Реклама / Ads
0| 9070 |13.06.2012 ИНТЕРВЮ

Т. Кръстев: Пернишкият университет ще стане международен център за европейско образование

.
студентите в Европейския политехнически университет са от различни държави
Европейският политехнически университет осъществява връзката между бизнеса, образованието и науката. Политиката му е насочена към привличане на студенти от други страни, но с внимание и към българските, казва за Frognews.bg президентът на университета.
 

интервю на Ана Кочева

Г-н Кръстев каква е целта на Международния Студентски Фестивал „Green light“, който беше организиран от Eвропейския Политехнически университет в гр. Перник?

 

- Една от целите е Европейският политехнически университет е да се развива като международен център за европейско образование. В България много се говори за необходимостта от качество на висшето образование и за достигане до резултатите и ефективността в създаването на добри специалисти на европейските университети, но реалността е далеч от желаното. Нашият университет се старае да прилага добри практики при създаването на общности за споделяне на европейски ценности и идеи, като пътят към това  е чрез организирането на събития като фестивала „Green light”. Така се постига и още една цел, а именно -  да се популяризира висшето образование като среда, в която се срещат младите хора на полето на науката и на полето на веселите и запомнящи се преживявания. В тази връзка по време на фестивала се състоя и студентска научна сесия и студентска кръгла маса по инициатива на Националното представителство на студентските съвети, където  се обсъди модела на либералното образование. Реши се организирането на инициативи по четири основни приоритета – развитие на модел на ключовите компетенции, определяне на учебните практики с висока добавена стойност и застъпването им в учебните планове и програми, прилагането на матричен модел за достоверна оценка на нивото и степента на овладяване на компетенциите; и достъп до високо качество без социални бариери.

 

- Както казахте, същевременно вие сте домакини и на конференция с участие на учени, представители на водещи компании, работещи в научни и бизнес организации, както и студенти. Кои са най-изявените и какво целите с този форум?

 

- Във форума взеха участие изтъкнати специалисти от различни държави във всяко от направленията, в които се работеше. Освен това Европейският политехнически университет сътрудничи с Виваком, Майкрософт, Хюлед пакард, Сименс. Работи с лаборатории и институти на БАН. Бизнесът и учените участват в нашия Академичен съвет и в програмните съвети. Така се осъществява връзката между бизнеса, образованието и науката. Т.е. търси се практическата връзка между това, което предлагаме като знание, очакванията и изискванията на бизнеса и качеството на научния подход. Всички международни фирми, с които работим имат центрове извън страната, което дава възможност и за практика на нашите студенти. Да не забравяме, че политиката на университета е насочена към привличане на студенти от други страни, с внимание към българските студенти също. Научният форум има за цел образованието, науката и бизнеса да се срещнат, да обменят идеи, практики и да споделят потребности. А къде по-добре това може да стане на терена на амбициозната младост в Европейския политехнически университет.

 

 - Традиционен ли ще е фестивалът, имате ли намерение да го правите ежегодно?

 

- Фестивалът ще бъде организиран ежегодно. Студентите, които участваха, дадоха идея даже всяка година, различен университет щафетно да поема инициативата.

 

-  Всъщност колко студенти имате вече?

 

- За 2 години в Европейският политехнически университет учат 307 студенти, от които 240 – бакалаври и 67 магистри, което го нарежда на първо място по интерес на студенти към него за периода, в който е създаден. Трябва да се подчертае, че обучението в него е на английски език, че пропадават наистина значими имена на съответните специалности и че има въведени много иновативни подходи в процеса на преподаване и оценяване, с което университета се отличава и реално постига качество на образователния процеса.

 

- А кои са най-предпочитаните ви специалности?

 

- Най-предпочитани засега са специалностите строително инженерство и бизнес администрация. Набират скорост архитектурата и зелена енергетика, а от тази година имаме нови силни програми по социология и психология. 

 

-  Ще предоставяте ли възможност вашите най-добри студенти един ден да станат и преподаватели в Eвропейския Политехнически университет в гр. Перник?

 

- Европейският политехнически университет е най-младият университет в България и се създава с усилието на изтъкнати специалисти от специалностите, в които обучава. Целта е техният опит постепенно да се предаде на бъдещето поколение преподаватели, което ще поеме традицията и ще продължи развитието на универститета. Всеки, който има качества, ще бъде разпознат от нас в името на успеха.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13243 |12.06.2012 Пламен Юруков: Да правим пари от услуги и производство, а не от подкупи . 70| 16615 |04.06.2012 К. Костадинов: Как звучи "Боклук тарлъ" на картата на Варна? . 14| 11801 |30.05.2012 Елеонора от Перник: Сестра ми е в гроба, вместо на бал . 3| 18565 |28.05.2012 Росица Янакиева: Сами трябва да си помогнем, друг няма да дойде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads