Реклама / Ads
37| 13979 |29.06.2011 ИНТЕРВЮ

Ал. Маринов: Идва краят и на „безсмъртника” Доган

.
Ал. Маринов
Без подкрепа на ДПС и БСП Кунева няма шанс за балотаж. Първанов няма да се върне на бял кон в политиката, прогнозира социологът и бивш лидер на БСП - София.
 

интервю на Васил Василев

- Г-н Маринов, в каква ситуация се намира правителството на ГЕРБ преди изборите?

- В патова. Свидетели сме на неуспешен опит да се преодолее заложеният модел на прехода и да се елиминират политическите елити, които господстваха през последните 20 години. Казвам „неуспешен”, защото решението ГЕРБ не е ефективно, което не означава, че не трябва да се търсят нови варианти. Преди две години много хора подкрепиха ГЕРБ, въпреки че не харесваха лично Борисов, защото мислеха, че ще скъсаме с порочните практики от миналото, изявени най-много при „тройната коалиция”. В никакъв случай не може да виним народа, защото хората се учат от грешките си до края на живота си. При нас има разкъсване между основните принципи, известни по цял свят – борба за политика и решаване на проблемите на хората. У нас, както е известно, избори се печелят по най-различни начини и дори от партии, които нямат никаква политика. Това са РЗС, „Атака” и ДПС.

- Защо обаче такива партии влизат в парламента въпреки вашата теза?

- Защото се движат на вълната на страха, интересите и на ръба на рационалното. Видимо е, че „Атака” и ДПС са скачени съдове, нямам доказателство дали това се прави умишлено. РЗС е по-специален случай, защото провокира усещането у избирателите за справедливост. Там изиграха роля и други фактори, като търговия с влияние.

- Чия кандидатура е Меглена Кунева – на гражданското общество, както иска да се представи, или на други задкулисни сили?

- На инициативния комитет, който я издигна. Но аз винаги съм казвал, че тя никога не е била политик, а един публичен ръководител, в което няма лошо. Нека да има такива школувани и ерудирани хора. Кунева обаче не е кандидат на гражданите, както й се иска много хората да я възприемат. Тя е много добър продукт на елита на прехода. Тя не е продукт на гражданското общество. Няма значение, че зад нея застанаха известни личности. Кунева говори от името на гражданите, но ако се върнем назад, ще видим, че не е направила кой знае какво, когато е могла. Освен това няма шанс да отиде на балотаж, ако не получи партийна подкрепа.

- Откъде очаквате да получи тази подкрепа?

- Нека оставим настрана НДСВ, чиято подкрепа е имагинерна. Остават й ДПС и БСП.

- Приемате ли версията, че Доган ще застане зад кандидата на „сините” заради близостта му с Бисеров и Цонев от ДПС?


- Не, не приемам тази версия. Румен Христов няма шансове дори и за балотаж. Ако обаче съществува подобна конспирация, то тя цели да разбие Синята коалиция, защото ДСБ в никакъв случай няма да приеме подобен „жест”. Ясно е, че ДПС ще подкрепи на втория тур най-вероятния победител. Нека да си спомним какво се случи през 2001 г. Хората на Доган издигнаха за президент Ренета Инджова, а на балотажа подкрепиха Първанов. Т.е. ще търсят някоя слаба фигура, която няма много шансове, защото идва и другият момент – няма как да не участват на президентските избори. По-скоро Доган на първи тур ще даде рамо на известни личности, подкрепени от по-малки партии, като тази на българите в чужбина, за да отчете дейност. Ако още в началото си дадат гласовете на считан за фаворит, ще е голяма издънка за Сокола.

- Стефан Данаилов е предложил на Първанов за кандидат Георги Кадиев. Да очакваме ли двойна игра на президента?


- Да, разбира се. В момента ситуацията в БСП, за разлика от ДПС, е много по—сложна. Реално социалистите има опасност да останат без свой кандидат. Кунева може и да е обвързана с БКП, но няма общо с БСП. Първанов от една страна критикува ръководството на столетницата защо не издига истински партиен кандидат, натяква как е бил кандидат на партията при първия мандат. В същото време е убеден, че Кунева е добър вариант за държавен глава.

- Това не е ли заявка за връщането на Първанов на бял кон в БСП?

- Не, защото и да иска не може, а и прекалено много се е ангажирал, че не желае. Опитва се да реанимира АБВ, което тръгна много зле. Дори и да подкрепи Кунева, то това ще е заради негов личен интерес.

- Възможно ли е в последния момент Бойко Борисов да размени Фандъкова и Плевнелиев като кандидати за кмет и президент?


- Единствено знам, че кандидатите на ГЕРБ ще са разпознаваеми личности, но не мисля, че подобен вариант – Фандъкова президент, а Плевнелиев кмет е възможен. При ГЕРБ всичко е възможно. Харесвам Фандъкова, но категорично няма да спечели президентския вот, докато Плевнелиев има реален шанс. Друг е въпросът дали ще се съгласи. Най-страшното е, че това управление няма никакви приоритети и идеи. Залите и стадионите не са приоритет. Наближаваме планирането на следващия бюджетен период на ЕС, а ние нямаме идея какво искаме. Не знаем какво да поставим на масата.

- Тази грешка колективна ли е или само на Бойко Борисов, който в повечето случаи решава всякакви казуси?

- Министрите и експертите на премиера не са единомишленици. Всеки дърпа в някаква посока, Борисов опитва да въвежда ред, но не по правилния начин. Редът се въвежда не с набиване на канчета, а с аргументи и логика.

- Има ли ГЕРБ политическа алтернатива в момента и възможни ли са избори „три в едно”?

- БСП, а и останалите партии ги е страх от избори за нов парламент, защото не са готови. „Левицата” направи огромна грешка – не разбра или може би не излезе да обясни защо и как е допуснала всички грешки. Станишев дава за пример „тройната коалиция” и казва каква висока летва бил вдигнал, което е пълна глупост. От друга страна Иван Костов е като едно голямо дърво, което хвърля сянка в дясното. Хареса ми идеята за вътрешните избори в Синята коалиция, но не беше честно да избират по един от партия. Трябваше да има повече кандидати, и за кмет, и за президент. Нужна беше по-прозрачна процедура. Можеха да се появят много по-млади лица с ново мислене. В никакъв случай не казвам, че Костов трябва да си ходи от ДСБ, а само да бъде дадено поле за изява на повече десни и нови хора.

- Алексей Петров ще бъде ли фактор на тези избори?

- Не, а и той виждам, че не иска много да се афишира и да се прави на политик, защото е осъзнал, че реално това ще му пречи. Кандидатираш се и вземеш, че не станеш политик. Не е много добре и редно да си между подсъдим и политик, не знам дали на някого ще му хареса. Може да подкрепи някоя политическа сила, но нека да видим.

- С коя партия ще заиграе Касим Дал на тези избори?

- Ако „заиграе”, ще излезе, че е предател. Неговата ситуация в момента също е много сложна. Мои източници ми разказват, че „издърпва” в по-малките градове хората на Доган. Вижте, Сокола, както всички останали, не е вечен, идва и неговото време да си ходи. Едва ли ще има преврат днес или утре, но всяко нещо има край на този свят, дори и при политическите „безсмъртници”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 114| 30489 |16.02.2011 Е. Сугарев:Ако Борисов предаде Цветанов – това е краят му . 31| 13010 |15.10.2009 Ал. Маринов: Първанов провали Станишев . 12| 12009 |06.07.2009 Александър Маринов: Станишев срина БСП до времето на Виденов . 0| 7270 |13.04.2007 Александър Маринов:На „Позитано” наричат шефа друг човек, не председателя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads