Реклама / Ads
11| 7942 |11.03.2021 ИНТЕРВЮ

Любен Левичаров пред Фрог: Трудно е да манипулираш млади и критично мислещи хора

.
Това, което се случва постоянно в страната, е резултат от пълната абдикация на институциите да си вършат работата. Те работят в нечий интерес, не за каузата да имаме правова държава. Някои хора явно живеят в различен свят, в който всичко е наред. Така го представят. Показва се само колко много е свършено, къде какво е открито. Имам чувството, че това е някаква постановка. Никъде по света няма нещо подобно. Силно се надявам, че младите хора няма да забравят, че това ги афектира лично. Хората, които могат, трябва да гласуват.
 

Това заяви в интервю пред FrogNews 16-годишният Любен Левичаров - граждански ангажиран младеж, който през лятото на 2020 г. застава под прозорците на властта, за да поиска промяна.


Ето и цялото интервю: 


През изминалата една година се случиха страшно много неща, които доведоха до протестите срещу властта през лятото. Какво те изкара на площада? 


Важна тема в семейството ми е това, което се случва в България. С избухването на епидемията всяко решение започна да ни засяга лично. Имам чувството, че интересът да се запази живота и здравето на хората бе заместен от преследване на лични интереси. 


Промяната трябва да бъде съвсем скоро. 


Говориш за здравната криза, която сякаш бе на фокус през 2020 г. Образователната система сякаш пострада изключително много. Какъв мислиш, че е ефектът от целия хаос и превключването от "диванно образование" към обучение в клас? 


Образователната система има доста пропуски като цяло. Децата масово са функционално неграмотни. И за това не е виновно само училището, но то доразвива проблема. С онлайн обучението нещата се задълбочават. През този период децата трябва сами да се накарат да учат. Няма контрол над нищо. Това не е вариант, не работи, няма ефект и той се забелязва. 


Спомена задълбочаването на проблемите с функционалната неграмотност. Как би поставил това в контекста на едно бъдещо гражданско общество и няма ли това да попречи на формирането му? 


Напълно възможно е това да повлияе. Колкото по-готов си да изпълняваш, да не се интересуваш от права и политики, толкова по-добре за управляващите. Искат ни глупави. На практика това се случва. Имам чувството, че именно това донякъде е целта.


Все пак обаче през лятото на изминалата 2020 г. у нас се надигна едно гражданско общество, заради всички скандали в обществено-политическия живот. 2020 г. определено не бе белязана само от пандемията.


Така е. Здравната криза просто изобразява абсолютното безсилие на управляващите да се справят със ситуацията. Това, което се случва постоянно в страната ни, е резултат от пълната абдикация на институциите да си вършат работата. Те работят в името на нечии интереси. Не за каузата да имаме правова държава. За различни хора има различни закони. 


Имам усещането, че някои живеят в измислен свят, в който всичко е наред. Така ни го представят. Показва се само колко много е свършено, къде какво е открито... Голяма част от обществото е недоволно, когато ти се показва колко хубав е животът ти, а той не е такъв. За съжаление има хора, които не са достатъчно информирани. 


Каква е причината за това според теб? 


Медиите. Голяма част от вината за това е тяхна. Всяка статистика потвърждава, че не са обективни. Има опити да се затворят изцяло медии, които са критични към властта. Нещата са доста по-сложни. Човек трябва да се потруди, за да стигне до истинската информация. Най-големите канали предлагат само едната страна на нещата. 


Как гледаш на инспекциите на премиера Борисов с джипа, които се превърнаха във всекидневие през изминалата 2020 г. и в крайна сметка проблем ли е това, че там отсъстват журналисти, които да задават въпроси? 


Имам чувството, че това е някаква постановка. Не съм чувал никъде в света да се случва нещо подобно. Премиерът лично беше казал - няма да кани медии, за какво са му? Не знам... Притеснява ли се, че някоя медия ще е критична? 


Смешно е. Прилича на мутрите от 90-те години, които парадираха по този начин.


Отдалеч си личи, че Борисов избира места и хора, които няма да са настроени към него негативно. Не е посещавал софийското метро или друга столична локация. Ходи по места, на които хората ще го видят като "големец, който мисли за тях". 


Все още не можеш да гласуваш, но колко важни са тези избори? 


За някои може би са начин на промяна. Прекалено много са задкулисните истории, които се случват. Всички безспорно са силни оратори, имат много обещания. Важно е да се проследи дали няма да се поддадат на задкулисия, дали няма да бъдат употребени по някакъв начин, прикачени към друга формация. 


Надявам се, че имаме здрава опозиция. Има хора, които се обявяват против статуквото, но действията им ще покажат. 


Всички социологически агенции усилено се опитват да ни кажат, че всичко е ясно. Правят се опити хората да се наплашат от пандемията. Целта явно е ниска избирателна активност. Вероятно самите управляващи са уплашени, че ако хората гласуват, нещата ще имат по-различен ход от този, който са ни подготвили. 


Какво би казал на своите връстници, на младите хора? 


Силно се надявам, че няма да забравят, че това ги афектира лично. Виждаме, че образованието е сериозно потъпкано с онлайн обучението, което е неефективен заместител. 


Надявам се, че младите хора ще следят и няма да вярват на сляпо. Трудно е да манипулираш млади и критично мислещи хора. Хората, които могат, трябва да гласуват.


Интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 22410 |09.03.2021 Росен Миленов пред Фрог: Няколко човека сменят Пеевски. Опъват с ботокс уродливия образ на управлението . 10| 8531 |04.03.2021 Емил Георгиев пред Фрог: Провал на Гешев е изборът на делегирани европейски прокурори . 12| 6718 |02.03.2021 Доц. Георги Лозанов пред Фрог: Ако медиите не дадат думата на други политици, вотът ще се деформира . 10| 8563 |26.02.2021 Галя Бърдарска пред Фрог: Ревизоро обеща да захрани с вода Бургас от два язовира до 20 февруари, но не се случи. Къде са парите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads