Реклама / Ads
8| 9625 |24.05.2012 ИНТЕРВЮ

Мария Пинти: Родното българско слово ни прави по-свободни в Украйна

.
Мария Пинти с вицепрезидента Попова и шефа на ДАБЧ Р. Иванов
Мария Пинти е директор на Городненското училище в Болградски район, Одеска област, депутат в Болградския районен съвет, Украйна.
 

интервю на Ана Кочева

- Г-жо Пинти, съвсем наскоро Вие получихте сребърната значка  на Института за български език при БАН за принос за запазването и разпространението на българския език и за дългогодишната Ви дейност сред българите в чужбина? Как оценявате тази награда?

- Когато заместникът на министър-председателя и министъра на финансите господин Симеон Дянков и членовете на научния съвет към института за български език «Проф. Л.Андрейчин» към БАН намират време да обърнат внимание на хора, които имат принос за опазването и разпространението на българския език зад граница, това показва, че нашата работа е не само изисквана, но е получила висока оценка на доста високо равнище. Лично за мене наградата, с която е отбелязан моя труд, е много значителна  награда и много ми е приятно, че държавните институти на Р България със своето желание да отбележат нашия труд, вселяват желание все повече да се стремим към по-високи резултати.     Това действително е много достойна оценка, която ще ни води и в бъдеще по пътя на развитието и укрепването на българския национален дух. Тази награда е не само за мене, но и за моите колеги от нашето училище. Това е награда и за държавата Украйна, която днес създава благоприятна законодателна база за изучаването на родния български език. Във връзка с това искам да изразя своята благодарност на представителите на украинските държавни институции. Това е награда и за моето семейство, което ме подкрепя и поддържа в работата ми. Аз съм участвала в голям брой  срещи с представители на различни органи на държавната власт на България и знам с какъв голям патриотизъм и добри намерения се правят тези мероприятия.

- Каква е ситуацията с изучаването на българския език в Украйна?
    
- Българският език и литература като предмет в Украйна се изучават във всички общообразователни училища с български състав на учениците, а във възродената Болградска гимназия, Приморския украино-български лицей освен тези предмети се изучава и историята на българския народ. В Одеския национален университет «Мечников», в Южноукраинския педагогически университет «Ушински», в Измаилския държавен педагогически университет функционират отделения по български език и литература. Городненското училище е единственото в Украйна, в което родният български език се използва като език на обучението на учениците от началните класове, а това значи, че родното слово, всмукано с майчиното мляко, носещо в себе си елементи от родовата памет, е способно да направи човека по-свободен, а на учениците да позволи не само по-лесно и безболезнено да се адаптират към условията  на обучението, но и по-добре да усвоят и други езици, както и постепенно да се приобщят към съкровищниците на европейската култура.
«Колкото повече сме национални, толкова повече ще бъдем  европейци (всечеловеки)», казва Фьодор Достоевски. А за това, в каква  степен нашият опит е резултатен, говорят следващите факти:
Болградският район, в който има 24 общообразователни училища, по основните показатели на учебно-възпитателния процес е най-добрият в Одеска област, а Городненското училище  - в Болградския район.    Уникалността на училището ни се заключава още и във функционирането на една изключително продуктивна система на научно-изледователска и културно-просветна дейност, насочена на опознаване на всичко онова, което е наречено от академик Лихачов «Държава на духа», тоест на всичко българско и родно. Ние, бесарабските българи, помним и другите думи на световноизвестния учен, гореспоменавания Дмитрий Сергеевич Лихачов, който е казал, че велики и гениални са братята Кирил и Методий, но не по-малко е велик и гениален  българският народ, който е съумял да възприеме безценния дар, славянската писменост и да го предаде на цялото славянско общество. Тези думи, които са живо свидетелство и напомняне за великата мисия на бългаския народ, ние ще носим през целия си живот и ще ги завещаем на нашите деца.
    
- Българските държавни институции как работят, според Вас, сега?  

- Благодарение  на българските държавни институции и Държавната агенция за българите в чужбина, на вицепремиера, на вицепрезидента на Р България, на неправителствените обществени организации, българските общности по света получават допълнителни стимули за развитие. В различни периоди през последното време горепосочените институции все повече укрепват връзките с бъгарските общности като в Украйна, така и по света. Не може да не изразим думите на благодарност за учебниците, за националните костюми, оргтехниката, музикалните инструменти, организацията на познавателните екскурзии за нашите деца. Това всичко стана възможно благодарение на държавните институции и неправителствените органицации. Само укрепването на връзките между нашите държави, Украйна и България, на отношенията  между обществените и неправителствените  организации ще създават възможност за благоприятна дейност и развитие на всеки човек. Голямо значение за развитието на българската диаспора в Украйна изиграва Асоциацията на българите в Украйна, която провежда огромна работа по възраждането на родния език, традициите,  културата на нашия народ и може да служи за пример за дейността на неправителствени и обществени организации.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 9304 |01.12.2009 Мария: Къде отиват парите от нашите данъци? . 1| 6569 |29.09.2008 Мария Стефанова:Медийният пазар в България е твърде интересен . 17| 6849 |21.07.2008 Мария Капон: Олигархията продуцира властта в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads