Реклама / Ads
0| 8424 |07.04.2016 ИНТЕРВЮ

Д-р Маринов за Фрог: Москов всеки ден променя мнението си, хаос е

.
д-р Филип Маринов
С националния лекарски протест моите очаквания са д-р Петър Москов да си подаде оставката. Трябва да се регламентират нещата и да се преодолее хаосът, създаден от него. Това заяви пред Фрог нюз онкологът д-р Филип Маринов, който участва в протеста на медиците.
 

- Д-р Маринов, след като не одобрявате реформата на д-р Петър Москов, как трябва според вас, да изглежда тя?

 - Реформата трябва да започне със Здравната каса. Не е нужно на пазара тя да бъде монополист. Системата има нужда от минимум две Каси, които да се конкурират помежду си. Държавата трябва да започне да си плаща здравните осигуровки. Ако един работещ се осигурява на максимално осигурителен праг, който е 2600 лв., на месец неговите здравни осигуровки са 208 лв., а държавата дава 16 лв. и 80 ст. Държавата се опитва да наруши три основни права – свободното право на избор на труд на лекарите и медицинските сестри, нарушава свободата на лекаря да избира с какво и как да лекува болния, тотално ограничава избора и достъпа на пациента кога, къде и при кого да се лекува. По този начин се опитва да създаде монопол на определени болници. Получава се изкуствено разчистване на конкуренцията на пазара.

 

- Здравната карта не помага ли в тази насока?

- Точно така. Тя се превръща в бухалка, тъй като плаши със закриване здравните заведения и разчиства конкуренцията. Изготвянето на Здравната карта не отговаря на нормативните изисквания, не е направена по законовия ред. Идеята беше да се създаде карта, която да покаже къде има недостиг на специалисти, болнични легла, джипита и т.н.

 

- Вашите пациенти са онкоболни. Реформата как им се отразява?

- Усеща се несигурност у болните. Обстановката много бързо се променя. Миналата седмица се очертаваше много малко болници да поемат такива пациенти, сега нещата са променени. В момента не знам кой е последният вариант, по който ще работим.

 

- Настъпи ли хаосът, за който всички лекари предупреждаваха, че ще се случи на 1 април?

- По-голям хаос никога не е било. Днес се говори едно, утре друго, на третия ден се казва, че някой не го е разбрал… Мога да дам пример за амбулаторна процедура № 5, която от 1 април досега е променяна над 5 пъти. В понеделник, 4 април, се смени 2 пъти. Никой не знае по кои правила да работи, още повече, че има указания от НЗОК, но на практика ежедневните отчети, които досега се правеха към нея, до 18 април няма да се правят, защото хаосът е пълен.

 

- Джипитата протестират срещу пръстовите отпечатъци. Вие? 

- Трябва да има карта, която да се чекира, индивидуалният й код ще потвърди, че тя е притежание на съответното лице. Няма нужда от пръстов идентификатор.

 

- В момента здравният министър е в Шумен, за да обединява болници. Трябва ли да го прави?

- Ако той е техен собственик, има право да прави каквото желае. Друг е въпросът до колко е удачно да го прави и дали общините, които ги обслужват, са доволни, дали персоналът и пациентите искат това.

 

- Скандалът с ваксините не бе ли достатъчен, за да бъде освободен д-р Москов?

- В друга държава той щеше вече да не е министър. Необяснимо е защо институциите не се задействат. С ваксините има явно закононарушение, има документална измама.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8522 |24.03.2016 Р. Гълъбинов за Фрог: Очертава се нов външен дълг . 12| 12670 |29.02.2016 Д. Божилов за Фрог: „Изпират” Бисер Лазов, за да продължи с далаверите . 17| 12019 |18.02.2016 Д-р Тодоров за Фрог: Москов се готви да разблокира резерва на НЗОК . 4| 12619 |24.12.2015 СЕНЗАЦИЯ! Дядо Коледа само пред Фрог: Яка ви дỳша за Новата година!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads