси и никога не е имал собствени позиции. Единственото, което умее е да говори сладко. В същото време хората зад него изграждат вече бъдещето на правнуците си. И пред тази уникална истина никой не може да застане или отрече съществуващата уникална лъжа, че в БСП имало социални идеи. Тя си е просто партия ръководена от 46 милионера.

 

- Кой стои зад провала на социалдемократите в България, които не успяха да спечелят и тези избори?

 

- Стоят хората на бившето ДКМС. Освен Калфин, Николай Камов, Елена Поптодорова, Филип Боков и още куп други комсомолски деятели не искаха да реформират БСП и да я оставят да тлее с живковистката си линия, защото така им е било изгодно и удобно. Първанов, зад когото стои олигархията, много умело успя да овладее по комсомолска линия левицата

Самият той използва имената на истинските социалдемократи, които изповядват идеите на Дертлиев, за да се докопа до социнтерна. Използва и много подмолни хора, които се представяха за социалдемократи. След като постигна целите си, държавният глава нареди на хора като Камов и Калфин да се отцепят от Коалиция за България. Явно е, че в политически план ние твърдо не успяхме да родим и осигурим условия за формиране на качествена политическа класа и за това е най-виновна БСП, тъй като в нея беше ресурса – интелектуален и паричен. Нашата груба грешка бе, че не работихме за закриването на БКП, която се възроди в БСП.

 

- Има ли сценарий, в който Станишев получава висок пост в Европа, а Първанов оглавява БСП?

 

- Има време докато самият Първанов напусне „Дондуков” 2. След избирането на Станишев за шеф на ПЕС, ситуацията за държавния глава се усложнява. Сътрудничеството между двамата също се променя. Станишев трудно може да бъде изритан от БСП, както президентът пъклено плануваше. Европейските социалисти няма да позволят лидерът им да бъде бутнат от партията. В БСП, както и в останалите партии има зависимост. Тя идва отвън. Може да се каже какво ще се случи в левицата и каква посока ще поеме едва след 2012 и 2013 г., които се очертават да са трудни във финансово отношение не само за България, а и за цяла Европа. Аз не съм очарован от мерките, които някои страни предлагат за излизане от кризата. Освен това, нека не бива да забравяме, че за 12 години нито едно от предходните правителства не осигури на страната основа, в която да има надграждане. Имаше прост и елементарен капитализъм, воден от безстопанството и безотговорността, под чадъра на партиите. И все пак, големите промени в БСП винаги са се случвали по идентичен начин. Навремето Георги Първанов беше посочен за кандидат-президент, въпреки вътрешните трусове в партията и силите срещу него. Целта беше той да бъде изритан от партията и да му бъдат отнети ръководните функции. Случи се нещо коренно различно. Така че, не може да се предскаже с лека ръка какво предстои за БСП.

 

- Нужен ли е на България нов политически модел, който да работи по-ефективно?

 

- Считам, че българите ще осъзнаят, че има необходимост от силни социалдемократични позиции, които да работят в левия център чрез стабилна партия. Идеите на социализма трябва да бъдат осъществени по много по-модерен начин

от този на ДКМС.

 

- В този формат включвате ли ГЕРБ?


- Не трябва да бъркаме „фирмата”! ГЕРБ се намира в центъра на дясното. Разбира се, винаги е възможна сложна политическа комбинация между партии, каквато съществува в цивилизованите страни. Аз разчитам на хора от редиците на БСП да се присъединят към модерния социализъм и да не се влияят от стария БКП модел, в каквото е превърната БСП сега.

 

- Възможно ли е да има задкулисна игра между Първанов и Борисов?

 

- Такава уговорка е невъзможна! Убеден съм, че подобен сценарий не е написан и Борисов никога няма да наруши собствените си принципи. Неговото мъжко достойнство и дадената му дума не допуска условия за задкулисни игри. Още повече, че тук става дума за историята на България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 18358 |09.11.2011 Журналистът Крум Благов: Съветник на Станишев раздаде първия милион на олигарсите . 55| 12334 |24.08.2011 Кольо Парамов: Борисов опитва да ни лекува* . 40| 11676 |20.05.2011 Влади Въргала: От мистър Шаран станах преводач на Станишев . 80| 16683 |24.04.2011 Цв.Томов: Борисов става по-непопулярен и от Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads