Реклама / Ads
7| 15584 |04.09.2017 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев: Борисов превърна България в путинска държава

.
Методи Андреев
Борисов превърна България в малка путинска държава. Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев . Ето какво още разкри той по повод отсъствието на български представител на срещата на правосъдните министри в Талин за жертвите на комунизма.
 

- Г-н Андреев, на 23 август т. г. в Талин се събраха министри на правосъдието от различни страни по темата за престъпленията от комунистическия режим. Защо българският министър Цецка Цачева не отиде на този международен форум?
- Преди да ви отговоря, ще направя едно уточнение. През 2015 година , на 23 август, за първи път в Талин се събраха министрите на правосъдието то Литва, Латвия, Естония, Полша, Словения, Словакия, Чехия. Датата не е случайна, това е международният ден на жертвите на нацизма и сталинизма. Идеята им е да се създаде международен съд, който да осъди престъпленията на комунистическия режим. И в момента текат процеси срещу нацистки престъпници, които са извършили геноцид. За съжаление българското правосъдно министерство, поверено тогава на Христо Иванов, не било представено. Обясни, че бил ангажиран и не могъл да отиде. Направих по този повод запитване към Екатерина Захариева, сменила Христо Иванов на поста. Тя се ангажира да направи всичко възможно България да се включи в тази инициатива. Даже много ангажиращо се изказа от трибуната на НС, като изрази становище, че престъпления трябва да бъдат осъдени.

 

- Какво попречи това да се случи?
- За съжаление, както се случва обичайно при ГЕРБ, нещата спират само до едни голи обещания и голи заявления. Много неща в 43-то НС бяха започнати. Едно от най-сериозните неща в тази посока е , че беше прокаран, макар и през иглени уши, законът за изменение и допълнение на НК, който постанови, че престъпленията на комунизма нямат давност. Това стана с подкрепата на РБ, ГЕРБ и ДПС. Знаем обаче, че след няколко месеца бившият млад комунист Сотир Цацаров, станал член на комунистическата партия в казармата, сезира Конституционния съд /КС/. Точно тогава имах една инициатива, която можеше да обърне гласуването в КС, просто трябваше да се направи малка поправка и да се допълнят четири-пет думи. ГЕРБ, обаче не пожела да го направи. Данаил Кирилов въртеше, сучеше. Не искаше това да се случи . В крайна сметка КС отмени това нещо. В момента България е единствената страна от бившия соцлагер, която няма текстове, които да премахват давността срещу престъпленията на комунизма.

 

- Защо в момента се връщате към тази история?
- Защото тя показва манталитет. В момента Цецка Цачева е правосъден министър. Когато беше кандидат-президентската й кампания, тя разказа една покъртителна история на своя дядо по майчина линия, който бил убит от комунистите. Цачева никога няма да направи нещо самостоятелно като това да рискува като министър на правосъдието да отиде на този форум.

 

- Може да не е разбрала.
- Мислите ли, че тя не е знаела за него?! Този форум последно се е провел сега на 23 август. Било е поредното събиране. Самата началничка на Цецка Цачева-вицепремиерът Екатерина Захариева, на два пъти от НС декларира ,че тя ще направи всичко възможно България да има участие в тази инициатива. Пак Захариева каза, че престъпленията на комунизма трябва да бъдат осъдени. И сега питам Цецка Цачева била ли е искрена, когато плачеше в телевизионното студио?! Преди тази й телевизионна изява, с нея имаше едно събиране в НДК, в зала № 5. Срещата беше с представители на различни репресирани организации. Там Цачева за първи път разказа тази покъртителна история. Дори се зарече, че тя ще бъде първата, която ще поиска да се внесат промени в закона, който урежда обезщетенията на репресираните. В България има големи проблеми-протака се изплащането им заради тегава процедура.

 

- Спази ли си поне това обещание, дадено пред хората?
- След като загуби президентските избори, Цачева никога повече не се срещна с тях и не изпълни нищо от това, което каза в тази зала. Искам да подчертая, че ако ГЕРБ са имали желание жертвите на комунизма да бъдат справедливо овъзмездени, имаха и друга възможност. В НС беше внесен закон за тълкуване на НК, който е насочен в посока, която да върне постановката, че престъпленията на комунизма нямат давност. От ГЕРБ, обаче не пожелаха да вкарат и това предложение.

- От думите ви се разбира, че каузата е загубена.
- За това разказвам тези неща. За да се знае, че ГЕРБ не е такава дясна партия, за каквато се представят. Хората в България приемат за „дясно“ и антикомунизъм. Генезисът на ГЕРБ е част от средния ешелон на комунистическата партия.

 

- По време на срещата в Талин стана ясно, че освен България, Румъния също не са пратили представител там. Как си го обяснявате?

- Има една причина- в Румъния управляват социалистите. Но трябва да кажем, че в момента в северната ни съседка текат около 30 съдебни процеси срещу живи палачи от времето на комунизма. Двама от тях вече са осъдени. Присъдите са за около 20 години и 200-300 хиляди евро обезщетение за престъпления, извършени през 50-те и 60-те години на миналия век. Върховният съд на Румъния е потвърдил тежките присъди и виновните най-вероятно ги излежават. Има още 25 подобни случая. Представител на Румъния може да не е отишъл на тази среща, но правосъдната им система действа. Нашата правосъдна система е от магистрати, завършили школата в Симеоново, свързани с модела КОЙ. Те са особено чувствителни, когато се нарушават правата и интересите на този модел. За това казваме, че прокуратурата в България е частна и корпоративна. Когато става дума за човешки права, тези съдии и прокурори, с червени петолъчки в мозъците , мълчат неми като риби. Главният прокурор Сотир Цацаров е един от най-спорните прокурори на прехода като принос към правораздаването в България.

 

- Кое ви дава основание да твърдите подобно нещо?
- Сотир Цацаров имаше наглостта да внесе в Конституционния съд текст, с който да претендира , че гласуваният законопроект, свързан с отпадане на наказателната давност за престъпленията на комунизма, е противоконституционен. Знаете кой е председател на КС-внукът на члена на Политбюро на ЦК на БКП Борис Велчев-младши. Там има и един-двама магистрати, завършили школата в Симеоново. Има магистрати, бивши членове на комунистическата партия. Един от тях дори е бил на 14-я конгрес на БКП. Има и бивши партийни секретарки. И тези хора гласуваха, че приетия от парламента текст е противоконституционен.

 

- Може да са „облекли” решението си с железни правни доводи?
- Видни български юристи като д-р Стоян Панов, видя мотивите на КС и каза ,че те са безобразни и елементарни. Каза още , че в мотивите на главния прокурор личи предубеденост. Това е България. Поисках сега от ГЕРБ да подкрепят една наша инициатива, в НК в чл. 113, касаещ престъпления за проповядване на фашизъм, да се допълни още "национал-социалистически, комунистически и други античовешки идеологии”. Така щеше да е ясно, че който каже „ Хайл Хитлер”, ще отговаря пред съда.

 

- И как реагираха от ГЕРБ?
- Скриха се. Нещо повече, научих, че финансовият министър Владислав Горанов казал въобще да не му се дава закона за репресираните. Иначе ГЕРБ правят мили очи пред тези хора и ги заблуждават, че са десни и мислят за техните интереси. Е, финансират от време на време някоя НПО на репресираните, но това е за Бог да прости. Борисов нито веднъж не е присъствал на поклонение на репресирани. Въпреки, че обича да се хвали и да се тупа по гърдите, че неговият дядо, по майчина линия, е бил убит от комунистите. Това не е вярно, разбира се. Но Бойко Борисов така го възприема. Виждаме колко е фалшива тезата на ГЕРБ, че са десни и са противници на БСП.

- Защо, според вас, ГЕРБ бягат от подобни законопроекти?
- Докато в края на миналата година сме предлагали тези законопроекти , Бойко Борисов е водил тайни преговори с Георги Гергов за коалиция между ГЕРБ и БСП. ГЕРБ не са тези, за които се представят. Крайно време е българското общество да разбере, че тези хора нямат нищо общо с традиционното „дясно“. Те имат единствено олигархични интереси. Те създадоха в България същата система за управление, както тази в Русия. Държавата, разбирай министър-председателя, е този, който разпределя порциите. Доган вече премина на заден план. Има 10-15 олигарха, които много добре консумират и усвояват европейски и държавни пари. Точно както в Русия, те са близки до управляващите и са много богати. България е малката путинска държава. Тя стана такава през трите мандата на ГЕРБ. Виждате, че сега минахме към национализация, която ни се представя като одържавяване.

 

- Намеквате за оръжейния завод „Дунарит”. Какво мислите за действията на министъра на икономиката Емил Караниколов спрямо него?
- Не искам да приличам на много, които преди мен коментираха тази тема.  Но момчето, което е министър на икономиката, трябва да си подаде оставка. Ако Борисов иска да има авторитет и не смята, че хората ядат доматите с колците, би трябвало да помоли Караниколов да напусне . Защото стана ясно, че тази работа е имала съвсем други цели. В крайна сметка схемата се обърка. Виждате- последва пълно мълчание. 

 

Интервю  на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 21020 |10.08.2017 Огнян Гърков: Циганите харесват България заради примирението до мазохизъм на българина . 3| 15702 |07.08.2017 Румяна Ченалова: ЕС да стартира процедура срещу България, както го направи срещу Полша . 15| 27378 |31.07.2017 Методи Андреев: Борисов е безидеен имитатор на Кръстника и Тато

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads