Реклама / Ads
2| 14540 |21.07.2017 ИНТЕРВЮ

Мария Славова: Прави се опит да се откажат хората от правосъдие

.
проф. Мария Славова
За определени производства за граждани съдебната таксата става 90 лв, за юридически лица и организации на граждани тя започва от 450 лв., като най-високата такса стига до 10 000 лв. Прави се опит с акт на НС, с изменение и допълнение на АПК, да се откажат хората от правосъдие.
 

Нека да кажем, че това е грубо нарушение на практиката на Европейският съд. Защото чл. 6 от ЕС  за правата на човека, казва, че повишаване на таксите е недопустимо. Това каза професор Мария Славова по повод готвените промени в Административнопроцесуалният  кодекс. Ето какво още обясни тя:

 

- Г-жо  Славова, тихомълком на първо четене в парламента  бяха приети промени в Административнопроцесуалният  кодекс. Вярно ли е, че те ще лишат хората от възможността да се жалват от произвола на държавата?

- Поправките в Административнопроцесуалният  кодекс действително вече  са приети на първо четене от депутатите в парламента. Става дума за едно драстично посегателство  върху правата на гражданите. Направен е опит да се унищожи административното правосъдие.  За първи път, от 1947 година, едва  преди 10 години се даде възможност на гражданите да оспорват актовете на държавата. В Димитровската конституция е записано, че няма съдебен контрол. През 1997 година за първи път със създаването на ВАС, се даде възможност да се оспорват актовете на администрацията. Преди 10 години-на 1 март 2007 година бяха създадени административните съдилища, като първоинстанционните  актове могат да се оспорват от ВАС. Този проект на депутатите в момента прави опит да унищожи всичко това.

 

- Законовите  изменения  предвиждат да се повишат съдебните такси. Това не спира ли хората да се жалват до последната инстанция?

- Искам да кажа, че когато махаш касационното производство, махаш гаранцията за законност. Това означава, че на ВАС, който така или иначе изглежда някакъв остров на стабилност, гледахме с упование в много случаи, този съд практически ще спре да работи. 80 на сто от делата в него са касационни производства, т. е оспорвания на предходни съдебни решения. Съд контролира съд. И това правеше ВАС в своите тричленни и петчленни  състави. Сега в проекта се казва, че заседанията ще бъдат закрити. Това е скандално.

 

- Какво значи това?

- Това означава, че един докладчик може да си отиде вкъщи и там да решава.  Стигаме до тайно правосъдие. До един парадокс, който е невероятен в съвременното право. През 22-ра  година е било възможно това да се случи. Минали са цели 12-години, за да се възстанови правото. Значи, ако ние допуснем да се приемат тези изменения, последиците са ужасяващи.

 

- Кажете с колко се увеличават съдебните такси, защото това засяга джоба на всички ни?

- За определени производства за граждани таксата става 90 лв , за юридически лица и организации на граждани тя започва от 450 лв, като най-високата  такса стига до 10 000 лв . Прави се опит с акт на НС, с изменение  и допълнение на АПК , да се откажат хората от правосъдие. Нека да кажем, че това е грубо нарушение на практиката на Европейският съд. Защото чл. 6 от ЕС  за правата на човека, казва, че повишаване на таксите е недопустимо.

 

- Поправимо ли е това?

- Възможностите  сега са между първо и второ четене някой да чуе. А за да чуе, медиите трябва да излязат от това затъмнение. Факт е, че има медийно затъмнение. Има тотална обществена неосведоменост. Хората не знаят. Първо има нарушение на Конституцията. Според правилника за дейността на НС, трябва предлаганите законодателни промени да се подлагат на обсъждане, най-малкото с професионалните организации. Прокурорите и следователите не са питани въобще. Съдиите по един изключително витиеват начин, са участвали на 12 декември 2015 г. в последното обсъждане на работната група.

 

- Каква е била тяхната позиция?

- Ако влезете на сайта на НС , ще видите, че всички техни  становища са били отрицателен . Но някой трябва да чуе това. На първи юли т. г. е внесен законопроектът. На 7-ми е минал през правната комисия, 95 страници сложен юридически текст е бил разгледан в 5 комисии. Невъзможно е да го прочетат и да го разберат. След това на 22-ри юни е гласувано традиционно. Дадени са само 10 дни за събиране на становища. Да ви обърна внимание, че е внесен още един закон за изменение и допълнение на АПК  от други вносители, който удря таксите в туризма. Разграден двор. Важно е да се разбере, че между първо и второ четене трябва да има активност. И трябва да говорим на гражданите за това. И не да  искаме решение на конституционен съд и т. н. Защото това ще направи проблемът политически.  А той е професионален.

          

- Има други неща в законопроекта, които ви възмутиха?

 - Още две неща. Предвижда се възможност, без оглед на това колко време е минало от едно съдебно решение, да бъде възобновено производството.

 

- Какво ще рече това?

- Представете си, че сте получил  право на строеж. Но 15 години по-късно един съд решава да отмени това. Чл . 168 предвижда на всяко едно основание да се търси нищожност. Нещо, което е уникално в правото.  Основателно е да се намали натовареността на ВАС. Но пътят, по който искат да го постигнат, е незаконен. Второто важно нещо е електронно правосъдие. Да, то ще донесе пари, ще ни направи повече европейци.  Но не е възможно да стане. Как ще накараме хората да  регистрират електронен адрес? Как ще накараме българите в чужбина да бъдат призовавани?!  Практически това е невъзможно. 

 

Въпроси на Катя Илиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 15932 |01.06.2017 Адв. Ботев за Фрог: Какво прави Цацаров на срещите за КТБ?! . 11| 29899 |06.03.2017 Мира Радева за Фрог: И следващото правителство е обречено на провал . 2| 14557 |21.02.2017 Подуправителят на НЗОК за Фрог: Москов излъга за 33 млн. лв. фармацевтични отстъпки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads