Реклама / Ads
17| 7854 |13.05.2009 ИНТЕРВЮ

М. Константинов: Истинската изборна кражба са неравноправните мажоритарни кандидати

.
Михаил Константинов
Има едно голямо недоразумение и много хора се изказаха неподготвени по въпроса, като жълтата фланелка заслужават софийският кмет и неотдавнашният му испански гост. Самата ЦИК нищо не прехвърля, а мандатите се разпределят по един прост математически алгоритъм (наречен метод на Хеър-Нимайер) пропорционално на населението на районите, казва математикът и член на Централната избирателна комисия.
 

интервю на Даниела Горчева

- Проф. Константинов, смущава ли Ви фактът, че буквално седмици преди изборите бяха направени промени в изборния закон?

- Фактът е не само смущаващ, а скандален. И друг път са правени изменения в последния момент, но никога не са били променяни такива фундаментални параметри на изборната система като изборния праг и даже самия вид на системата. Въведена беше впрочем една от най-глупавите системи, които съм срещал. А иначе изборните варианти по света (изпробвани в различни моменти) са над 300. Изглежда, управляващите са в паника, че могат да загубят властта. Може би са правили разни такива безобразия, за които даже не подозираме.

- Как ще коментирате промените: увеличаване на паричния депозит, вдигането на прага за коалиции на 8 %, докато за партиите остава 4 %, и решението, че 31-те избирателни района ще излъчват по един мажоритарно избран народен представител?

- За депозита и прага официалното обяснение е, че така се консолидира политическото пространство. Трябва да призная, че някаква логика в това има. Аз съм от 18 години в ЦИК и съм виждал на избори да се явяват по 50-60 и повече партии, някои от които получаваха по ... нула гласа! И за всяка такава партия печатахме по 7 милиона бюлетини, т.е. една малка гора изчезваше. Така че от депозит има нужда. Въпросът е колко да е той. Забележително е, че срещу увеличения депозит опозиционните партии почти не възразиха. Те впрочем се канят да изразходват милиони в кампанията, така че 50 хиляди лева допълнително изобщо не ги притесняват. Иначе депозитът елиминира малките извънпарламентарни партии.
Увеличаването на прага се направи с цел да се ударят коалициите “Напред” и “Синята коалиция” (а покрай “Напред” се удари и по президента). Засега ударът изглежда успешен, но мачът далеч не е завършил, ако мога да използвам малко спортна терминология. Аз мисля, че е разумно прагът за коалиции да се вдигне на 6 %, но това трябваше да се направи поне година преди изборите.
Най-недопустимата промяна беше въвеждането на механично смесена изборна система с крайно различни по големина мажоритарни райони. Така според елементарната логика на БСП, ДПС и вносните им пиари (този път са внесли качествени съветници, очевидно е) гласовете на избирателите в големите градове ще се обезценят. Освен това мажоритарният избор беше направен по английската система с относително мнозинство в един тур, която е най-лошата възможна. Дори във Великобритания вече се отказват от нея (Шотландия, Уелс). При тази система депутат може да станеш с 20 % от гласовете. Което означава да спечелиш при положение, че 80 % са против теб!

- Как преценявате последното решение на ЦИК да прехвърли мандати за националния парламент от Варна, Бургас и 23-ти и 25-ти райони на София към Габрово, Силистра, Смолян и Търговище?

- Тук вече има едно голямо недоразумение и много хора се изказаха неподготвени по въпроса, като жълтата фланелка заслужават софийският кмет и неотдавнашният му испански гост. Самата ЦИК нищо не прехвърля, а мандатите се разпределят по един прост математически алгоритъм (наречен метод на Хеър-Нимайер) пропорционално на населението на районите. Всеки за пет минути може сам да направи сметката на вградения в телефона си калкулатор, като прочете в “Държавен вестник” методиката на ЦИК. Или пък като ми се обади, ще му я пратя в електронен вид.
По новия закон мандатите по пропорционалната система са 209, а не 240. Според упоменатия метод, от варненските листи ще влязат 12 депутати, от бургаските листи 11 и т.н. От Смолян пък ще влязат 4. Пак повтарям, тези сметки всеки сам може да ги провери. Но ако тук прибавим по един мажоритарен кандидат, то ще излезе, че Варна ще има 13 депутати, а през 2000 г. е имала 14. И от тук голямата заблуда: взеха мандат от Варна! Нищо, разбира се, не е взето, измамата е на съвсем друго място.
Най-важното при пропорционалните мандати е, че те първо се разпределят на национално ниво и после се “спускат” по районите, а не обратното. Ако примерно ГЕРБ спечели 80 мандата на национално ниво, то партията ще си ги получи тези мандати, ако ще във Варна да има само един мандат за разпределяне, а в София – само три. Или пък, ако ДПС спечели на национално ниво 30 мандата (с помощта на гласовете и от Турция), то ще си ги получи тези мандати, ако ще в Кърджали да има само един мандат за раздаване.
Знам, че софийският кмет не е специалист по изборна математика, а и не му е работа да бъде. Но човек като не знае, пита. А така кметът подведе и своя началник от Европейската народна партия и двамата дружно говориха разни смешни неща. С което отклониха вниманието на обществото от истинския опит за кражба на изборите – неравноправните мажоритарни кандидати.

- Как стана така, че в ЦИК за европейските избори Вие сте представител на СДС, а в ЦИК за парламентарните избори представлявате партията “Ред, законност, справедливост”?

- Стана така, че между назначаването на двете ЦИК (които физически са еднакви по състав с изключение на една дама, която ще се кандидатира за народен представител) парламентарната група на СДС се стопи до 10 човека, а междувременно РЗС се снабди с парламентарна група. Според елементарните сметки СДС трябваше да изгуби един от двамата си представители в ЦИК за сметка на РЗС, която трябваше да получи един. Тогава бях помолен от ръководствата на СДС, РЗС и от президентството да остана в ЦИК, но като представител на РЗС. Аз самият прецених, че за контрол на изборния процес и за осигуряване на честни избори е по-добре да съм вътре в новата ЦИК, а не отвън. Но така или иначе вече цял месец ми се налага да обяснявам, че нямам сестра. Е, нямам.

- А с какво законно основание партията „Ред, законност и справедливост” на Яне Янев има представител в ЦИК, след като не е парламентарно представена партия, тъй като тази партия не се е явявала на избори?
Яне Янев беше в коалицията ОДС от името на НС БЗНС, тоест от друга партия. И ако всеки отцепил се от дадена партия или коалиция има право на представителство в ЦИК, по тази логика и БНД, които се отцепиха от НДСВ трябва да имат представител в ЦИК, а те нямат?

- Много резонен въпрос. Оказва се, че партия „Ред, законност и справедливост” била правоприемник именно на партия НС БЗНС, която пък е участвала в избори. В същото време БНД не е правоприемник на никого. Така била решила правната комисия към Народното събрание.

интервюто е направено часове преди конституционните съдии да отхвърлят 8-процентната бариера за коалициите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6532 |12.05.2009 Ат. Чобанов: Синята коалиция трябва ДА е парапет срещу авторитарни залитания . 51| 15715 |11.05.2009 Васко Кръпката: Избирахме между „Шат на патката главата” и „Питат ли ме, дей зората” . 2| 10006 |06.05.2009 М. Врабевски: Честваме Деня на храбростта - 6 май в Ново село, Македония . 17| 8931 |05.05.2009 Асен Ненов: Ние сме държава на измамниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads