Реклама / Ads
104| 37736 |21.01.2013 ИНТЕРВЮ

Мария Капон: БСП се интересува от корупционния план „Белене”, а не от ядрена енергетика

.
Мария Капон, председател на Единна народна партия
Не смятам, че референдумът е бакалски сметки, коментира за frognews.bg Мария Капон - представляващ инициативния комитет „Беля НЕ” и председател на Единна народна партия. Според нея дори само 20% да гласуват на референдума, въпросът се връща в дневния ред на Народното събрание и ще надвисне като дамоклев меч над съдбата на внуците ни.
 

- Г-жо Капон, от 14 януари започнахте да разпространявате вестник „Беля НЕ”, коя е най-опасната беля, която ни грози относно „Белене”?

- Ако се хванем за думата, най-опасна е белята, че става дума за 20-годишна технология. Да не дава Господ да си доказваме защо са нужни модерни и сигурни технологии. Но това, което ни е гарантирано и не е въпрос на късмет, е разорението на страната. Ако върху България легне дълг от 22 милиарда лева, страната ни ще бъде безвъзвратно съсипана, а чисто политически ще създадем перпетуум мобиле, който ще захранва политическата корупция.

- Объркан ли е народът вследствие на промяната на въпроса с „Да се развива ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“ Как си обяснявате отпадането на АЕЦ „Белене” от въпроса, нима има възможност за изграждане на нова ядрена централа, различна от АЕЦ „Белене”?

- Объркването настъпи след некадърните опити за редактиране на въпроса от страна на юристите на ГЕРБ. Всички сме свидетели, че подписите на гражданите, които социалистите събраха, засягаха единствено и само „Белене“. Toзи корупционен проект е единственото, което интересуваше БСП, а не развитието по принцип на ядрената енергетика. Иначе първоначалната им подписка щеше да бъде формулирана с въпрос дали сме „за“ или „против“ развитието на ядрената енергетика и толкова. ГЕРБ решиха да хитруват, като манипулират въпроса, и от много хитрост сами паднаха в капана, който заложиха. Сега привържениците им се чудят какво да правят. Пропагандата на БСП и проруското лоби в България се опитват да ни убедят, че ако няма „Белене“, то няма да имаме ядрена енергетика. Това е смешно, защото имаме българска ядрена централа с евтин ток, а други площадки има и в Правец и Банкя, но те са за хеликоптери. Развитието на „Козлодуй” чрез удължаване живота на 5-и и 6-и блок и строежа на 7-и е перспективата за реалното развитие на ядрената енергетика, но именно гласувнето с „не” ще позволи това да се случи.

- Да или не? Как ще призовете да гласуват на референдума привържениците на Единната народна партия, след като защитавате позицията, че подкрепяте развитието на ядрената енергетика, но сте против изграждане на АЕЦ „Белене”?

- Информационната кампания на инициативния комитет „Беля НЕ” се провежда с моралната и организационната подкрепа именно на Единната народна партия, а тя от години ясно е заявила позицията си срещу изграждането на АЕЦ „Белене”. Казано е “не проповядвай сред вярващите“, нашите привърженици по-скоро обясняват на всички останали за каква грандиозна кражба става въпрос - скъп, стар и заробващ проект. Гласуването с категорично „не” е и спасение на българската ядрена централа „Козлодуй” и развитието на ядрената енергетика при икономически изгодни условия за страната ни.

- Важно ли е според Вас хората да отидат да гласуват на референдума и защо?

- Изключително важно е. Искам хората да знаят, че всеки път, когато някой им поиска милиарди с обещанието, че ще им строи рая на земята, трябва да са много, много подозрителни. Обикновено се оказва, че някой им е съдрал кожата от гърба и след това им обещава безплатно лечение. Когато народът не гласува и не взима решение, решение взимат 15-20 човека, скрити зад политическото перде на властта. Така се случваше и до момента в проекта „Белене”, горе-долу така се е движело 32 години. Парите са токова много, че винаги всички са смятали, че ще има достатъчно за тях. А що се отнася до бойкота, вижте колко интересна палитра се е събрала да подкрепи „да”-то на Първанов, Овчаров и Станишев - от хора, които не искат да говорят за гузното си минало, до такива, които са готови да обслужат всеки, стига да е изгодно в момента. Призивът към българите за отказ от демокрация и право на глас е най-антигражданският обществен ход, който може да демонстрира една политическа партия, особено ако спекулира с темата за будното гражданско общество. Не смятам, че референдумът е бакалски сметки, дори само при 20% гласуващи въпросът се връща в дневния ред на Народното събрание и ще надвисне като дамоклев меч над съдбата на внуците ни.

- Как ще коментирате обратите в мнението на ГЕРБ?

- Обратите не подлежат на коментар, те се превърнаха в традиция. Виждам, че хората, които най-много се молят да няма нов обрат до 27 януари, са привържениците на самия ГЕРБ, защото това съвсем ще обърка и без това вече зашеметените.

- Самият Бойко Борисов преди време коментира, че референдум за АЕЦ „Белене” на БСП не им е нужен, тъй като Сергей Станишев е имал възможност да подпише за проекта, но не го е направил. Какви други интереси се крият зад организирането на референдума?

- Премиерът не е бил искрен. Референдумът бе нужен именно на БСП, за да постегне редиците и да вдигне бойния дух на партията преди предстоящите избори, и то при гарантирани спонсори. Залинелият имидж след управлението на тройната коалиция имаше нужда точно от такава инжекция. А това, че Станишев не е подписал, е абсолютен факт, който изглежда само Овчаров  не може да разбере. Нямаме нито договор, нито цена, нито предпроектна компания, нито тръжна процедура, нито платена гаранция за изпълнение. Има само рамка и допълнителни споразумения, които определят всеки път новите плащания от НЕК към „Атомстройекспорт”, и нивата на корупция се договарят епизодично, което гарантира и съхранението им при смяна на главните действащи лица.

- Твърди се, че в България предстоят години на енергийна криза. Вашият коментар?

- Аз съм спокойна, защото всички твърдяха, че през 2000 година ще блокират всички компютри, а миналата година всички твърдяха, че идва краят на света. А сега от две седмици само социалистите твърдят, че предстоят години на енергийна криза. Това ме избива единствено на смях. При 2000 мегавата за износ в зимното натоварване и още толкова студен резерв, и то без нови мощности, е много смешно някой да говори за криза. На свещи сме стояли само по времето, когато бащите на днешните социалисти управляваха страната ни. Майките ни още помнят, че населените места приличаха на дискотека, а можеше да се къпе бебето само ако улучиш правилния ритъм. И това при 6 работещи реактора. През другото време се топлиха с българо-съветска дружба.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9625 |24.05.2012 Мария Пинти: Родното българско слово ни прави по-свободни в Украйна . 100| 11302 |01.08.2010 М. Капон: Вървим към румънски икономически сценарий . 23| 9303 |01.12.2009 Мария: Къде отиват парите от нашите данъци? . 1| 6568 |29.09.2008 Мария Стефанова:Медийният пазар в България е твърде интересен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads