Реклама / Ads
85| 12757 |20.01.2011 ИНТЕРВЮ

Б. Манчев: Белене ще дава енергия за над 100 млрд. евро

.
Богомил Манчев
Богомил Манчев е собственик на Риск Инженеринг АД. Безспорно е приет от всички работещи в сферата на енергетиката като един от най-големите и компетентни родни експерти. Председател е на Българския атомен форум (Булатом)
 

интервю на Васил Петев

- Г-н Манчев, на цялото ни общество е ясно, че спрямо проекта АЕЦ ”Белене” липсва обща държавна концепция, а сигналите, които получава обществото, Европа и потенциалните инвеститори в него, са доста разнопосочни и несигурни. Защо това е така?


- Планирането на този проект е изградено от две основни части. Първо, ние трябва да си отговорим на въпроса искаме ли нашата държава да има икономически ръст, да или не.

- Логично е да искаме.

- Така е, но като прочетете стратегията ни до 2020 година, ще видите, че се залага икономически ръст от порядъка на 2 процента. Тези 2% обаче не могат да покрият ескалацията по движението на поскъпването на продукта. Ние искаме да постигнем нулево ниво като държава, а това е връщане назад, не е развитие напред. В този смисъл непрекъснато слушаме от наши политици, че на нас като държава не са ни необходими нови мощности.

- А как се аргументира тази позиция?

- Аз много пъти също съм задавал този въпрос, но не съм получавал отговор. Питал съм и министъра на икономиката и енергетиката и останалите хора и специалисти, имащи отношение към темата, но отговор няма. Те ми казват: „НЕК твърди, че ние нямаме нужда от допълнителна енергия”. А аз им казвам: „Вярно е това, ако искате да спрем държавата.” Ако нашата държава, която има изключително слаба икономика, не си постави за цел да постигне среден икономически ръст от 3% до 5% годишно, което означава около 2% ръст на електропотреблението, защото нашата икономика е енергийно ориентирана, а не е на газ, то нямаме сериозно икономическо бъдеще. Освен това има три пункта, с които ние трябва да се съобразим. Първо, че сме подписали споразумение с Европейската общност да затворим част от старите си мощности. Всяка централа, която гори въглища, в България има конкретна дата, на която трябва да бъде затворена, ако не се направят съответните модернизации в тази централа. А това значи да се премахне изхвърлянето на серни триокиси, на вредни емисии. Втората част на този пункт е редуциране на изхвърлянето на въглероден двуокис. А за това все още не е открит точен способ за засичане. Третата част е, че според договора ни с Европейската общност до 2020 година 16% от крайното потребление на енергия, всякаква, ще ни бъде произведена от възстановяеми енергийни източници – вода, вятър, биомаса.

- Ще успеем ли да изпълним това изискване?


- Не е проблем да успеем. Ще построим слънчеви и вятърни централи, обаче проблемът е друг. Този тип енергия е много силно дотирана и така ние ще изкривим модела на развитие на българската енергетика. Освен това така няма да имаме развитие на икономиката. И още един пример. Цената на тези 16% би била от 2 до 4 пъти по-висока от тази, която добиваме по базовия начин от „Марица Изток“ или АЕЦ „Козлодуй” например. Само като факт, слънцето е точно 10 пъти по-скъпо! Оттук следва и най-неприятното. Ако 16% от крайната енергия на държавата ни е добита на цена 4 пъти по-висока от досегашната, то държавата автоматично би била длъжна да увеличи цената на енергията за гражданите поне 2 пъти! На всичкото отгоре от януари 2013 година България трябва да започне да редуцира с по 20% годишно правото на свободно изхвърляне на въглероден двуокис в атмосферата. Това значи, че през 2025 година България трябва да достигне нулеви емисии на въглероден двуокис. А за тези, които ще изхвърляме, но не можем да хванем, като азотни окиси, ще трябва да ги плащаме. При производството на 1 мегават електрическа енергия от въглища, това касае Бобов дол, Перник, Сливен, се емитира от 1.1 до 1.3 тона въглероден двуокис. Средната цена, която се очаква да стартира на борсата, е 35 евро на тон, а в момента „Марица Изток“ продава електроенергията на НЕК на 32 евро на тон, а на 34 евро на тон продава на свободните търговци. Сега направете сметките сами! Т.е. ние трябва да удвоим цената. То няма да стане изведнъж, но постепенно ще стане. Разбира се, всички имат някакви квоти на безплатни емисии, но когато решат да постигнат някакво по-високо производствено ниво, те ще трябва да заплатят тези емисии, а това автоматично ще вдигне рязко цената нагоре. След всичко това очакваната цена на пазара през 2020 година, когато би трябвало да заработи АЕЦ „Белене”, би била 80 евро, а себестойността на енергията, получавана от АЕЦ „Белене”, би била 35-38 евро. В този смисъл, ако ние сега заложим продажната цена на електроенергия от АЕЦ „Белене” да стартира с 60 евро, защото ще трябва да се плащат кредити, пак би била по-ниска от всяка друга. Именно по тези сметки смятаме, че централата ще се изплати за 12-15 години от нейната работа и после 45 години тя ще прави печалба на тази държава. От нейната продукция около 20-25% от приходната част ще отиват за закупуване на гориво, останалата част би била печалба. Точно затова сме радетели България да запази 51% от собствеността в централата, а останалите 49% могат да бъдат дадени на стратегически инвеститори, като с тях докажем и политическото доверие на света, в който живеем, в частност ЕС. Изключително важно е България да остане ядрена държава, защото ние нямаме ресурси. Затова ние трябва като държава сега да решим въпроса с енергийната си база. Сега тя е ядрена и въглища. Заради емисиите обаче ние трябва да увеличим ядрената част, именно затова е и важна АЕЦ „Белене”.

- По думите ви излиза, че рискът от инвестицията за АЕЦ „Белене” е сравнително премерен, а и стратегически важен и обоснован за държавата ни?

- Абсолютно. А и ние винаги това повтаряме. Инвестиционният риск е голям, все пак 8 години строиш, даваш много милиарди, когато обаче централата заработи, ти вече си сигурен, защото през следващите 60 години можеш да даваш прогнози за развитието на енергийния пазар на държавата. Защото има една такава характеристика. Цената на ядреното гориво не се изменя повече от 10-12%. Колкото по-голяма дълбочина на изгаряне на ядреното гориво правим, толкова то спада като дълбочина, ще спада до под 10%. Защото при новото ядрено гориво, което предлагат и руснаците, и „Уестинг хаус”, и „Арева”, и други, които произвеждат ядрени горива, презареждането става на 18 месеца и така съставката спада на под 10%. Много хора спекулират, че в разходите, които представяме, не е включена разходна част по извеждане от експлоатация на централата. Ето, казвам им. Напротив, включена е. Ние включваме между 1.5 - 3 евро на мегаватчас произведена енергия, които се отделят във фондове за ядрена безопасност, които се управляват от държавата. В тези фондове в момента у нас има натрупани 1.5 милиарда лева. Именно тези фондове на практика ни крепят баланса на държавата. Фондовете, направени от АЕЦ „Козлодуй”. Същите такива фондове ще има и от АЕЦ „Белене”. Също така се спекулира колко е цената до извеждане до „зелена поляна” на една атомна централа. 25% от цената е. Ако атомната централа струва 8 милиарда, без лихвите по кредитите, значи трябва да натрупа за периода на живота й 2 милиарда. И ние сме сметнали, че АЕЦ „Белене” за 60 години ще произведе точно 1 милиард мегаватчаса. Значи средно 2 евро трябва да се взимат от цената за тази цел. А АЕЦ „Белене” ще произведе повече от 100 милиарда.

- В такъв случай, ако опозицията срещу проекта не идва по икономически съображения, откъде идва?


- Има разни „зелени движения”, питайте тях. За да ги има, значи някой ги финансира. Този „някой” е отговорът на въпроса ви. Защото няма никакви съмнения, че „зелените движения” не произвеждат нищо и няма откъде да изкарват пари, нали?!

- Добре, но потенциалните аргументи на „зелените движения” срещу проекта АЕЦ „Белене” например звучат малко ирационално и смешно, защото няма спор, че добивът на атомната енергия е десетки пъти по-екологичен от въглища например. Защо тогава те са против?

- Не знам. Правите интересен и правилен извод. Истината е, че така наречените „зелени движения” отдавна са ползвани от производителите на газ, нефт и въглища. Зад всеки „зелен” стои някой, който произвежда нефт или газ. Работата е там, че спекулата с цената на нефта и газта на борсата е огромна и това носи купища пари на определени хора. Ако тази спекула престане, те ще загубят и парите си. Това е. Те правят натиск над всички валути и така управляват света. Включително дори и американският посланик излезе да защити тезата, че ние имаме да добиваме така наречения „шистов” газ в Добруджа. Така той лобира за определена американска компания. Компанията „Шеврон”, за която става дума, е много добра, но не знам дали американският посланик въобще знае за какво става дума. Съмнявам се, че той въобще разбира какво означава добив на „шистов” газ. Това е така нареченото „хоризонтално сондиране” на доста голяма дълбочина и последствията за екологията са значими. А той едва ли знае това. Нека провери какви са последствията в собствената му страна.

- Значи тук май въобще не става дума за „екопроблем”, а по-скоро за бизнес и политика?


- Ако сменим АЕЦ „Белене” с друга, макар че проектът е международен, тя не е чисто руска, както се говори. Цялата електроника например се прави от Германия и Франция. 40% от технологията в тази централа се прави от западноевропейски държави. Най-красноречивият пример за подобно международно съчетаване на усилия между западноевропейска, американска и руска технология беше модернизацията на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Работят перфектно. Това е най-сложната и до момента най-съвременна модернизация на централа в целия свят. Това обаче никой не го отчита, защото на определени хора не им отърва. Тогава всички предричаха тотален крах и фалит на „Козлодуй”, но както се вижда и днес, централата все още си работи напълно перфектно. Централата си обслужва безпроблемно кредитите и печели пари, а това само доказва правилността на взетите тогава решения. В света се планира до 2050 година да се направят 1000 нови реактора, само в Европа още 240 нови. Като инвестиция това прави 1 трилион. Целият свят планира инвестиции в тази посока, само ние се разсейваме.

- Какво се случва в момента в „Белене”?

- В момента така нареченият „гьол за шарани” вече не съществува, защото той е дрениран и НЕК и „Атомстройекспорт” подписаха допълнителни споразумения, с които да се направи подложен бетон, в който пък трябва да се изгради мрежа за заземяване и да се изградят дренажни системи, които да не позволяват тя да се пълни с вода. Иначе се компрометира така наречената „баластрова възглавница” на цялата площадка. Тя се прави, за да се отреагира на сеизмична активност, като в случая е предвидено 0.24 Ж, което е много високо ниво, но няма да има никакви проблеми за централата. Когато преди 3 години България обяви търг за стратегически инвеститори, се явиха 10 компании, а от тях останаха само 5, защото само те гарантираха, че сами ще купят 49% процента, а другите 5 искаха да участват в съдружие с други. България остави тогава 5, а от тях пък накрая останаха само 2 – RV CS, като накрая RV победи. Те останаха в проекта и всички въпроси бяха изчистени до дъно. Проблемът дойде, че RV не можа да види ясно и конкретно поведение от страна на държавата по този проект. Като това не е проблем само на настоящото правителство, а и на предишното. И предният кабинет даваше много разнопосочни сигнали, като при срещите на шефовете на RV с кабинета и в частност с премиера Станишев не се получаваше добър диалог. Затова те се отделиха от проекта. Сега правителството заема по-сериозна позиция по проекта за АЕЦ „Белене”, като бяха подписани няколко меморандума, които дават доста сериозна основа за бъдеща работа. Освен това в микса от инвеститори има 2 европейски, като единият - „Фортум”, е изключително известна и голяма компания. Те са най-големият скандинавски ядрен оператор. Тяхното желание е да имат между 1 и 25 процента от централата. Важно е да се знае, че България има ангажименти до 2018 година да закрие над 2000 мегавата мощности в страната, и именно тогава трябва да заработи „Белене”. Междувременно до 2020 година държавата ни трябва да инсталира 3000 мегавата вятър и 600 мегавата слънце. Като общо тези 3600 мегавата са от възстановяеми енергийни източници, но те ще се равняват на около 500-600 мегавата базова мощност, защото тя не работи постоянно, защото слънце има само денем, а вятърът вее, когато си иска. Именно затова цяла Европа изгражда „умна мрежа”, нещо, което трябва да направим и ние.

- В обществото беше наложено становището, че АЕЦ „Белене” е руски проект, а не български.


- Това абсолютно не е така и вече е ясно. В проекта участват 2 европейски фирми. Да, би печелила и Русия, но в проекта участва и Сърбия например. Те също ще печелят. Другите балкански страни също се чудят какво отношение да заемат по проекта. Много е важна и Турция. Те имат огромна нужда от електроенергия и се очаква, че Турция ще удвои потреблението си на електроенергия и определено има интерес от проекта „Белене”.

- Считате ли, че през тази година проектът действително би минал в по-ефективен ход?

- След като правителството подписа определени споразумения и пое конкретни ангажименти, се надявам, че ще спазва пътната карта, по която сме тръгнали.

- А какво точно включва тя?

- До 31 март трябва да се структурира проектната компания и трябва да се подпише допълнително споразумение към споразумението от 2006 година между НЕК и „Атомстройекспорт”, според което руската страна започва да се самофинансира с достатъчно големи средства, т.е. да плаща на себе си и на българските компании, които ще работят на площадка „Белене” и ще започне същинското изграждане на централата. Очаквам този или другия месец това да стане. Очаквам още нашата държава и руската държава да се договорят и да фиксират каква точно ще бъде цената на ИПС контракта.

- Какво означава това?

- В момента имаме цена от 4 милиарда. Сега или трябва да се договори някаква стратегия по ескалирането на цените спрямо 1 февруари 2007 година, или да се каже, че тази цена на ИПС контракта ще се закове на 6 милиарда и тази цена ще се брои за стартова на 1 януари 2018 година.

- Политическото разногласие ли може да провали този проект?

- Това, което винаги съм повтарял на ръководителите на нашата държава, е, че ако не движим проекта, ти не можеш да убедиш никой инвеститор, че той трябва да участва в него. Никой инвеститор не може да разбере защо нищо не правим по този проект. Ние викаме, „ами нямаме пари”. Те обаче ни отговарят: „Добре де, на вас ви предлагаха стотици варианти, по които можехте да вземете пари, но вие пак не го правите”. Аз питах по едно време някои наши политици не на шега: „Кажете, руското евро по-голямо ли е, не влиза в нашите каси ли, какъв е проблемът?” Освен това имахме държавно гарантирани кредити, които по принцип са с доста по-ниски лихвени проценти. Пак обаче нещата не ставаха. Тогава предложих западни държави да финансират проекта, но те не дават от Запада пари, а само ни казват „Нямаме пари, няма да дадем, но вие няма да правите проекта”. Е, тогава какво да правим?! Създават се най-различни митове, които имат за цел да провалят този проект. Просто някои хора, включително и политици, искат да провалят проекта.

- Е това тогава какво е? Добре „платено нежелание” на някои родни политици?


- Искрено се надявам да не е „платено нежелание”, но че е от външен натиск, е абсолютно сигурно. Защото досега не съм срещнал нито един политик, който с аргументи да ми обясни защо този проект не трябва да се състои. Никой не може да го направи аргументирано. Или работят с митове, или с недомлъвки. Защото истината е ясна – от технологична гледна точка проектът няма никакви проблеми. Още преди 2 години по телевизията казах: „Централата ще струва от 7.8 милиарда при базова цена 4 милиарда”. Проблемът е, че на хората не се обясняват нещата внимателно и подробно, че има оскъпяване, лихви и т.н., но всичко това е пресметнато и изложено много отдавна и може да се провери. Всичко останало е спекула. Именно с тази спекула обаче се плаши обикновеният човек. Непрекъснато му се говори: „Тези пари се взимат от данъкоплатеца”. Да, ама не. Тези пари се вземат от търговското дружество НЕК, а при него има балансова стойност и т.н. Пълни глупости са, че едва ли не ние сме ощетили, сега или в бъдеще, държавния бюджет. Няма такова нещо. И е много важно обикновеният човек да разбере това. Очевидно трябва да положим още много усилия, за да обясним истината на хората. Да обясним важността на АЕЦ „Белене” за българската държава. И никой българин не трябва да се съмнява, че АЕЦ ”Белене” ще отговаря на 100% на най-съвременните евростандарти. Защото мнозина не знаят, че по европейските стандарти са сертифицирани само два типа реактори – един руски и едни френски. Ние например не може да изберем американски или японски реактор, просто защото живеем в Европа. АЕЦ „Белене” ще отговаря на всички най-модерни и актуални европейски критерии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 13296 |14.10.2010 Е. Николова: Трудовият колектив на Петров не може да дава присъди . 58| 14699 |24.05.2010 К. Меламед: Прабългарите дават "ь", "ъ" и двойно "ят" на кирилицата . 29| 18395 |04.05.2010 Проф. П. Цветанов: АЕЦ “Белене” е политика против България . 1| 13814 |05.02.2010 INNA: Балканците можем да побеждаваме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads