Реклама / Ads
32| 10517 |26.05.2014 ИНТЕРВЮ

Лидерите, многозначително: Нова политическа реалност

.
Евроизборите приключиха. Убедителният победител е ГЕРБ. ДПС показа, че е монолитен и винаги готов за избори със силен резултат. ББЦ направи солиден пробив. А БСП регистрира по-нисък резултат от очакваното.
 


Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ: Благодарим на българския народ и на Господ, че за пореден път са оценени кадрите на ГЕРБ и експертния потенциал. Утре в 12 часа ще дадем пресконференция, за да не избързваме и да не кажем нещо повече от това, което е реално. Аз говоря винаги на базата на факти, каза той. От направените до този момент класирания има един победител и това е ГЕРБ. Колкото и да не ми е приятно, трябва да поздравя и Бареков с резултата му. ДПС е в отлична форма, както обикновено. Ние не победихме просто БСП, и лидера на ПЕС. Псевдопредседателят на парламента и псевдопремиерът незабавно да подават оставка и да се махат, категоричен беше Борисов. Атака показа, че дори няма право да участва в този вот, защото хората не ги искат. при тези протести и този вот на народа Орешарски има ли срам, попита Борисов. Честитя на Станишев, че отива в Брюксел, той се спаси, обяви той. Днес българският народ каза, че ГЕРБ трябва да е в управлението, категорично! Утре ще видим ромският вот за какви партии е отишъл, какъв е разрезът възрастни-млади, градове-села. като партия победител другите трябва да търсят сближаване с нас. Аз не знам Мишо Миков сега как ще се качи на трибуната, каза още Борисов.


Сергей Станишев, лидер на БСП: Няма да забравя срещите си с хората, разговорите с пенсионери и деца с увреждания, с младите хора, които нямат работа. На всички опитахме да кажем какво се случва в Европа и в България. Признателен съм на всички български граждани, които гласуваха по съвест. Избрателната активност е много ниска. Не прибързвайте да говорите от името на българските граждани. Които говорят, че изборите са срещу правителството, правят тежка грешка. Резултатите обаче са разочароващи за БСП. Поздравявам ГЕРБ и партиите, които спечелиха достатъчно доверие, за да са в ЕП. Вярвам, че те ще работят за България и българските интереси, за това да не бъдем в периферията. Тепърва предстои да видим резултатите в ЕС като цяло, но най-голяма загуба ще претърпи ЕНП. Промяната, към която се стремеше ПЕС, не се състоя в мащаба, в който разчитахме. Има много тревожни тенденции. Крайните сили получават първо място и това е огромно предупреждение.



Лютви Местан, лидер на ДПС: Ние се ангажирахме да водим толерантна кампания, като поехме ангажимент да отговаряме на провокациите. Нашата сила извира от толерантността ни като национална партия. Нашият резултат е впечатляващ.Специално благодаря на младите, на обективния анализ на социолозите.Посочени сме като една от двете най-млади партии в България.

Първият - резултатът да се сравни с този от последните европейски избори.ДПС увеличава резултата си.Вторият критерий е абсолютен - сравнението с резултата през 2013 г.ДПС е единствената политическа сила, която не губи нищо от резултата през 2013. Обратно може да се окаже, че сме единствената сила, която леко надгражда резултата. това няма да ни главозамая, защото и в политиката не се знае какво губиш, когато печелиш.Въпрос на зрялост е как другите ще се отнесат към несъмнения успех на ДПС.

Какво още трябва да направим, за да бъдем припознати като българската партия, най-последователната евроатлантическа партия на България.

Ако се потвърдят данните от социологическите проучвания, ще се окаже, че чисто аритметически имаме резултат от осем мандата на БСП и ДПС, но чисто аритметически.ГЕРБ отново са първата политическа сила, за което имам политическа доблест да ги поздравя. Такава бяха и след последните парламентарни избори. Но политиката не винаги е въпрос на аритметика. Има нужда от по-прецизен анализ на резултатите от евровота от търсене на отговора, дали евровотът зададе и алтернатива. Той няма своя еднозначен отговор. Ще го търсим на базата на окончателните резултати, след получаване на данните от чужбина. Искам да ви уверя, че и занапред ще благодаря на всеки глас, който получаваме от чужбина.Но вотът от 400 000 гласа е без този от чужбина.Надявам се зависимостта на ДПС от автобуси тази вечер да сме я погребали.ДПС е трета политическа сила и без автобуси.



Николай Бареков, лидер на ББЦ
: Николай Бареков: На първо място искам да благодаря на избирателите, които гласуваха за нас и помоля медиите, да имат респект към тези хора. За нас са гласували нормални българи.Имаме голямо присъствие в областните градове.По градове нашата партия е на второ място след ГЕРБ. На много места сме втори. Имаме добро присъствие и в София.

Чувствам се предаден от ромите. Те гласуваха масово за ДПС - 38% и 28% за БСП, за ГЕРБ - 12% и за нас 7%. Взели сме голям процент от избирателите на Кунева. 18% от нашите избиратели идват при нас. Идват и 12% от избирателите на ГЕРБ. Най-голяма ни гордост - избирателите от 18 до 30 години са избрали "България без цензура". Много хора се превърнаха в политически трупове, в това число и Орешарски."България без цензура" е неопредолим фактор в политиката.Успехът на ГЕРБ се дължи на безхаберието на БСП, които излъгаха хората. Провалът на Станишев е категоричен и заслужен. Искаме четирите партии да седнем, да направим план за излизане от кризата, за предрлочни парламентарни избори, за служебно правителство, да бъде подкрепено от президента и отидем на избори следващите два-три месеца. Не е безразлично кой ще е вропейски комисар на България. Трябва да бъде чута думата и на ГЕРБ, но и на "България без цензура", земеделците, ВМРО, и Бареков.


Меглена Кунева, Реформаторски блок: Всички ни казваха: Колко е хубаво, че сте заедно, каза Меглена Кунева. Цялата листа е чудесна, продължаваме напред, завоюваме територия на нормалност, която всички българи заслужават. Държим ЕС да обръща внимание на гражданите. Докато у един само е останал кураж, значи у всички го има. Искаме нормална европейска държава и ще го направим.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 15047 |10.04.2014 П. Цветков, основател на KWIAT: Културата на зрение у българина се промени много за 20 г. . 49| 17606 |16.12.2013 М. Симеонова: Европа ще е без България, ако няма историческа памет . 17| 10520 |16.10.2013 Цветан Василев: КТБ не финансира Нова българска мeдийна група . 11| 10783 |16.07.2013 Илия Налбантов: Текстовете на Новата конституция трябва да напишат 40-годишните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads