Реклама / Ads
17| 17124 |07.03.2019 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев: Няма да има хъб, „Турски поток”, „Белене”

.
Методи Андреев
Започваме да строим тръба без гаранция, че хъб ”Балкан” може да се случи. Не може да има газ в нея, тъй като ЕС не си е дала благословията. Ясно е, че всичко се прави, за да се откраднат едни пари. След като се подпише договор за 2 милиарда и 800 млн. лева, спечелилият поръчката ще получи обезщетение. Той ще вземе 280 млн. лв. минимум. Това заяви в интервю за Фрогнюз Методи Андреев, народен представител от 43-то НС.
 

Г-н Андреев, след визитата на Медведев какво е бъдещето на нашите енергийни проекти?

 

Милер заяви ясно, че „Турски поток” няма да бъде част от хъб „Балкан”. Това бе звучен шамар за лъжливата политика на правителството. Загубихме подкрепата както в ЕС, така и на руснаците. Политиката на ГЕРБ не води доникъде  - води единствено до кражби, корупционни сделки и загуби на пари от обществените фондове, бюджета, ЕС. Идеята за хъб е била от самото начало фалшива. За да се прави хъб, трябва да има осигурени поне 3 източника. Как ще направим 400- километрова тръба за година?  Милер каза, че ЕС трябва да одобри преминаването на тръбата през България, за да не се случи това, което стана с „Южен поток”. Излиза, че хем няма да има хъб, хем няма да има газ в тръбата, защото руснаците няма да се впуснат в тази авантюра, ако няма гаранция от ЕС. Питам на каква обществена поръчка се отварят днес документите? Започваме да строим тръба без гаранция, че хъбът може да се случи. Не може да има газ в нея, тъй като ЕС не си е дала благословията. Ясно е, че всичко се прави, за да се откраднат едни пари. След като се подпише договор за 2 милиарда и 800 млн. лева  и предметът на обществената поръчка пропадне, спечелилият поръчката ще получи обезщетение. Той ще вземе 280 млн. лв. минимум. Тези пари вече най-вероятно са поделени. Тази схема наблюдаваме при руската перачница известна като Тройка. Две фирми на приятеля на Путин Сергей Ролдугин подписват договори с 16 фирми от тази перачница. След 2 месеца тези договори са анулирани и Ролдугин печели маса пари в долари. Мога да предположа кой у нас ще спечели обществената поръчка. Струва ми се, че ще е консорциум, в който ще участва „Главболгарстрой”. Този консорциум ще получи огромни суми от неустойките при неизпълнение на проекта за „Турски поток”.

 

Не мога да разбера, след като се разбра, че няма да има хъб, защо нашите управляващи бутат тръбата на север към Провадия, откъдето ще продължи за Сърбия. Не е ли по-добре да пуснем тръбата по диагонал и да мине през Западните покрайнини, за да съживим икономиката? Може би всичко се прави заради дадените от Русия 600 млн. за „Южен поток”. В Провадия земята за „Южен поток” е купена за 1 500 лв. квадратния метър. Тези пари са изхарчени и затова сега се опитваме да мине тръбата по маршрута на „Южен поток”. А не е ли по-добре да върнем реакторите за АЕЦ „Белене” на Русия, за да се отървем от задълженията си.

 

Но тогава няма да има АЕЦ „Белене”.

 

Със сигурност няма да има. Проектът бе лъжа. Да продължим с газопровода за 2 милиарда и 800 млн. Ние нямаме тези пари и трябва да теглим кредит. Коя ще е тази банка, която ще ги отпусне? Тя ще иска гаранции. Те могат да бъдат и под формата на договори за реализация. Банката ще иска и застраховка. Ако нещо се случи, някой трябва да плати загубите. Дори и да се намери банка, която да отпусне толкова голям кредит, ние ще го изплащаме 20 години. Заради лихвите ще платим 4 милиарда. Всичко това показва, че става дума за поредната корупционна сделка на българската мафия, която управлява държавата. Има фирми, които трябва да бъдат захранени. Това е целта на целия натиск и за АЕЦ „Белене”, и за „Турски поток”.

 

Защо нашите управляващи толкова се плашат от Лаура Кьовеши? Дали заради енергийните ни проекти?

 

Тя ще се занимава не толкова с нашите енергийни проекти, колкото с източването на еврофондовете. Мафията ще бъде попарена. Ако Кьовеши бъде избрана, тя може да окаже влияние върху профила на бъдещия главен прокурор. Засега профилът е на Сотир Цацаров. Прокуратурата защитава олигархията, защитава задкулисието. Тя не защитава обществения интерес.  

 

Как приемате думите на Медведев да приравним лева към китайския юан?

 

Това е чиста подигравка. Андрешковският характер на нашите управляващи е усетен от руския премиер. Знаете, че Русия и Китай никога няма да бъдат стратегически партньори.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9935 |14.02.2019 Ивайло Илиев: Като няма нарушения от съд и ЧСИ, защо има наказателна процедура на ЕК? . 0| 16510 |23.01.2019 Проф. Ерик Кандел: Ходете и мозъкът няма да ви предаде . 13| 14477 |17.10.2018 Методи Андреев: Борисов изпитва комплекс от Путин . 8| 8337 |17.09.2018 Иванчева и Петрова от ареста: Никога няма да се съгласим на споразумение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads