Реклама / Ads
12| 14908 |06.11.2019 ИНТЕРВЮ

Мартин Димитров пред Фрог: Изборът на Гешев от квотата на ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотите във ВСС е големият въпрос

.
Мартин Димитров
За мен истинският, големият политически въпрос не е в това кой за кого е гласувал на балотажите, а в това че цялата политическа квота на ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотите във ВСС подкрепи избора на Иван Гешев. За да намалим купения вот, трябва да увеличим активността на изборите. Това ще стане с въвеждане на машинно и компютърно гласуване.
 

Това казва за Фрог Мартин Димитров от Демократична България.

 

- Г-н Димитров, как ще коментирате купения и контролирания вот на преминалите местни избори?


- Ситуацията е крайно обезпокоителна, защото се видя, че в различни градове, например в Плевен, имаме информация за масово гласуване на ромите в една посока, за което прокуратурата и другите органи трябваше да си свършат работата. Трябваше да има някакъв контрол, но видяхме, че такъв контрол отсъства. И аз съм много притеснен. Като че ли чак такива избори досега не е имало. Много хора ми се обадиха в Плевен, какво се случва. Резултатът в някои секции там е сто към едно на балотажа. Това е обезпокоително. И в София имаше такива неща. Още по-обезпокоително беше пасивността на контролните органи като наблюдатели.


- А някои анализатори казаха, че контролираният вот бил дори по-голяма опасност от купуването на гласове?


- Със сигурност ги има и двата феномена. И двата феномена се свързват най-вече с този, който е на власт. Този, който е на власт има най-много инструменти в двете посоки. Лошото в цялата работа е, когато контролните органи стоят и наблюдават пасивно тази картина и се правят , че нищо не са разбрали и не са забелязали.


- Доста упреци претърпя Демократична България за това, че на балотажите в София и други градове симпатизанти на ДБ са гласували заедно с БСП против ГЕРБ. Как ще го коментирате?


- За районни кметове изборът беше протестен. В по-голямата си част това са гласове на демократи, а може да има и леви гласове. Не виждам нищо особено в една такава ситуация.

За мен истинският, големият политически въпрос не е в това кой за кого е гласувал на балотажите, а в това че цялата политическа квота на ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотите във ВСС подкрепи избора на Иван Гешев. Гласуваха в една посока. И да не ми се правят на управляващи и опозиция. Да не ми се правят, че имат различия, защото по важните неща гласуват заедно. За пред хората играят една игра, а под юргана са всички заедно.

Така че да не ми говорят, кой с кого се бил разбрал. Това е големият политически въпрос, който се подминава и се правят, че никой нищо не е разбрал. А това за районните кметове е много малък въпрос на фона на въпроса за Гешев.


- Сигурно сте разбрали, че Дани Каназирева, трета на изборите в Пловдив, е предложена от Министерския съвет за областен управител?


- Не съм запознат в детайли.Знам едно - Дани Каназирева имаше добри резултати. Възприели са от ГЕРБ тактика да привличат всички такива и да им предлагат определени позиции. От тяхна гледна точка това е разумна тактика.


- Докъде стигна вашата борба за машинно и дистанционно електронно гласуване?


- Не сме се отказали. Знае се, че на тези избори над 15% са невалидните бюлетини за общински съветници в страната. Това за мен е индикация, че ситуацията е прогнила тотално.

На второ място - сегашният изборен кодекс предвижда машинно гласуване още на следващите парламентарни избори. Затова с колегата Петър Славов пуснахме запитване до ЦИК за подготовката му , че такива избори са възможни още в началото на 2020 г. Ясно е, че ако няма натиск върху ЦИК, те няма да се организират.

Поискали сме от тях осигуряване на машини. Най ,мният вариант за осигуряване на машини е чрез междуправителствено споразумение с друга държава членка на ЕС, която има такива машини. и ги използва или има повече. Това е и най-евтиният вариант.

Видяхме също така, че хартиеното гласуване е доста скъпо.

Освен машинното гласуване ние не сме изоставили и Дистанционното електронно гласуване. Също го има в изборния кодекс, но не се казва, кога се прилага на практика. Трябва да бъде направена пътна карта до март 2020 г. Това ще помогне на над 1 млн. българи в чужбина да гласуват.

Хората се убедиха, че сме прави. Трябва да знаем, че осъдихме ЦИК за машинното гласуване . И ще го гоним докрай.


Ясно е, че има контролиран и купен вот. За да ги намалим, трябва да увеличим активността на изборите. Не да гласуват 25-30%, а 60-70-80 процента. Това може да го достигнем с дистанционното компютърно гласуване. За две-три минути можем да гласуваме. И тогава ще скочи активността. И купеният вот няма да решава съдбата на изборите. Само по-високата активност ще намали значението на това негативно явление.

 

Разговаря: Красен Бучков



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 10812 |30.10.2019 Биляна Петрова пред Фрог: Чух, че до 10 бона се дават, за да те настанят в общинско жилище в София . 20| 18071 |23.10.2019 Адв. Екимджиев: Президентът може да ни спаси от тежък и непредвидим позор с избора на Иван Гешев . 16| 23732 |22.10.2019 Осман Октай пред Фрог: Цацаров може да арестува Борисов, ако не се договорят . 19| 24294 |14.10.2019 Кевин Буут пред Фрог: Пеевски оглушително мълчи за контрабандата на ”Булгатабак” и финансирането на ИДИЛ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads