Реклама / Ads
0| 5953 |01.02.2010 ИНТЕРВЮ

Н. Пр. Марк Микилсен: Белгия е на седмо място по инвестиции в България

.
Н. Пр. Марк Микилсен Източник: emaxpress
Балканските страни да приемат стандартите на ЕС и да си плащат за това, призовава дипломатът
 

Негово Превъзходителство Марк Микилсен е посланик на Кралство Белгия у нас. Преди да поеме мисията в София през септември 2008 г., дипломатът е бил говорител на Службата по печата в белгийското министерство на външните работи. Днес Марк Микилсен бе в Пловдив на среща с бизнесмени и партньори от България.

Интервю на Юлия Трифонова


- Ваше Превъзходителство, имате ли нова информация за загиналите българи при взрива в Лиеж от миналата седмица?


- Не. Прочетох във вестниците какво съобщават властите в Белгия, българският посланик в Брюксел, както и българското външно министерство.

- Ясно ли е вече каква е причината за експлозията?

- Не, не съм в директна връзка, първият контакт бе между властите в Белгия и вашето посолство там.

- Запознат ли сте с намеренията за бъдещето на най-старата българска пивоварна "Каменица" в Пловдив, която вече не е белгийска собственост?


- Планирам съм посещение във фабриката утре, тогава ще знам повече за предстоящите намерения. В програмата ми са включени и визити в други белгийски дружества в региона.

- Как ще коментирате решението на Швеция да затвори посолството си в София, както и в други страни? Какъв знак е това за връзките между двете държави?


- Швеция затваря към 5 посолства по бюджетни причини. Това е решение на шведските власти. Ние в Белгия през няколко години също отваряме и затваряме наши дипломатически представителства. Правим това заради политически приоритети, по причини, свързани с бюджета.

- Има ли Белгия планове за намаляване или разширяване на дипломатическите си мисии в България и на Балканите?


- На този етап нямаме планове за отваряне и затваряне на нови дипломатически мисии. Има в доста страни желание за разкриване на представителства на Белгия, но на този етап това не се планира в този регион. Също по бюджетни причини.

- А каква ще бъде политиката ви в страните на Балканите, които се стремят към членство в ЕС - Сърбия, Хърватска, Македония, Турция?


- Там, където досега не е имало посолства, няма и да се отварят, заради тези ограничения.

- Каква е позицията на Белгия по въпроса за предстоящото членство на тези държави?


- Позицията на Белгия е много ясна. Ние виждаме и приемаме европейските перспективи и посоки на страните. Това първо. Второ, всяка една страна, която иска да получи членство в ЕС и в европейското общество, трябва да се присъедини към "клуба", който има стандарти, ценности. Стандартите трябва да бъдат постигнати, ценностите - споделени. Присъединяването е един процес, на различни фази. Всяка страна трябва да бъде наблюдавана. Не говорим за някакви политически
причини, а за това, че всяка страна има законодателство, тя трябва да възприеме стандартите и стойностите, както и да си плаща за това.

- Как ще съдействате за привличане на повече белгийски инвеститори у нас?

- Белгия е на седмо място по обем на чуждите инвестиции в България. Те се равняват на 1,3 милиарда евро. Само в Пловдив има 12-14 компании, които в момента влагат капитали в региона на Пловдив.

- Какви са очакванията ви за бъдещите икономически връзки между България и Кралство Белгия?


- Интересите на белгийския бизнес са в пивоварната промишленост, текстила, автоелектрониката. Има и няколко фирми в областта на информационните технологии. Пловдив привлича и не малко туристи от Белгия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8774 |19.11.2009 М. Марковски: Съдиите се притесняват от журналистите . 17| 7613 |16.11.2009 Цв. Маркова: Има опити да се установи хаос в системата за сигурност . 1| 5800 |11.10.2008 Марк Фостер: Опитах се да заснема филм за Джеймс Бонд в ретро стил . 4| 9405 |08.07.2007 Николай Марков: Докладите с данни за политици отиваха при президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads