Реклама / Ads
26| 9203 |03.09.2009 ИНТЕРВЮ

Н. Михайлова: Борисов не е готов за преговори с Русия

.
Надежда Михайлова Източник: Вяра Йовева
"Дебатите трябва да се водят в България, няма партийно влияние в ЕП, както Станишев се опита да се оправдае.", каза пред Frognews.bg министърът на Външните работи при Иван Костов и настоящ евродепутат Надежда Михайлова.
 

Интервю на Васил Василев

Какъв знак видяхте вие от руска страна на преговорите за енергийните проекти между премиерите на България и Русия?


За мен начинът, по който премиерът на Русия защитава интересите й, е въпрос на вътрешната и външната руска политика. За мен е по-важно какви сигнали изпраща България. Преговорите по енергийните проекти винаги са били много трудни и затова считам, че беше крайно наложително българската страна да отиде на тези разговори с консолидирана позиция. Беше ясно, че на подобни преговори с Владимир Путин ще се поставят въпросите по основните енергийни проекти. Така че правителството на Бойко Борисов трябваше да има изработена позиция по всеки един от тях. Позиция, която да получи подкрепата и в българския парламент. Тогава тя наистина щеше да бъде консолидирана, а позициите ни – много по-силни. Вместо това уклончивите отговори по различните въпроси и ултиматумът, който руската страна си позволява да даде на България, начинът, по който е протекъл разговорът и това, че ние ще обсъдим надеждността и сигурността на бъдещите проекти, създава усещането за слабост и колебливост от наша страна. Това е едно мое наблюдение и съвет като човек, който е участвал в преговорите. Трябва дебатът да се проведе в България, да се изработи стабилна позиция и именно с нея българското правителство да влезе в сериозните преговори. Всички са наясно с нашите позиции по всеки един от проектите, но аз само ще припомня темата АЕЦ „Белене”. Ние настояваме условието за изграждане на електроцентралата да бъде над 80% участие на частен капитал. В противен случай страната ни ще потъне в огромна зависимост от Русия и ще натрупаме тежък дълг, който ще се изплаща от българските граждани. Що се отнася до Бургас - Александрополис, ние отдавна сме заявили, че няма да го подкрепим. Но за мен не е важно как ще бъде изработена позицията на страната ни само чисто процедурно, а и политически.

Т.е. за България е по-добре, ако да речем Южен поток пропадне и вместо него се работи по Набуко?


Не, не съм казала подобно нещо. Имам предвид, че Синята коалиция има много ясни позиции по всеки един проект. За нас обаче е важно каква е позицията на българското правителство, тъй като на този етап на мен лично не ми става ясно каква е тя.

Има ли опасност от влошаване на българо-руските взаимоотношения заради проекта АЕЦ „Белене”?

Не мисля, че би могло да има влошаване на взаимоотношенията с която и да е страна при каквито и да са преговори, ако правителството може да формулира ясно националните интереси. За това пак подчертавам, че начинът, по който се изработва позицията е много важен.

Бойко Борисов заплаши Запада, че с тази си политика той продължава да подкрепя Сергей Станишев. Какви са настроенията в Брюксел спрямо това изказване и спрямо преговорите между България и Русия?


Това е вероятно емоционален изблик и коментар на премиера. Брюксел така или иначе ще отпусне спрените средства, но при положение, че получи ясен знак и се възвърне доверието у Европа. Все още обаче липсва тази нужна радикална промяна, защото в борбата с корупцията и престъпността се изискват много конкретни и ясни неща. Ние от Синята коалиция настояваме това правителство час по-скоро да има готова програма за цялостно управление на държавата. Защото за да искаш доверие в аванс, трябва да сложиш на масата основните стъпки и реформи, които следват през следващите месеци, а от Брюксел е зададена много ясна конкретика.




Вчера министър Румяна Желева каза, че имало еврочленки, които настоявали за още по-строги санкции към България и Румъния. Вие в момента сте в Брюксел, наистина ли има подобни настроения?


Да, подобни гласове действително има и за това връщането на доверието от Европа е от много голямо значение. Ако правителството се надява само на обещания и клетви, нищо няма да се случи. Понеже сме на руска вълна – освен Русия, Брюксел също не вярва на сълзи. В последния доклад беше казано точно и ясно – не се оценяват намеренията, а резултатите.

Тези гласове за по-високи санкции от определени партии в парламента ли идват или от отделни държави?

Не, аз в никакъв случай не споделям твърденията на правителството на Станишев, че едва ли не щом мнозинството в Европейския парламент е по-скоро дясно, десницата санкционира негово управление. Сега, ако това беше вярно щеше да стане точно обратното. Брюксел не се влияе от политически предпочитания, тук става въпрос за интересите на общността, за определени кражби на евросредствата. и в този контекст, не става дума за една или друга страна или партия, общността иска да защити интересите на гражданите си, а те са – парите, които се събират от техните данъци да не отиват в джобовете на обръчите от фирми.

Говорейки за мерки, вие, от Синята коалиция поставихте на премиера срок от един месец, в който да бъде готова програмата за управление. Не смятате ли, че времето, което давате е малко?

Аз мисля, че програмата трябваше да бъде ясна още през първия месец. Когато една политическа сила печели огромното доверие на избирателите, се предполага, че тя има много ясен план за развитието на страната през следващите месеци. Той включва разбира се оценка на това, какво са свършили предните управляващи и да вземат мерки за техните злоупотреби, но това сигнали за прокуратурата и оттам нататък съдебната власт ще си каже думата. Другата част от задачата, която е още по-важна е ясната му визия, както хората очакват то да има за това, какво ще се случи в България през следващите месеци и години. Колкото по-голяма конкретика има в страната ни, толкова по-къси срокове ще очакваме от Брюксел.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 22074 |07.08.2009 Румен Борисов: 90% от професорите и доцентите в СУ са агенти на ДС . 3| 11021 |07.08.2009 Тити Папазов: Бях по-агресивен с Бойко Борисов, отколкото трябваше . 10| 10006 |22.07.2009 Х. Брам: Б. Борисов е не просто силният човек в кабинета, но и големият му проблем. . 27| 8880 |12.06.2009 Надежда Михайлова: 4 милиона са против Тройната коалиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads