Реклама / Ads
13| 46673 |14.09.2016 ИНТЕРВЮ

Кулезич: Интервюто на Цв. Василев подейства като запален фитил, който ще стигне до детонатора

.
Люба Кулезич
Интервюто на Цветан Василев подейства като запален фитил, който ще стигне до детонатора. Това каза журналистката Люба Кулезич пред Фрог нюз по повод разкритията на банкера за политическата мафия у нас. Тази събота и неделя тя се завръща на екран с предаването й „Насреща Люба Кулезич” по ТВ7. Ето какво сподели тя преди старта:
 

- Г-жо Кулезич, вярно ли е, че започвате да водите ново предаване по ТВ7?
- Да, вярно е. Това всъщност ще е моето старо предаване „Насреща Люба Кулезич”, което се излъчваше пак по ТВ7 като външна продукция, преди да бъда изгонена от Николай Бареков, по време на февруарските протести през 2013 г.

- Имаше много спекулации около това, всъщност какво се случи тогава?
- Договорът ми беше пратен в коша, защото отказах да участвам в деградацията на тази медия и превръщането и в инструмент за криминално-политическа саморазправа. Отказах да стана съучастник в политически пучове и конспирации, маскирани като граждански протести. Спомняте си, че през февруари първоначално имаше недоволство срещу повишаване цената на тока. След това то се превърна в искане оставката на правителството на Борисов. По това време Бареков, който вече беше оглавил телевизията, реши да я използва в интерес на неясни политически играчи. Тогава се смяташе, че това са Цветан Василев и Делян Пеевски. Но сега, в светлината на последните разкрития на Василев се разбра, че всъщност този процес на озлочестяване на медията, е бил оглавяван от Делян Пеевски. Веднага ме поканиха в НТВ, с уверението, че ще работя в телевизия, където се цени свободата на словото и личното авторско мнение.

- И какво се случи?
- И там след две години спряха предаването без аргументи. После се разбра, че върху телевизията е бил упражнен натиск да ми бъде запушена устата. За това запазих известно време мълчание.

- Какво привихте?
- Направих си равносметки, четох книги, размишлявах дали си струва тази отчайваща битка, да запазиш човешката си и професионална идентичност, отвъд покровителството на разни групировки, кланове, лобита, политици, и т. н.

- Но в определени медии ви упрекнаха, че в предаванията си сте подкрепяла ГЕРБ.
- Още в ТВ7 ясно съм казала какво подкрепям в първото правителство на ГЕРБ. Първо-подкрепих битката с организирана престъпност, независимо от медийните демонстрации на саморазправа с някои от криминалните герои. Имам близки хора, потърпевши от т. нар. Октопод и от бандата за отвличания „Наглите”. Аз самата, без да съм била пребита като моя приятел и колега Огнян Стефанов, съм потърпевша по един или друг начин от това впиване на криминалните сенчести субекти в политическия и публичен живот. Никога, обаче не съм била безкритична. Подкрепила съм битката с корупцията, строежа на магистрали. Подкрепила съм спирането на неизгодни за България проекти, като АЕЦ „Белене”. В моето предаване „Насреща Люба Кулезич” непрекъснато присъстваше опозицията. В него никога не е идвал Бойко Борисов. Взаимоотношението между един журналист и властта не могат да бъдат нито на слагане нито на омраза. Могат да бъдат отношения на трезва оценка –„за” и „против”. Дала съм подкрепата си на Цветан Цветанов, който беше в последното ми предаване в ТВ7. Тогава се виждаше, че срещу първото управление на ГЕРБ е впрегната политическа криминална машина, която иска нелегитимно да събори правителството. Цветанов беше ли подложен на политическа репресия, какъвто и да е той?! Беше. Беше ли впрегната съдебната система за поръчкови процеси срещу него? Беше. Можех ли да си затрая за всичко това, при положение, че откакто правя предавания, една от изстраданите ми теми е битката срещу несправедливостта, срещу погазването на закона, срещу злоупотребите в съдебната система, срещу тотализирането на прокуратурата. Сигурно съм допускала грешки, сигурно съм давала доверието си и на други политици преди Борисов, в името на някаква кауза, в която съм била убедена.

- Разочаровахте ли се след всичко това?
- Когато ГЕРБ се върна на власт, Цветанов пак ми гостува в студиото в „На светло”. Делата срещу него още продължаваха. И аз го попитах, като преди това го помолих да ме гледа в очите: Вие се връщате на власт. Ще забравите ли какво ви се случи с модела КОЙ и неговото въплъщение Делян Пеевски? И той в ефир, след кратко размишление, каза: Не, няма да го забравя. ГЕРБ забрави, че се върна на власт на вълната на невероятното възмущение на хората от това, че Пеевски става шеф на ДАНС. Т. е. този тип олигархия се легитимира през службите, овладявайки ги за разчистване на сметки, рекет и реванш. И след това, под мантрата на „стабилността”, започнаха да се виждат очевидни сигнали, че ГЕРБ не желаят да изпълнят своето обещание да демонтират модела КОЙ в службите, в правосъдната система и дори в самия МС. По всичко личи, че партията не само не е приключила с модела КОЙ, а е сключила повторна сделка с него.

- Защо?
- Или се страхуват, или са зависими, или имат общи финансови и икономически интереси. Но мантрата „стабилност” се износи, защото беше злоупотребено с нея и с желанието на хората да настъпи някаква разумна политическа и икономическа среда.

- До колко моделът КОЙ е проникнал в медиите?
- Моделът КОЙ просто ще ни извади очите в медиите. Той се въплъщава от Делян Пеевски. Моделът КОЙ деградира окончателно в медийната среда. Вижте какво се случи с вестниците и сайтовете. Най-накрая се докопа и до величествените национални частни медии- НТВ и БТВ и БНТ. Хора са ми казвали как директори на телевизии чакат с торбичките в х-л „Берлин” и това се вижда на екран. Къде изчезна публицистиката, как се държат прословутите стожери на свободата на словото?! Като чалга звезди. Ето за такава помия и деградация става дума!

- Хората се питат какво следва след всичко това?
- Тези дни се усеща особен разпад на комуникациите в обществото. Някакъв хаос, отчаяние, усещане за безизходица, тъпчене на място. Усеща се тотален разпад на институциите и всички го виждат. Те почти не работят или работят профилирано, по строга заявка. Усеща се това, което се нарича корупция във всичките й измерения-икономика, съда, прокуратурата, МВР.

- Но хората вече ги няма по площадите. Те са обезверени, отчаяни. Има ли предел апатията?
- Има и изходите са два. Депресията води или до маниакална агресия, или до самоубийствени импулси. Забравихме серията от самоподпалвания през 2013 г. Последното интервю на Цветан Василев, тотално замотано от големите медии, предизвика нещо като земетресение в обществото. Въпреки усилието да се неглижира, то подейства като запален фитил, който ще стигне до детонатора. В това съм сигурна.

 

- Кое ви мотивира да рестартирате предаването „Насреща Люба Кулезич”?
- Наскоро за първи път в живота ми се случи да хвърля чаша с кафе върху телевизора. Това стана, докато гледах интервюто на вътрешния министър Румяна Бъчварова с Ани Цолова и Виктор Николаев. То беше на третия ден, след като излезе интервюто на Цветан Василев за политическата мафия в България. Такъв ужас не съм виждала-човешки и професионален. Бъчварова каза 8 пъти думата „Не знам”, „Нямам информация”, „Не мога да коментирам”, Нямам идея”. Въпросите до един засягаха както нейния периметър на коалиционната политика, така и работата на вътрешното ведомство. Тя каза нещо, което ме потресе: „Цветан Василев, който заграби 3,6 млрд. лв. да дойде тук с документи и да доказва своята невинност”. Не той, а тя трябва да докаже вината му, ако има такава. И ако може да е с документи, а не с манипулирани процеси и доклади. Това ме възмути. А дотогава мислех, че сърцето ми е заспало. Е, Бъчварова ме събуди.

- Кажете повече за предаването, кога да го очакват хората?
- Идеята да го рестартирам е случайна. То ще е външна продукция на ТВ7. С изпълнителния директор Кирил Благоев намерихме разумен юридически вариант. Искам да уточня, че ТВ 7 не е затворена от съда.

- Но преди ден шефката на СЕМ Мария Стоянова обяви, че се отнема лиценза й.
- Тече процедура по несъстоятелност, но съдът е дал разрешение на телевизията да направи оздравителен план, да разсрочи дълговете си. Те далеч не са такива, каквито твърдяха пеевските медии. Идеята за моето предаване беше да използвам качествената неразграбена техника и студията. СЕМ наистина излезе във вторник с „приятелското” съобщение, че лицензът на ТВ7 е отнет.

- Намирате ли връзка между активността на СЕМ и старта на предаването?
- Намирам. Връзката е, че в понеделник ТВ 7 започна да излъчва реклама за връщането на „Насреща Люба Кулезич”. Ден по-късно СЕМ се събра и вдъхновено взе решение да отнеме лиценза. Това се разпространи моментално през пеевските медии с цел да се предотврати изобщо моето предаване. Или пък публиката да помисли, че няма да го има. Шефът на СЕМ Мария Стоянова си позволи да нарече моето предаване „партенка”. Аз пък казвам, че нейното председателство е партенка. Защото СЕМ трябва да защитава словото, а не някакви интереси на явни или неявни играчи в рекламата или политиката. Реакцията на СЕМ е издайническа. Тя показва, че те не действат самостоятелно, че са зависими от чужди нареждания. Лицензът се отнася само за присъствието на телевизията в цифровите мултиплекси. ТВ7 отдавна не присъства там. Заради дълговете тя беше свалена от дигиталните платформи, които излъчват в национален обхват. Само в скоба казвам, че покорната и сладка БНТ от много време дължи над 15 милиона лв. на мултиплексите и никой не я сваля. ТВ 7 се излъчва по кабел. Там режимът не е лицензионен. Този, който може да спре излъчването на ТВ7 е съдът. Той трябва се събере много бързо като трибунал и да отмени собственото си решение.

- Разпространява се слух, че Цветан Василев е финансирал предаването ви. Това вярно ли е ?
- По този повод вече циркулират не един, а три слуха. Единият е за Василев. С него не съм се виждала от септември м. г., когато взех официално интервю. Ако това беше така, хората които ме познават, щяха да чуят от мен истината. Само, че Цветан Василев не ме финансира, защото най-вероятно нито има желание, нито има възможност за това. Вторият слух е, че Москва финансира предаването. Тази легенда идва от прозападно настроени експерти, на които съм давала думата от сърце. Те никога не се запитаха защо спряха предаването ми за пореден път, но сега се интересуват дали Москва не ми дава парите. Може пък и МОСАД да ми дава парите?! Истината е, че получих подкрепа от група хора, които искат да ме чуват, да имам право да говоря.

- Кога ще ви гледаме?
- Всяка събота и неделя. Сега на 17-ти и 18-ти започваме, ако съдът не се събере извънредно, за да забрани на ТВ7 да излъчва. Предаването ще започва от 9 до 11,30 часа. Излишно някои хора идват да ми изпращат послания как трябвало да помоля Бойко Борисов да ми разреши да рестартирам собствено предаване, как трябва да отида и да му кажа, че нямало да го нападам, как трябвало да се споразумея по някакъв си начин с неговото правителство. Как е възможно такова нещо?! Това е абсурд, това е трагикомедия.

- Каква е цената на свободното слово?
- Никога не съм вярвала, че ще преживеем такова нещо. Виждали сме всичко-погроми, цензури, заплахи, побоя на Огнян Стефанов. От него всъщност мисля, че започна целия ужас, който дълго време се опитвахме да скрием и да замажем. В страна от ЕС, под прикритието на уж свободни и толкова весели медии- страхът е основната движеща сила. Това е краят не на една демокрация, това е краят на една страна. И ако това ще го преживяваме, ще трябва да бъдем готови за голям духовен апокалипсис. В края на миналата година Сашо Диков ме попита коя е думата, с която ще опиша 2016 г. и аз без да исках казах: Кръв. Страхувам се, че съм познала.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 40811 |09.09.2016 Цветан Василев: След 2009 г. в България има мафия на власт, която се опитва да печели от всичко . 4| 16098 |14.07.2016 Васил Василев: Искаме да покажем на Европа величието на Васил Левски! . 72| 17474 |29.03.2015 Цветан Василев: Поискаха ми да прехвърля безвъзмездно активи. След като се опълчих, предизвикаха кризата в КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads