Реклама / Ads
7| 15787 |22.07.2019 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев: Кьовеши успя да свали маските на българските политици

.
Методи Андреев
Промяната на позицията на премиера Бойко Борисов за кандидатурата на Лаура Кьовеши е смешна и в същото време много тъжна. Радвам се, че Кьовеш постави всички в ъгъла. Сега остава и Цацаров да я захаресва и да излезе с хвалби за дейността й. Тя беше неговия ужасен сън, в който това което има като структура на прокуратурата в Румъния може да стане и у нас. Кьовеши успя да свали маските на българските политици.
 

Това каза пред Фрог Методи Андреев във връзка с обявата на премиера Бойко Борисов, че страната ни ще подкрепи румънската кандидатка за европейски главен прокурор Лаура Кьовеши, която остана единствен претендент за поста. Ето какво още каза Андреев по темата:

 

 Г-н Андреев, как възприемате позицията на премиера Бойко Борисов, който преди дни призна, че ще подкрепи кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор? Изненада ли ви тя?

 Българският народ има една поговорка, която за съжаление в този случай изключително точно приляга на поведението на нашия премиер.  Това е оценка на народа за хора, които нямат собствени позиции – „въртят се като фурнаджийска лопата“. Това е позицията на нашия български премиер. Тя е унизителна за държавата ни за нас като нация, като граждани, които той представлява в Европа и пред света. Същия този човек, който само преди три-четири години говори, че Кьовеши  изпълнява политически поръчки в своята държава, говореше, че там имало мракобесна система, че там нямало борба с корупцията. Борба с корупцията имало в България, но нямало корупция.

 

Логично е да ви  попитаме за политическия прочит на тази промяна в мнението на премиера, в контекста на факта, че евродепутатите от ГЕРБ не подкрепиха Кьовеши.

Българските евродепутати от ГЕРБ не подкрепиха преди кандидатурата на Кьовеши, защото един не бил на заседанието друг на друго място. Нито един не изказа мнение, не каза, че в свое лично качество подкрепя тази кандидатура. Тогава позицията на вожда беше друга. Сега изведнъж „фурнаджийската лопата“  влезе в действие, понеже вече Кьовеши почти е избрана за главен прокурор на ЕС. Тази тактика е много интересна като психологическо поведение, това е характерно за хората, които са били в близост до българските мутри. Мутрите бяха много жестоки и неотстъпчиви с по-слабите и  много раболепни с по-силните. Спомняме си това време. Най-вероятно дълбоко в същността на нашия премиер този период от неговото минало е останал. Той знае, че „срещу ръжен не се рита“ – ето още една хубава българска поговорка. В случая ръжена е Кьовеши. Освен това Борисов много добре знае състоянието на българския бизнес. Особено на този който се препитава от кражба на еврофондове, защото това е основно препитание на една голяма част от много мощни  бизнес корпорации.

 

Но в тази посока у нас няма и грам разкрития. Виждате, че и скандала с къщите за гости се спука, след като проверяващите казаха, че там почти всичко си е наред.

Това с къщите за гости беше само връхчето на айсберг. Това Борисов го знае.  Ако тази прокуратура влезе в действие, още повече с този човек – Кьовеши, доказала своята почтеност в Румъния, това ще се случи. Помислете си за кой български магистрат хората излязоха по улиците на София? По улиците на Букурещ излизат. Идваха хора от чужбина да протестират против срамния акт, който беше наложен от политически зависимия конституционен съд в Румъния на президента. В крайна сметка всички обвинения се пръснаха като балон.

 

В България е много трудно да си политик и да те харесват хората, но е почти невъзможно да си агент на ДС с два псевдонима и да се правиш на морален стожер на  нацията и да упрекваш Кьовеши, че имала съмнения за корупция.

 

Нека да говорим с имена. Кого визирате?

Георги Марков – човекът от ДС в групата на ГЕРБ, човек с два псевдонима, излиза и казва, че това е това било решение на Румънския конституционен съд. Той разчита, че хората са забравили. Да го попитаме Георги Марков, като е толкова морален и е такъв съдник – спомнял ли си далечната 1997 година. Спомня ли си как в тежък конфликт на интереси бъдещият, оповестен от комисията за принадлежност към службите „Николай“ и „Стефан“, тогава член на КС гласува и всъщност скопи току- що приетия закон за ДС – да не обявяват сътрудници, за които няма безспорни доказателства. Тогава никой не знаеше, че Марков е агент и е гласувал  в тежък конфликт на интереси. Такива „спасители в ръжта“ в България колкото искате.

 

Колкото и негативи да се "изляха" срещу Лаура Кьовеши у нас, пък и в Румъния, ние виждаме, че те ни най-малко не разклатиха позициите й пред Европа. Как очаквате да се държат нашите политици предвид уважението, които си извоюва тя?

Аз се радвам, че в крайна сметка, въпреки че позицията и личността на Кьовеши беше обругавана, сега ще се наложи да я подкрепим. Позицията на Борисов „ние ще те подкрепим, ама и ти нас ще ни подкрепиш“ ще се повтори когато Кьовеши тръгне да разследва България, в което аз не се съмнявам. Тогава пак ще има „Дай сега с по-мекия бруст, като комшии, като наши хора, да не правим тези неща“. Бойко Борисов разчита на неговите си разбирания за международна дипломация по Бойковски.

 

Интервю на Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 13962 |09.07.2019 Методи Андреев: Задкулисието ще извие ръцете на шефа на военното разузнаване . 7| 9617 |25.03.2019 М. Андреев: Скандалът с шестте апартамента на Цветанов провали съдебната реформа . 17| 17129 |07.03.2019 Методи Андреев: Няма да има хъб, „Турски поток”, „Белене” . 13| 14480 |17.10.2018 Методи Андреев: Борисов изпитва комплекс от Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads