Реклама / Ads
38| 21101 |04.03.2021 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев: Случихме на Освободител, Кьовеши пристигна с гръм

.
Методи Андреев
Случихме на Освободител, Лаура Кьовеши пристигна с гръм. Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев пред Фрог нюз. Ето какво обясни той по повод отказа на Европейската прокуратура да приеме на работа 7 от 10-те предложени й от ВСС български магистрати.
 

-        Г-н Андреев, имате ли представа защо Лаура Кьовеши не одобри 7 от 10-те предложени български магистрати за Европейската прокуратура?

 

-        Ще започна с поговорката, че Господ бави, но не забравя. В случая на 3-ти март този път случихме на Освободител. Понеже не можем сами да се справим с това, което се случва в прокуратурата и ВСС, явно нямаме такива съпротивителни сили, и ето на – Лаура Кьовеши пристигна с гръм. Това е най-големият шамар, който някога в тези тридесет години демокрация, прокуратурата ни е получавала. Какво ще пишат обслужващите властта и прокуратурата медии няма никакво значение. Ясно е защо тези 7 кандидата за европейската прокуратурата не бяха избрани. И каквото и да напишат защитниците на каскетурата, на подставения ВСС, няма никакво значение. Нещата са ясни.

-        Кажете тогава.

 

-        Първо  става дума за липса на професионализъм, такъв, какъвто се изисква, за да станеш прокурор в Европейската прокуратура. И второто важно нещо, което би трябвало да го кажа първо – липсата на морален интегритет. Липсата на почтеност, казано просто. Това са много сериозни констатации, които за съжаление няма кой да направи в България, защото мафията е овладяла съдебната власт, в частност българската прокуратура. И няма кой да каже истината, че царят е гол. И той изглежда грозен. Голото тяло на нашата прокуратура като гротеска. Не зная в цялата тази работа дали г-н главния прокурор вижда някаква вина.

-        До този момент той предпочита да мълчи, явно.

 

-         Той мълчи като Константин Пенчев. И така много хора мълчат, например премиерът. Виждам той ходи и раздава сака по обектите. Чеиз ли ще раздава, чудя се. Мълчи авторитетната шефка на НС.

-        Г-жа Цвета Караянчева лесно може да се измъкне от ситуацията като обясни, че проблемът е в съдебната система, не в законодателната.

 

-        Но нали парламентът избраха част от хората във ВСС, които пък на свой ред избраха магистратите за европейската прокуратура. Най-вероятно президентът ще се обади, защото не е от тази група. Той да припомня не подписа указ за назначаване на главния прокурор.

-        Но след това сложи парафа си.

 

-        Да, защото по конституция няма как да постъпи по друг начин. Но на първо място тук е виновен премиерът Бойко Борисов. Той всъщност казва за кой да гласува групата на ГЕРБ. На второ място вина има авторитетната шефка на НС. Защо правосъдният министър  г-жа Ахладова също свенливо мълчи. Нали и тя е участва в заседанията на ВСС. Това мълчание е много оглушително. Това е най-голямото обвинение на некадърността и непочтеността. Показаха на прокуратурата и на част от съдебната власт колко са затънали в мафиотски зависимости.

-        Как може България да си „измие очите“ пред Европейската прокуратура?

 

-        Това може да се случи, само  ако членовете от ВСС, които са гласували безропотно за колегите си, да подадат оставки. Не може така да ни излагат. Главният прокурор Иван Гешев също трябва да подаде оставка. Но преди да го направи е добре да съобщи на обществото кои бяха тези 38 магистрати и висши политици, за които има данни, че имат недекларирани сметки и имоти в чужбина. Поне нещо хубаво да направи. Защото предишният главен прокурор също мълча като комунист на разпит. И нищо не каза по въпроса. Това, което ние наблюдаваме сега, си има минало. То е залегнало като принцип във ВСС още от времето на Цацаров.

-        За какво намеквате?

 

-        Прокуратурата се явява ментор на ВСС. Всичко, което прокуратурата иска, с огромно мнозинство се подкрепя от ВСС. Той и главният прокурор и всички около него са в комплект. Тях трябва да ги окомплектоваме. Включително и Сотир Цацаров, който в момента е шеф на КПКОНПИ. Скандално е, че един бивш данъчен шеф, разработван от ДАНС и за който има големи съмнения, че няма морален интегритет, тръгнал да става служител на КПКОНПИ. Това е пълен разпад. Борисов, Караянчева и цялото ръководство на ГЕРБ ще мълчат, защото това не е предизборна тема на партията. Борисов действително може да каже, че не се меси в съдебната система. Но аз бих му отвърнал, че се меси в НС. Защото неговото мнозинство изпрати квота във ВСС.

 

-        Ако трябва с една дума да се окачестви отказа на Кьовеши да одобри 7 от 10 предложени й прокурори, каква би била тя?

 

-        Резил. Пълен резил.       

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 11947 |26.01.2021 Методи Андреев пред Фрог: В битката срещу мафията няма леви и десни. Нужни са компромиси . 64| 25283 |05.01.2021 Методи Андреев пред Фрог: Борисов се готви за президент. Такова опростачено управление не е имало от Освобождението . 32| 11334 |15.12.2020 Методи Андреев пред Фрог: Това нещо СДС е политическо зомби, смокиновият лист на ГЕРБ . 39| 36063 |05.09.2020 Методи Андреев пред Фрог: Говори се, че депутати до Борисов са организирали провокациите на протеста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads