Реклама / Ads
25| 8880 |08.10.2009 ИНТЕРВЮ

Красимир Премянов: Оставка! Станишев да последва примера на Виденов

.
Красимир Премянов
Сергей да гледа хората в очите, а не в огледалото. Имам съмнения, че Първанов опитва да кадрува в БСП, но не мога да ги докажа. Жан трябва да говори пред партията и хората, казва лидерът на Открит форум в БСП
 

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Премянов, ден след като БСП загуби властта на 5 юли, призовахте пръв Станишев задължително да поиска вот на доверие. Имате ли по-радикални виждания за лидера на партията преди конгреса?


- Въпросът с поемане на отговорност не е решен. БСП е в тежко състояние, а класическият отговор в такива случаи за всички партии е – някой да поеме отговорност, че е водил неправилен политически курс, че кадровата му политика не е била точна. В противен случай излиза, че цялата партия е некачествена и негодна, а хората се отдръпват от нея. От друга страна не можеш да твърдиш, че политиката ти е била успешна, при положение, че си бил на власт, и народът ти е гласувал толкова ниско доверие.

Човек трябва да чува много повече оценките на обществото от личните си, защото Станишев не е управлявал в интерес на собственото си семейство и група хора, а претендира, че е бил във властта в интерес на цялата страна. Това е огромно разминаване между поведението на хора в БСП, между самооценките им и това което обществото им каза. Също е и допълнително основание да се покаже обществена промяна в поведението на партията – да демострира чуваемост, уважение към мнението на избирателя, уважение към самата партия.

Независимо от крайните оценки през годините БСП е добра партия, с огромен принос към историята на страната. Така, че виждам всички основания на предстоящия конгрес да се започне с ново начало, ново предложение за политика и политически курс, и нов мандат на хората, които могат да водят тази политика.

- Това означава ли и нов лидер?


- Естествено, то новият лидер може по два начина да бъде представен. Единият да бъде ново име, а другият - старият лидер с нов мандат, ако е заслужил доверието на партията си. Така, че въпросът не опира до Иван, или Драган, опира до позицията на лидера на партията. Председателят на партията с досегашният мандат първо трябва да поеме отговорност и си даде оставката, да се включи в дискусия за истинските промени, да се обсъждят идеите и предложенията на редовите социалисти и делегатите, и чак тогава да се проведе лидерско състезание, на което да убеди конгреса и членската маса, че има качества. И чак тогава може да получи доверие и да поеме по новия курс. Това обаче предполага нова самокритика, нови признания за допуснати съществени грешки, за дефекти в стила на управление.

 И ако настоящият лидер има силата да направи всичко това честно, може да стигне до ново доверие. Ако не го направи очевидно кредитът към него ще се стопи и има опасност действащ лидер, настоящ и бъдещ да остане без авторитет и влияние в партията си. Никой не е вечен, рано или късно всеки лидер отваря пътя за следващия.

- Пред софийските социалисти Станишев обяснил, че бил готов за оставка, но не виждал подготвени кадри за следващата битка?


- Не е негова работа да дава оценки, защото това винаги партията го е преценявала, особено, ако честно се водят състезанията.

Логиката е такава – всеки трябва да може да каже за какво се бори и какво предлага да прави. И ако делегатите не са подбирани предварително и не са режисирани действията им ще покажат откровено предпочитанията си. Не е право на лидера да дава оценки кой е подготвен и кой не. Нима някой бе убеден преди 8 г., че той е подготвен за поста? Но начинът, с който се става лидер отгоре надолу не е добър. Добре е да тръгнеш отдолу и да ползваш доверието на масите, както правеше Тони Блеър. Тогава ще останеш дълго на поста, с добро име и уважение.

- Как оценявате приятелския огън и другарските атаки, които през последните седмици си разменят лидери в БСП. Овчаров твърди, че предконгресно винаги се прибягвало до такива методи.


- Става така защото тези хора не водят другарски и приятелски разговори в органите, в които работят. Липсва диалог, контакт на колегиална основа, че са съмишленици. Необяснимо е поведението им още повече, че сегашното партийно бюро е формирано по предложение единствено на г-н Станишев. Председателят е този, който подбира хората в бюрото. Така че това още един път говори за една не добра кадрова политика, когато си формирал екипа от съмишленици. От тук става ясно, че и екип не е успял да направи.

- На софийската конференция на БСП в сряда, Станишев е предупредил, че се очаква разцепване на партията, такива слухове вървели из коридорите на „Позитано”...


- Не мога да говоря от негово име. Но историята показва, че въпреки, че в партията е имало различни идейни течения и формации, тя не се е разцепила и е устояла. Но БСП може да се разцепи на базата на друго противоречие – хора за статуквото, сред които е и настоящият лидер и тези, които са за промяна. Това е разделителната линия, но ако се стигне до там виновен както се сещате ще бъде не вашият простосмъртен събеседник, а той.

- Познавате партията през целия й преход – можем ли да направим паралели между загубата на властта при Виденов и какво се случва с БСП, след провала на Станишев с тройната коалиция?

- Нещата са много различни. От гледна точка на самото управление, Жан Виденов и БСП спечелихме тогава изборите с абсолютно мнозинство. Виденов не беше свален с вот на доверие, каквато е демократичната процедура. Като премиер той не беше бламиран, а сам видя отсъствието на единство в БСП и то сред членовете на тогавашния Висш съвет.


Виденов и Премянов, когато управляваха заедно БСП
 
А в тази тежка ситуация, която заварихме с огромните борчове на държавата, които трябваше да плащаме, с многото нерешени въпроси – предстоеше войната в Югославия, сложни отношения с Русия и САЩ. Всичко това налагаше поне един ръководител да има подкрепата вътре в партията си. Но когато виждаш, че там има хора, които не са съгласни с тебе, а подлагат на съмнение правото ти да поемаш отговорност и да изпълняваш тези решения... Тогава Виденов прецени и каза: „Аз няма да ви преча, давам си оставката, изберете нов председател. Аз не желая да оставам лидер на партията без да съм министър-председател, защото това е бягство от отговорност”.

 И така по съвсем коректен начин си подаде оставката, без да пречи на никого. Той се оттегли с много по-малки основания да постъпи така. Имаше голяма подкрепа сред делегатите на конгреса. Стигна се до резолюция на конгреса да продължи управлението на БСП с негово ръководство.

Сега в момента сме в друга ситуация – има едно управление на страната, което е загубило доверието на обществото, заради тройната коалиция и едно недоверие в партията. Избирателите са писали двойка на управлението на БСП, а лидерът й трябва да избере адекватно действие.

- Защо Жан Виденов избра мълчанието, и 12 години отказва да говори с партията си, с обществото?


- Не мога да обясня, това е негов избор. Смятам, че той трябваше да продължи да участва в живота на партията. В настоящето човек може да не е с голям пост, но миналото не можеш да го промениш. А в миналото, тоест в историята Жан си остава премиер на България, председател на БСП в много тежко време и има своята тежест. Така че аз не одобрявам неговото мълчание. Той има какво да каже на съпартийците си, на хората, и то ще бъде нещо различно от това, което говорят някои папагали, в БСП, които под ръководството на неговия приемник, който позволи да се формират в една предубедена опозиция.

Когато е на публичен пост човек не може сам да харесва себе си. Заемаш поста, когато тебе те харесват. Ако не те приемат, няма какво да се гледаш в огледалото, гледай в очите на хората. В случая, аз мисля, че Сергей Станишев е интелигентен човек, с много добра подготовка, трябва по-отговорно да погледне на сегашната ситуация в партията. Това ще му осигури разбираемо място в историята като премиер и лидер на БСП.

- Съзирате ли сянката на президента Георги Първанов в подготовката на предстоящия конгрес, дали не иска отново да контролира властта в БСП?


- Първавон е президент на България. Ние всички сме отговорни за авторитета на институциите. Някога когато той вече не е на този пост, ще ви отговоря какво смятам персонално за поведението и стила на г-н Първанов. Сега той е президент и не трябва да се меси в партийните дела.

- А дали все пак прави такива опити?

- Е, ако има опити, това е лош атестат за него. Той какво иска – всички постове ли да завладее? Да си е стоял председател на БСП и да не я напускал. След като е станал президент, да мисли за общите проблеми на страната, на хората, и да не се меси в партийните дела. Много печално е, ако го прави. Аз имам своите съмнения, но не мога да ги докажа, защото тези неща не се вършат открито.

- От къде идват съмненията ви за намеса?


- Имам съмнения, защото те са се породили във времето, когато той стана председател на БСП. Човек трудно променя навиците си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 22016 |29.09.2009 Цвета Караянчева: „Вещиците на Станишев” са вилнели в Кърджали . 12| 11996 |06.07.2009 Александър Маринов: Станишев срина БСП до времето на Виденов . 17| 12822 |03.07.2009 Кр. Райдовски: Приятелският кръг на Станишев владее голфа и рекламата . 54| 9250 |25.04.2009 Яне Янев: Станишев да счита, че ще има реванш, част от министрите му са за затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads