Реклама / Ads
78| 31840 |21.03.2013 ИНТЕРВЮ

Минчо Христов: Партиите в парламента искат да се възпроизвеждат до безкрай

.
Доц. Минчо Христов
Ако влезнат 50 честни хора в парламента, ще направят чудеса, смята доц. Минчо Христов, независим народен представител в 40-ото Народно събрание. Благодарение на него българинът не плаща наказателни лихви за предсрочно връщане на потребителски кредити.
 

Интервю на Ренета Попова

- EVN ни заплаши с Международен арбитражен съд заради загуби на дружеството, произлезли от задължението им да изкупуват зелена енергия. Има ли реален риск за България?

- Тези наглеци по-добре да си мълчат, защото, ако им се направи анализ на това, което са заявили като разходи, ще се види, че голяма част от тях са фиктивни и фалшиви. А относно зелената енергия – когато се гласуваше Законът за възобновяемите източници в парламента, аз поисках прегласуване. Тогава обясних, че подобен закон ще доведе до силно забогатяване на няколко чужди фирми от Испания, Германия, Япония и български олигарси, които работят с тези фирми. Предупредих, че това ще бръкне дълбоко в джоба на българина. Само аз, Стела Банкова и още двама от всички депутати ме подкрепиха. БСП, НДСВ, ДПС, Синята коалиция, „Атака” и останалите малки парламентарни групи гласуваха за този закон. В разпечатките от Народното събрание се намират убийствени неща. А сега същите хора обясняват, че токът е скъп.

- Отнемането на лицензи ще реши ли проблемите?

- На първо място трябва да се ревизират приватизационните договори на ЕРП-тата. За 700 млн. лв. беше приватизирано цялото енерго на България. Само ако кабелите бяха предадени за скрап, щяха да бъдат взети два пъти повече пари. Няколко години преди продажбата независим одит беше направил разчет само за енергото в София. Анализът показваше, че само то струва повече от 3 млрд. лв. Хората, които са участвали в приватизацията – говоря конкретно за Лидия Шулева, Меглена Кунева, Милко Ковачев – всички те трябва да носят наказателна отговорност. Ако се направи ревизия на т. нар. “инвестиции” на ЕРП-тата, на консултантските договори, за около 5-6 хил. лв. на ден, които се сключват с дъщерни дружества на EVN, EON и ЧЕЗ и ежеминутното надписване на сметки – и да се сметне сумата, която са откраднали, държавата може да предяви иск към тях и да изземе цялата им собственост. Дори тогава може да се окаже, че дължат още пари, защото те са откраднали милиарди. Това е решение, което прокуратурата може да реализира, ако има воля за това. Също така българинът ще плаща два пъти по-малко за ток, ако държавата изкупува електричество от АЕЦ „Козлодуй”, ТЕЦ „Марица-изток 2” и другите централи, които произвеждат евтин ток. Да се развали договорът за скъпия ток от ТЕЦ „Марица-изток” 1 и 3, тъй като е корупционен, и централите да започнат да продават на цената на ТЕЦ „Марица-изток 2”. И трите централи работят с едни и същи въглища, имат една и съща технология. Няма причина НЕК да плаща на американските централи 3 пъти по-високи суми. И категорично преосмисляне на държавата относно Закона за изкупуване на зелената енергия. Ако слънчевите централите не пожелаят да намалят двойно и тройно цената на зелената енергия – да си търсят друг пазар.

- Ако бъде премахната държавната субсидия на партиите, не рискуваме ли да ги спонсорират съмнителни частни интереси?

- 17 хил. лв. на месец получават политическите партии за всеки един избран депутат – над 50 млн. годишно, или над 200 млн. за този мандат на парламента. България – една от най-бедните страни в Европа, има най-високата партийна субсидия на глава от населението в света. Направих проучване – Италия, Германия, Русия  имат около 10 пъти по-ниска партийна субсидия от нас. Преди 7 години внесох първия и единствен законопроект за премахване на тази субсидия и за пренасочването й към българското здравеопазване. Написахме със Стела Банкова и специално писмо до тогавашния министър Орешарски, че не желаем да получаваме тези пари. Ако някой ми каже, че просперитетът на политическите партии е по-важен от просперитета на болните хора, нека да излезе и да го каже. А най-фрапиращият случай, който ме шокира, беше воаяж на Волен Сидеров в Париж. От Канал 3 бяха направили разследване как Сидеров за 5 дни е похарчил само в хотела 29 хил. лв.! Ясен отговор дали са от партийната субсидия Волен така и не даде. И ми става смешно, когато от политическите партии ми обясняват как, ако не получават тези пари, щели да се корумпират от мафията. Аз твърдя, че това отдавна е станало и сами са се компрометирали. Партиите, които са в парламента, с тази субсидия искат да се възпроизвеждат до безкрай и не допускат малките партии.

-  Да се ограничат ли до два мандатите на депутатите в парламента, някои изкараха седем?

- Подкрепям изцяло. Освен това трябва да има механизъм за отзоваване на депутати чрез местен референдум, нещо, което също съм внасял като предложение. Категорично още трябва да бъде премахнат имунитетът на депутатите, внесъл съм предложение и в тази насока, но също беше отхвърлено масово от всички политици, независимо управляващи или опозиция.

- С какво най-важно трябва да се заеме служебното правителство?

- Незабавно да облекчи финансовата ситуация на голяма част от населението. Доходите, цените на тока, парното, спекулантите от големите търговски вериги. И да реформира, и то успешно, болничната и спешната медицинска помощ, така че хората да не умират, преди да е дошла линейката или заради липса на лекарства.

- 4 години не стигнаха за болничната реформа, а вие предлагате да се случи за 2 месеца?

- Не е толкова сложно. Предлагам сегашното правителство да въведе мораториум върху сметките на всички политически партии. Парите оттам да отидат за спешната медицинска помощ. Да направят пълна проверка на имуществото на политици и магистрати. Да се отнеме незаконнопридобитото имущество.  
 
- Други бързи решения имате ли?

- Служебното правителство трябва незабавно да предприеме действие за гарантиране на влоговете на българските граждани. Отдавна повдигам този въпрос, внесъл съм и законопроект. Спестяванията на гражданите сега не са гарантирани. Първо – в закона пише, че фондът за гарантиране на влоговете, ако банката фалира, започва изплащането на дълговете в срок от не повече от 20 дни. Но никъде не пише кога трябва да завърши! Второ – всички валутни влогове на хората ще бъдат изплащани в левове „по курс от първоначалния ден на плащането”. Ако се срине валутният борд – хората ще получат обезценени левове вместо вложената им валута. Сега това трябва да бъде променено с подзаконов нормативен акт. Приоритет номер едно на следващия парламент трябва да е поправката на тези криминални закони. Също така е важно да се помогне на крайно нуждаещите се – дори ако трябва да се вземе от богатите, за да се помогне на бедните. Това е политиката, която се води в страните от Европейския съюз. Затова първото важно решение на следващия парламент трябва да е премахването на плоския данък. Богатите трябва да плащат повече. Така е в цял свят с изключение на 18 страни и, за съжаление, ние сме една от тях.

- Застрашава ли изказването на проф. Михаил Константинов относно политическите му пристрастия провеждането на честни избори?

- Мисля, че човек, заемащ поста на проф. Константинов като шеф на „Информационно обслужване”, незабавно трябва да бъде уволнен, ако изрази политически пристрастия. Чудя се защо премиерът Райков мълчи по този въпрос. Само електронното гласуване би гарантирало честните избори – освен това ще намали изключително разходите за печатане и хартия. В много страни се гласува на електронно устройство, приличащо на касов апарат. Натиска се съответният номер на партията или личността, за която иска да гласува, и му се издава бележка, която се пуска в урната. По този начин гласовете се засичат от два източника и няма възможност за фалшификация. Обаче управляващите нямат интерес да го въведат, защото ще изчезнат подменените протоколи, няма да се изнасят чували с бюлетини. Прави ли ви впечатление, че за това мълчат както управляващите, така и опозицията?

- Имате ли желание да се върнете в парламента и издигнат от коя партия?

- Това дали ще съм в парламента не е важно. По-важното е дали сега ще влезне група от хора, които правят това, което им диктува съвестта. Аз лично не бих се кандидатирал в никакъв случай от някоя от парламентарно представените партии в момента. Ако извънпарламентарно представена партия ме издигне и хората в нея са достатъчно почтени, с радост бих участвал. Лично аз симпатизирам на Зелената партия, това са хората, които излизахме по митингите срещу  посегателството срещу българската природа, ГМО, шистовия газ, монополите...

- Не се ли попарихте от опита си като независим депутат, чиито предложения не срещат подкрепа?

- Със Стела Банкова бяхме двама независими, но свършихме доста неща. Успяхме да забраним такса електромер, която предвиждаше заплащане по 5 лв. на месец за това, че го притежаваш. Вече 6-а година действа тази забрана. Спестяваме по 360 лв. на година на всяко българско семейство. Така отнехме възможността на ЕРП-тата да откраднат от хората огромна сума – 4 милиона електромера по 5 лв. прави 20 милиона на месец  или 240 милиона на година. За 6 години това е точно 1 млрд. и 440 млн. лв.! И това стана само с едно изречение – чл. 120А от Закона за енергетиката. Успяхме още да забраним застрояването на междублоковите пространства. Наше постижение е премахването на наказателните лихви за предсрочно връщане на потребителски кредити. Така че, ако в този парламент влезнат 40-50 честни хора, биха могли да направят чудеса.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 240| 28149 |08.02.2012 Журналистът Христо Христов: Само 3% от архивите на Държавна сигурност са извадени на светло . 51| 15823 |18.01.2012 Минчо Христов: Кунева подложи динена кора на Борисов . 29| 10429 |16.05.2011 М. Константинов: Партиите вадят 200 милиона черни пари . 19| 15758 |23.03.2011 М. Христов: Управляващи и опозиция прикриват далавери на Трайков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads