Реклама / Ads
34| 23450 |08.01.2020 ИНТЕРВЮ

Ивета Чернева пред Фрог: Ще наблюдаваме серия от хирургически удари и от Иран, и от САЩ по света

.
Ивета Чернева
Иран ще натисне по слабите точки на САЩ и ще завърти шперца навътре. Като отмъщение за смъртта на генерал Солеймани ще наблюдаваме серии от хирургически нанесени удари. Тръмп използва старата рецепта да отклони вниманието от импийчмънта си. Светът е по-добро място без Солеймани. Тоова казва за Фрог международният коментатор Ивета Чернева.
 

- Г-жо Чернева, как ще коментирате американската атака на летището в Багдад и убийството на ген. Солеймани?


- Убийството или както някои го наричат, екзекуция, ще внесе голям смут в световната сигурност. Говоря за световна сигурност, а не регионална – като повечето коментатори, защото американското военно присъствие е световно и Иран няма да се посвени да удари американски сили навсякъде по света. Иран няма да се ограничи само от директни атаки по силите на САЩ в региона, които вече започнаха късно снощи на 7-ми януари, като Иран нанесе удари на американските военни сили в Ирак, опитвайки се да ги изтласка от държавата.


А що се отнася до легитимността и законността на убийството на Солеймани, то доказателствата за директна заплаха срещу САЩ и превантивно действие в самозащита са много, много недостатъчни и може би даже не съществуват. Тук наистина говорим за най-старата рецепта в книгата за рецепти за това как да отклоним вниманието от импийчмънта си т.е. да се възползваме от ефекта на сплотяването около американския флаг при военни действия навън. И други американски президенти са използвали този трик, когато са били обект на импийчмънт. Убийството съвпада идеално с процеса по импийчмънт на Тръмп.


- Да очакваме ли удари от Иран по цели или ВИП-персони на Съединените щати?


- Иран вече направиха ясни своите намерения по CNN, като главната цел в отмъщението ще бъде да прекратят военното присъствие на Съединените Щати, не само в Ирак, а в целия Близък Изток. Иран ще се опита да ги изтласка, а снощните удари са само началото. Но такива удари няма да се ограничат само до Близкия Изток. Не се учудвайте, ако американски сили бъдат ударени в Азия, например и не веднага.


Иран ще натисне по слабите точки на САЩ и ще завърти шперца навътре. Говорим за държава, която финансира тероризъм из региона и контролира военни пара-милитаристични сили, така че Иран има много опции за това къде и как. Също така не отхвърлям и атаки по американски дипломати и високопоставени лица, но едва ли ще става въпрос за най-високото ниво на американското правителство.


- Как ще коментирате заплахите на дъщерята на Солеймани към Америка?

 

- Това е нормална реакция на някой, който е загубил близък човек по този начин. Такава реакция е естествена. Но да не забравяме, че Солеймани е кукловода зад много от смъртта в десетгодишния конфликт в Сирия, помагайки на режима на Асад да избие собственото си население. Солеймани беше ужасно опасен човек и светът е по-добро място без него. А ясно е, че реакцията на семейството му ще е силна, призовавайки към тежко отмъщение и сплотяване на всички иранци, които по ирония на съдбата само преди седмици протестираха срещу правителството си. Сега обаче, хората са сплотени срещу Америка. Какъв глупав ход от страна на Тръмп.


- Решението на иракския парламент за напускане на американските войски на Ирак каква стойност има?


- Ирак дава ясен сигнал, че иска Америка на напусне. Много от държавите в Близкия Изток ще са на същото мнение, скандализирани от екзекуцията на Солеймани. САЩ сигурно ще трябва да напуснат, след като Ирак официално ги изритва. Интересно беше писмото изпратено от Пентагона вчера, в което САЩ приема изтеглянето, и което по-късно беше обявено от американска страна за грешка и само неподписана чернова. Това писмо-грешка е сигнал, че пълното изтегляне от Ирак е истинска опция и за САЩ и може да се случи.


- Къде в цялата история на конфликта САЩ-Иран е Израел?


- Като казах, че много от държавите в Близкия Изток ще подкрепят Ирак и Иран за изтеглянето на САЩ, това разбира се не включва Израел. Всеки път, когато САЩ проявят агресия в региона, се заговаря автоматично и за Израел и „ционизъм“. Видяхме го и в призива на дъщерята на Солеймани. Има опасност Израел да бъде оставен в напълно изолирана позиция в следствие на американските действия и е нормално да има страх в страната.

 

А що се отнася за смъртта на Солеймани, това е добра новина за Израел, въпреки че освен Биби друг няма да си позволи да се радва публично. Добра новина, тъй като Генералът не е готвил нищо хубаво за Израел.


- Ще тръгне ли пак ядрената програма на Иран и каква ще е реакцията на Запада и на Русия?


- Да, ядрената програма на Иран ще се задейства отново. Сделката, която беше такъв прогрес и плод да многогодишните усилия на администрацията на Обама, ЕС и умерените политици в Иран, беше най-накрая успешно разтурена от Тръмп. Аз бях в ООН в Женева, когато Зарифи и Кери много пъти подред се срещаха и се караха само на 200 метра по-нагоре от сградата на ООН, в една от стаите на хотел Интерконтинентал, така че си спомням колко дълго и колко усилия коства тази сделка. От самото начало на президентството си, мегаломаниякът Тръмп се опитва са я премахне, само защото тази сделка е населедството на Обама. Тази сделка беше в центъра на европейските усилия и сега всички сме обратно на квадрант 1, в изходна позиция, както се казва. Това е лоша новина за всички. Поздравления, г-н Тръмп.


- САЩ започнаха да прехвърлят бомбардировачи към Иран. Ще има ли още удари по американски бази след тези тази сутрин в Ирак? Ще има ли война?


Като отмъщение за смъртта на генерал Солеймани ще наблюдаваме серии от хирургически нанесени удари, които да играят по нервите на двете страни в различни части на света. Да, още удари ще се разменят на иракска територия. Но това не е началото на война между САЩ и Иран. Не трябва да бъдем апокалиптични.


Това разбира се не променя факта, че това е още един пример за безотговорната външна политика на Тръмп. Ще има ясни и непредвидими последствия за САЩ под формата на загуба на американски животи по целия свят. И това няма да се ограничи само до американски животи, а и животите на много невинни иракчани например.


Ивета Чернева е автор и коментатор в областта на международните отношения и сигурността, служил в Американския Конгрес и пет агенции на ООН. Най-новата й книга е "Тръмп, европейска сигурност и Турция" (2020) .

 

Въпросите зададе: Красен Бучков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 45793 |05.12.2019 Владимир Береану: Представянето на Иван Гешев в Брюксел беше тотален и много смешен PR крах . 5| 9800 |03.12.2019 Кандидат-кмет от Варна пред Фрог: Оспорвам изборите, а прокурор плаши свидетели и мен с наказателно преследване . 3| 12799 |28.11.2019 Арх. Неделчев: Съживихме френски комикс по „Под игото“ от преди 50 години, светотатство е да се подменя Вазов . 5| 13334 |08.11.2019 Адв. Величков за Фрог: Цацаров да отговори в кои две сгради и кой определя висшите ни магистрати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads