Реклама / Ads
0| 10224 |08.05.2007 ИНТЕРВЮ

Красимир Райдовски: Румен Овчаров ще е победителят от гръмналия скандал

.
Разговаряме с Красимир Райдовски, шеф на правителствения пресцентър по времето на Жан Виденов за сегашния скандал "следствиегейт" и вътрешнопартийното напрежение през 1996 г. Има ли база за сравнение, какво е различно днес, накъде ни води разразилия се скандал "следствиегейт".
 
Красимир Райдовски е роден през 1946 г.в гр. Пловдив. Завършил е ВНВУ „В. Левски - Велико Търново и Висшия икономически институт в София. Работил е в София прес, Българска национална телевизия и в Министерството на външните работ, бил е служител на Разузнавателно управление. Райдовски е бивш ръководител на пресслужбата на Министерския съвет, при управлението на Жан Виденов, в периода февруари 1995 г. - ноември 1996 г.



 снимка Вяра Йовева - Краси, все по-често се чуват сравнения на сегашния скандал, тръгнал от следствието и това, което се случваше през 1996 година. Съгласен ли си с такъв паралел?
- Четох доста мнения по въпроса, включително и на Таня Дончева, която много уважавам и сме приятели. Сегашният скандал няма нищо общо с 1996 г., когато премиер бе Жан Виденов. Има сходни елементи, като например вътрешнопартийните борби и опитите за надмощие на едни или други групи на „Позитано” 20. такива неща имаше и тогава. Но през 1996 г. нямаше корупционен скандал.
- Говореше се за „Орион”, за Румен Спасов, за приятелски кръг?
- „Орион” беше частна фирма. Каквито и упреци да са се хвърляли отгоре й, тя не е ощетявала държавата.
- Сега се говори много за министър Румен Овчаров, за връзката му с делото срещу Вальо Топлото и столичната „Топлофикация”. Това какво е?
- Не съм известен като защитник на Румен Овчаров, не съм и юрист, за да си позволя да анализирам темата. Но до момента не виждам нито едно доказателство, което да го уличава в нещо незаконно. Такова просто няма. Или поне аз не знам за такова. Друг е въпроса за неговото поведение и това как го възприема обществото. Не съм човек, който ще му дава съвети, но според мен не се държа съвсем адекватно на ситуацията – такава, каквато се създаде около него.
- Как мислите, че ще се развие скандала? Ще падне ли Овчаров жертва на обвиненията срещу него?
- Засега има само голи обвинение, макар и изречени от шефа на Националното следствие Ангел Александров. Познавам го от много години, но ще кажа, че досега няма нищо убедително срещу Овчаров.
- Беше изпратен в отпуск от премиера Сергей Станишев. Това не е ли някакъв сигнал?
- Не бих желал да давам оценки, защото нещата се развиват на друго, високо ниво. Мога само да си позволя лично мнение. От цялата ситуация Румен Овчаров ще излезе като абсолютен победител. Независимо дали ще бъде принуден да подаде оставка или ще станем свидетели на друго развитие.
- Чак победител?
- Но какво има срещу него?! Досега следователките и заместничката му по никакъв начин не са обвързани с него. Те твърдят неща, които засягат Ангел Александров, а не Румен Овчаров. Къде тяк е слабото му място?
- Но Александров твърди доста силни неща: разполагал с държавата, заплашвал... Това са тежки обвинения.
- Тежки са, но засега са само думи. Някакъв посредник му бил казал, че Румен казал... Върви за филм, но за юристите няма никаква тежест.
- А вярваш ли на обвиненията на следователките и Корнелия Нинова срещу Александров?
- Чувал съм много неща. Обичам да бъда информиран, говоря с много хора, казват любопитни истории, но не бих коментирал сега. И не е редно.
- Все пак кризата по времето на Жан Виденов и сегашната настъпиха все около втората година на управлението. Къде е грешната стъпка? Тогава БСП спечели убедително изборите, а след това нещата тръгнаха надолу...
- Когато имаш ясното намерение да правиш истински реформи, трябва да си много железен и да ги започнеш още през първия ден от управлението. Тогава хората са подготвени да очакват промяна и биха приели крути мерки, щом става дума за тяхното по-добро бъдеще. Това не стана така тогава.
- А сега?
- Избирателите на БСП очакваха от новото правителство и своята партия социална политика, която да оправдае носталгичните им чувства. Не получават това и няма как да го получат и почват да страдат. Не съм човека, който да говори по тези въпроси, но ми се струва, че липсва адекватна към конкретните нови условия политика. Може и да греша, нямам претенции да знам каква формула е успешна. Казвам си мнението като наблюдател отстрани. Дето се вика, какво ме интересува мен този скандал... Но все пак съм българин и се интересувам какво става в държавата ми. И си имам мое мнение.
- Овчаров заяви, че кръг от бившата Държавна сигурност го атакува...
- Ако има предвид Димитър Иванов, то той не е представителна извадка на ДС. Не знам какво има между тях, но знам, че е имало поне сто начина да са решили противоречията си по цивилизован начин, а не сега Иванов да скача срещу Овчаров толкова остро. От една партия са все пак.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7093 |22.04.2024 Доц. Петър Чолаков за ФрогНюз: Главчев може и да си прави сметка да управлява по-дълго . 2| 7682 |19.04.2024 Ивайло Иванов за ФрогНюз: Израел казва на Иран - "можем да ударим ядрената ви програма". Русия е агресивна и срещу България . 14| 7472 |18.04.2024 Мартин Димитров за ФрогНюз: Стратегията на ГЕРБ е комисията за "Турски поток" да не заседава . 10| 6989 |18.04.2024 Проф. Оливер Андонов за ФрогНюз: Силни проруски струи в отношенията между България и Македония. Лекарството е Европейският съюз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads