Реклама / Ads
8| 9576 |02.05.2016 ИНТЕРВЮ

Ал. Маринов: От парламента и ”Позитано” доверие не се възстановява

.
На конгреса на БСП очаквам остър сблъсък за лидерската позиция. Кандидатите за председател на партията нямат ясни програми.Проблемът на БСП е, че хората й обръщат малко внимание. С трикове и изборни номера не се печели. От парламента и ”Позитано” доверие не се възстановява, трябва да се отиде при хората. Това каза за Фрог нюз политологът доцент Александър Маринов.
 


- Г-н Маринов,  в подем или в криза е Българската социалистическа партия в момента?

-   Не виждам нещо, за да кажем , че БСП е в подем. БСП е в криза. Може да се спори дали падането продължава със същата скорост или има някакво закрепване, но... Самият факт, че политическата ситуация е благоприятна за опозиционна политика, а не може да се забележи и чуе, камо ли да е реалност, говори за криза. Така че всичко е някакви предконгресни хвалби, които, според мен, нямат основание. Страната и обществото имат нужда от силна лява политика, но БСП не е в състояние да е произведе.

- Какво очаквате от поредния конгрес на БСП на 7 и 8 май?

- Очаквам остър сблъсък за лидерската позиция, тъй като не са ясно обявени програмите на кандидатите.  Ако имаше поне ясни програми с по няколко точки, Миков предлага това, Нинова предлага това или другите кандидати какво предлага, щеше да е ясно, но няма. Просто няма. Фактът, че се кандидатирет 32 души за председател е един ясен идикатор за криза. И забележете, не защото е недопустимо много хора да се кандидатират. Вижте какви са повечето от кандидатите...

-  А защо казвате, че няма програми. Имаше пленум. Неговите решения и платформа, не са ли такива на председателя. Добрев излезе с програма, Нинова обяви план за действие?

-  Аз говоря за политическа програма на кандидата. По това което излезе като програма на БСП, Миков трябва да излезе и каже,  аз предлагам да се направи първо, второ, трето.. Остават едни неясни думи и задачи. Не е ясно кой ще ги направи и кога ще ги направи. Аз имам предвид програма не за консумация на делегатите на конгреса, а програма, с която ще се върне доверието на една голяма част от хората, които напуснаха БСП. Такава програма трябва. Помните ли, че имаше една програма за презареждане преди години и видяхте какво стана. Само трикове работа не вършат...

-  Добре де, ето БСП прие на пленума проект за политическа платформа „За България – суверенна, справедлива, просветена”?

-  Четох я. Колко хора ще я прочетат, ще се впечатлят, ще се ентусиазират от тази платформа? Аз смятам, че такъв тип документи отдавна вече не вършат работа. В смисъл, че могат да имат някаква функция вътре в самата партия, при подготовката на определени решения. Но обществото има нужда от друго. Бих поставил така въпроса – вие предлагате да се премахне плоския данък и се върнем към прогресивния данък. Добре, но си признайте, че сте сбъркали. Във всички документи на БСП не се казва, къде са сбъркали сериозно, направихме грешка в това, това и това, съжаляваме, извиняваме се, ще вложим всички сили , за да променим нещата. Няма такова нещо. Или ако го правят това нещо, го правят в парламента, говорят там. Трябва да отидат при хората. Да не разчитат на изборни номера, а да отидат при хората и намерят начин да се възстанови доверието. От залата на парламента и от „Позитано” доверие не се възстановява.

-  Преди местните избори имаше призив идеите на БСП да стигнат до всеки дом и се почука на всяка порта...

-  Така беше, но не стана. Въпросът не е да се събере една група активисти и да ходят от врата на врата. Въпросът е, да се направи така, че да се привлече вниманието на хората, да се обръща внимание на БСП. Проблемът на БСП е, че вече хората и обръщат малко внимание.

-  За какво говори кандидатирането на  32  души за лидер на партията. Сред тях има незнайни герои...?

-    Незнайните герои не са най-големият проблем. Най-големият проблем са „знайните герои”, които докараха БСП до треторазрядна партия. И ще дам пример с г-н Георги Гергов, който катастрофално загуби изборите в Пловдив. Една местна госпожа взе гласове колкото БСП и Реформаторски блок взети заедно. Какво повече искате, какво по-голямо доказателство от това, че не става. А той сега казва, че може да оправи БСП. Ще я оправи така, както оправи пловдивската организация. Дани Каназирева го размаза като багер цинкова кофа. Лошото е, че се оформят едни малки групички, които се пазарят и искат да си изтъргуват място в ръководните органи на партията, за да участват в правенето на листите, за да тежи мнението им в парламентарната група и си пробутват интересите. Толкова е ясно това. Това превръща БСП в една феодализирана, разпадаща се, бивша империя. И това трябва да се спре.

-   Интересни са в последно време отношенията на Михаил Миков и Корнелия Нинова. Тя дълго време не казваше, че ще се кандидатира, после се кандидатира за лидер и в интервюта сподели, че има нови идеи за преобразяване на БСП?

-  Ами нещата са ясни.  От година на година вървят по един и същи начин. Няма нищо лошо в това, че някой се кандидатира за лидерския пост. Сам по себе си  един председател на партия не бива да се дразни от тях. Верен е упрекът, че Нинова е трябвало да работи за партията и досега така, както ще работи и като председател, ако я изберат. И към Миков може да има упреци, и към другите. Но защо те се появяват,  чак когато някой се кандидатира? Защо досега това не е ставало? Да се каже,  че, примерно, някой не си е вършил работата. Чак когато някой се кандидидатира, започват да се правят едни зебележки с намеци,  а всъщност като не вършат работа, какво пряват в Националния съвет. Всички си стоят по местата и са недоволни от някой друг. Кандидатите за лидери трябва точно и ясно да заявят – аз поемам и имам отговорност в това, това и това. И никой не говори за грешки, никой не казва съжалявам за нещо грешно свършено. Хем искат нещо да се промени, хем не си признават, че са сбъркали. И хората си казват- вие сте лицемери. Обещават хубави неща, а после си правят, каквото си знаят.

-  Янаки Стоилов пряко нападна Нинова, като каза, че е участвала в приватизацията и откъсване на лакоми залъци от държавата като заместник-министър?

-   Доколкото  си спомням, това беше доста отдавна. Като е имало такива пролеми,  би трябвало БСП да си свали доверието от Нинова. Но няма такова нещо. Според мен проблемът на БСП не е  Нинова, Миков, Янаки Стоилов или който и да е било. Проблемът е в политиката на БСП. Нинова и всички, които са правели нещо нередно,  са го правели в качеството си на висши представители на БСП. И партията е понесла щетите от всички тези неща. И защо всички тези разправии и скандали не са се изяснили? Наистина ли, например Нинова, като зам. министър и член на борда на Булгартабак е правела нередни неща. В последна сметка се вземат погрешни решения и се подкопава доверието на БСП у хората. Който е сгрешил, дотук беше, благодарят му и край. Така трябва. Но няма такова нещо...Няма...

-  Социолози,  политолози и шамани прогнозират, че в края на краищата ще има балотаж за лидерския пост между Михаил Миков и Корнелия нинова. Вие как смятате?

-  Съмнявам се, че този въпрос може да се реши от социологически изследвания. Изборът зависи от много неща, които ние не знаем или няма как да ги знаем официално. Това е въпрос на структуриране и формиране на лагери, въпрос на пазарлъци, въпрос на преценка кой ще спечели. Една част ще се присъединят към този, който има по-големи изгледи на спечели. Всичко може да се случи. Аз не бих се наел  да прогнозирам,  дори кой ще бъде на балотаж. Може и да няма балотаж, може някой от кандидатите да спечели на първия тур.

-   И все пак прогнозите са, че ще спечели или Миков или Нинова. Ако спечели Миков, се смята, че БСП ще тръгне наляво. А ако победи Нинова – ще отиде надясно?

-   Ако съдим по думите на двамата, има някакво основание за такова твърдение. Ако съдим по думите и направим някои изводи от поведението, вероятно Нинова ще търси някакво сближаване с АБВ. Има такова основание да се предположи. Но това са само думи. За това казвам, че няма ясна пррограма. Ако имаше ясна програма, ние може да съдим каква линия ще следва един политик. Тогава ще можем да си направим прогнозата и преценим дали той заслужава нашата подкрепа или не. Но няма такова нещо. Има едни общи приказки, едни заоблени твърдения, които  нямат профил, нямат лице. Четох едно интервю на Корнелия Нинова, в което тя говори от трето лице. Да. говори за себе си, какво си свършила, каво не си, какво смяташ да направиш конкретно. За да можем да преценим. Защото като се говори така общо, нищо не става. И други кандидати говорят така. А един председател на партия не може да си позволи да говори общо, защото носи пряка отговорност за партията. Така че другите, които са мераклии да вземат поста на Миков, също трябва да говорят конкретно.

- Г-н Маринов, в последно време се заговори, че цели организации на АБВ отново се връщат към БСП. Как ще коментирате това?

-   Нямам точно такава информация. Но се вижда, че ръковдството на АБВ отчаяно се опитва да се закачи за някой друг. Вижда се, че сами нямат сили да оцелеят. Помните ли ли, че подобни анонси Първанов направи на конгреса на ВМРО. Ако останат сами ще изпаднат от Висшата лига, ако може да се нарече коалицията. За това драпат да се прикачат към някого....

-  Носи се даже служ, че Първанов и Борисов играят заедно и сегашният лидер на ГЕРБ ще  подкрепи Георги Първанов за президент?

-   Мисля, че Борисов няма да го посочи за президент, тъй като има голям риск тази кандидатура да бъде отхвърлена от Конституционния съд, тъй като е бил два мандата държавен глава. Смятам, че Първанов е неизбираем в тази ситуация. И макар че Борисов подкрепя Първанов, и макар че АБВ е най-верният съюзник на ГЕРБ, това не може да стане.

-   Ако имахте право да кажете две неща на прадстощия конгрес на БСП, кои ще са те. Какво бихте казали?

-   Най-напред трябва да се признаят грешките. За да се върви напред трябва да се признае какво е сбъркано през последните 15-20 години. Да се признаят греховете и да се види, че искат да ги поправят. Ако не си признаеш греха, не е ясно какво искаш да поправиш и промениш. И второ - за ляв курс не трябва да се говори като някаква идеология. Левият курс на БСП е в това да се защитават решително интересите на хора, които в момента са слаби в България. Като казвам решително това означава, че партията и нейните ръководители и нейният елит трябва да пожертват своите интереси, своите топли местенца и поведат битка с всички възможни средства, които предлагат политечският парламентаризъм и политическата конкуренция на една истинска опозиция, която няма да се пазари за постове и облаги и да видят хората, че някой ги защитава и е готов да понася удари за тях. И тогава тези, които са напуснали БСП и са изгубили доверието, ще си кажат, че в БСП са си признали грешките и са започнали да се поправят. Иначе БСП си отива.

-  Какво става с управляващата коалиция и как виждате отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок?  Бойко Борисов едно казва, друго става, сменя си мнението...

-  Това е едно ходене по мъките. Не му завиждам на Борисов в тази ситуация, защото всеки дърпа към себе си, всеки си прави някакви сметчици, отговорностите са големи, а реалните резултати никакви. От друга страна такова управление е удобно за Борисов. И той варира. Ако видим програмата на правителството, става ясно, че няма напредък по нито една от съществените политики. И по тази причина няма видимо подобрение на живота на хората. А правителството вече минава във втората половина на мандата си. Резултати няма. И тук вече всички са наясно, че в момента в който нечии интереси са по-силно застрашени, всичко ще се разпадне.

-   А как ще коментирате действията на Радан Кънев и неговата дясна алтернатива?

-  Ами той друг шас няма, след като сам се затвори. Ако се откаже от това, което се опитва да твърди и внушава, той е обречен. Не виждам как ще се формира тази нова дясна алтернатива. Не виждам нещо да се случва. Има някакви приказки, част от които са верни, на други не са. Аз съм скептичен и за целия Реформаторски блок. За мен той една разпадаща се система. Сега се държат, защото ги е страх, да не останат извън борда. Аз мисля, че в РБ помежду си се мразят повече, отколкото мразят противниците си. И това им личи.

-   Още преди година и повече казахте, че Доган ще се върне в политиката на бял кон.  Стана ли това донякъде на последната конференция на партията?

-   Очевидно с промените влиянието на Доган ще е по-силно и ще има по-голяма роля и в оперативното ръковдство на ДПС. Но не бива да бъде подценявана и ДОСТ. Може би няма да има силно влияние в България, но подкрепата на турското правителство и на изселниците в Турция са могъщ фактор. Не забравяйте, че много български турци в Турция имат роднини в България и ще има и косвен натиск. Така че независимо от декларациите, Доган си дава сметка, че битката с ДОСТ няма да е лесна. Аз смятам, че няма да се повтори македонската история у нас. Няма да има две турски партии в нашия парламент.

- Как ще коментирате промените в Изборния кодекс, които гласува преди дни българският парламент.

-   Бе сътворена една изключителна глупост, която ще отврати още повече хората. Промените се правят непрофесионално, пазарлъците са елементарни. Лошо впчетление ми прави опитът да се използват едни дребни хитрости, които да предизвикат големи сътресения в българската политика и българското общество. Вземете само това в бюлетината да има графа „Не одобрявам никого”. Искат да го направят така, че директно да се облагодетестват големите партии. Получава се страшна каша. Хем тези бюлетини ще бъдат броени за валидни и в същото време няма да се отчитат, когато се броят мандатите. А мандатите се разпределят въз основа на действителните гласове. Има едни опити за дребни номерца. Същото важи и за участието в изборите, и за социологическите изследвания. Тези хора не могат да разберат, че с дребни процедурни хватки не могат да се решават големите проблеми. Но аз съм доволен от това, което става. Защото хората се събуждат. И такива, които не са били заинтересувани се размърдват. По този начин ще се породи един мощен наказателен вот. При нас въпросът е да се разбие статуквото. Партии, които са се окопали в парламента,  трябва да престанат да бъдат монополисти. Когато попитали Наполеон как печели сраженията, той рекъл: „Първо влизам в битката и после мисля”.. Та така и нашите политици. Но те не са Наполеон.  Така не се прави политика. И най-накрая може да се случи нещо хубаво, да се вдигнат хората....

-   Революция?!

-   Революция! Кой е казал, че революциите са приключили!?

Интервю на Красен Бучков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13561 |03.07.2015 Доц. Ал. Маринов: Най-голяма слабост на БСП – не осъзнава трудната си ситуация . 9| 10220 |02.06.2015 Осман Октай: Всички политици в парламента са зависими от модела КОЙ . 104| 20870 |07.10.2014 А. Тодоров: Извънредните парламентарни избори са след няколко месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads