Реклама / Ads
52| 22927 |26.12.2013 ИНТЕРВЮ

Минчо Христов: Политиците трябва да бъдат изритани от властта

.
Доц. Минчо Христов
Позитивната ми прогноза за 2014 г. е, че хората си дадоха сметка, че политиците, които ни управляват през последните 20 г., трябва да бъдат изметени. Наложителна е ревизия на прехода, на приватизационните сделки, както и на имуществото на всички политици, банкери, олигарси и кредитни милионери. Убеден съм, че от догодина този процес ще започне, коментира пред „Фрог нюз” независимият депутат от 40-ото НС Минчо Христов.
 

Доц. Минчо Христов е преподавател в Техническия университет. Магистър по история от Хаванския университет, специализира и преподава в Университета на Сао Пауло, Колумбийския университет, Института за изследване на сигурността, Париж. Автор на десетки научни публикации и две книги в областта на международните отношения, националната сигурност, борбата с корупцията. Независим депутат и зам.-председател на Комисията за борба с корупцията в 40 Народно събрание. Вносител на повече от 100 закона – за отзоваване на депутатите и отмяна на техния имунитет, премахване на доплащането в болниците и ДДС върху лекарствата, ревизия на приватизационните сделки, премахване на партийната субсидия и пренасочването й за здравеопазване. Водещ на предаването „Премълчани истини” по телевизия Евроком.

Интервю на Ренета Попова

- Г-н Христов, в края на годината е време за раздаване на призове спортист, жена, политик на годината. Коя е най-голямата наглост на годината според Вас?

- Най-голямата наглост е това, че българските политици продължават да крадат от джоба на обедняващите българи всяка година между 40 и 50 млн. лв. чрез партийните субсидии. Видяхме снимки на г-н Волен Сидеров от супер луксозни хотели. Има документи, които доказват, че лидерът на „Атака” си е позволил да плаща нощувки за около 5 хил. лв. на вечер, които той лично не опроверга. Това е лукс, който е по джоба само на петролни шейхове и милиардери. Крайно време е българските политици да престанат да шикалкавят и да премахнат тази субсидия, така както направиха в Италия преди броени дни. Най-бедната държава в Европейския съюз – България е с най-високата партийна субсидия в света, подчертавам думата „света”. Няма друга държава, където да има по-висока субсидия от българската. Например в Германия субсидията е 10 пъти по-ниска. Мисля, че наглостта и безочието на политиците няма да се спре доброволно, затова всички ние трябва да им помогнем. Трябва да изритаме от властта тези 4 политически партии, които са в парламента плюс още няколко, които в момента лапат най-безочливо от тази субсидия. Преди седем години предложих закон за пълно премахване на субсидията и ме подкрепиха 4 депутати. Нещо повече – тогава депутатите увеличиха субсидията с 500%, а преди няколко седмици я намалиха с 8,3%. Това е подигравка към българския народ. Нека хората да питат политиците, които ще започнат да ходят след няколко месеца на предизборни срещи при тях, не ги ли е срам? Тези наглеци трябва да си ходят, това нахалство трябва да спре още на следващите избори.

- Откъде и как да дойдат толкова много неопетнени лица на тяхно място, след като ключът за властта се пази от подбрани представители на политическия елит?

- В България има много почтени хора, включително сред редовите членове на политическите партии. Като правило обаче почтените не са в ръководствата на големите политически партии. Когато бях независим депутат при мен са идвали много колеги от почти всички парламентарни групи и са се възмущавали искрено от инструкциите, които са получавали от своето ръководство по отношение на мои законопроекти. Вземете например забраната за застрояване в междублоковите пространства. Или премахването на доплащането в болниците и ДДС  на лекарствата. Или отмяната на задължителната пререгистрация на автомобилите през 2006 г. Какво политическо има тук? Тук имаше само мафиотски интереси и клиентелизъм. Важното е в парламента да успее да влезе една значителна група от личности, които да дават отчет пред своите избиратели, а не пред продажните и корумпирани партийни централи. Това може да стане дори и при сегашния избирателен закон, ако хората внимателно се вглеждат в лицата и биографиите на своите избраници. И ако слушат не какво им говорят, а проследят какво са правили през годините. При наличието на интернет това въобще не е трудно.

- Как си представяте изборите през май?

- Убеден съм, че ще има предсрочни парламентарни избори при тази конфигурация в парламента. Не е толкова важно дали ще бъдат преди, по време или след изборите за Европейски парламент, които са май месец. Повтарям, по-важното е на тези избори да се яви група от почтени хора, които да бъдат алтернатива на сегашните партии и тяхната политика.

- Някои от извънпарламентарно представените партии ли имате предвид?

- Не. Нямам предвид нито Николай Бареков, нито Меглена Кунева, нито доскорошни министри на ГЕРБ. Имам предвид група от почтени хора, които публично са отстоявали своите позиции през последните години. И които да не се кланят на една или друга партийна централа, олигарх или партиен фюрер.

- Какъв е вашият прочит на новия Изборен кодекс, който предстои да бъде гласуван в Народното събрание?

- Считам, че това, което Мая Манолова, а и всичките политически партии в парламента правят, свързано с новия Изборен кодекс е хвърляне на прах в очите на хората. Те обещават да въведат преференции, но от 7%. Всеки знае, че преференции над 5% не работят по никакъв начин. За мен по-важно би било въвеждане на машинно гласуване, но изцяло, а не пробно, както го предлагат. При машинното гласуване 2 мин. след края на изборния ден резултатите са готови. Гласува се на апарати, които веднъж отчитат вота ви електронно, и втори път ви издават документ, наподобяващ касова бележка, който да пуснете в урната. За да бъдат абсолютно неоспорими резултатите, се преброяват публично и гласовете от урните. Практиката показва, че няма дори минимално разминаване между преброените гласове. Аз съм бил наблюдател на изборите във Венецуела. Там например бившият американски президент Джими Картър заяви пред мен, че това са най-честните избори, на които той присъства. Нищо не пречи г-жа Мая Манолова вместо да ни залъгва с глупости, да предложи машинното гласуване. Така ще се спестят пари от стотици тонове хартия и ще спасим хиляди декари дървета. Освен това, машинно могат да гласуват само хората, които са грамотни и познават цифрите. Това би създало много сериозен проблем пред някои малцинства, които особено активно продават своите гласове. Няма да коментирам глупостите на депутати от БСП, които предлагат по 200 лв. глоба за човек, който не е отишъл да гласува.

- Тоест Вие сте против мярката задължително гласуване?

- Разбира се, че съм против. Проблемът с изборната активност според мен може да бъде решен по елементарен начин. Аз дори го бях предложил като закон още 2007 г. – когато човек гласува, щом му се отбележи името в изборния списък, да му бъдат плащани по 20 лв. Така ще качим драстично изборната активност и ще намалим тежестта на циганските и т. нар. турски гласове, за което уж пледират толкова много политици. Ще има и социален ефект, тъй като за много хора от селата особено, 20 лева е значително сума. Това политиците, които тънат в разкош и разгул, естествено не го разбират. И най-важното: ако хората имат наистина за кого да гласуват – те сами ще идат до урните.

- От коя част на бюджета биха могли да бъдат отделени тези пари?

- От партийната субсидия. Дори ще останат пари за пълно реформиране на спешната медицинска помощ и за лекарства. Ако предположим, че 4 млн. души излязат да гласуват, това означава, че бюджетът трябва да плати веднъж на 4 г. 80 млн. лв. на хората. За последните 4 години мандат държавата плати на ръководствата на политическите партии близо 200 млн. лв.под формата на партийна субсидия. За да спят по луксозни хотели за 5000 лева на вечер и да си купуват луксозни автомобили.

- Къде е уловката в проекта на новия Изборен кодекс, тъй като там е заложено пробно машинно гласуване?

- Не знам какво са замислили тези шмекери от парламента, но явно е че има уловка. Ако искаха да въведат машинното гласуване, не е никакъв проблем да се осигурят съответните машинки, които не струват повече от един обикновен касов апарат, вместо да обясняват, че въвеждането му ще им отнеме минимум година и половина. Въпрос на политическа воля. Обаче чрез машинното гласуване няма да могат да се фалшифицират протоколи, да се крадат гласове, и да се лъже на всички нива от изборния процес. За да е ефективно гласуването трябва да е изцяло машинно. Никъде по света няма „пробни” гласувания. За мен това предполага изборни измами, в които управляващите са замислили как да крадат гласове, или как да фалшифицират изборните резултати.

- Като възпитаник на Университета на Хавана и човек с особено отношение към Куба, Вие можете ли да се похвалите със снимки от плаж „Варадеро” по време на гласуването на някой от бюджетите, когато сте били депутат?

- Когато се е гласувал бюджетът на България, аз винаги съм бил в пленарна зала и с гордост мога да кажа, че бях депутатът с най-много изказвания в 40-ото НС и най-много внесени законопроекти. Ако човек иска да бъде полезен на хората, може да го направи. Давам конкретни примери:  заедно със Стела Банкова - двама независими депутати, премахнахме наказателните лихви за предсрочно връщане на потребителски кредит. За съжаление 2010 г. мнозинството на ГЕРБ, Атака и сините върнаха тези наказателни лихви в закона. Забранихме т. нар. такса електромер – чл. 120А от Закона за енергетиката, който действа и в момента. Забранихме още застрояването на междублоковите пространства чрез налагането на мораториум. Ако човек иска да работи, може да го направи и без партийна субсидия. С г-жа Банкова написахме навремето писмо до тогавашния финансов министър Пламен Орешарски, че се отказваме от партийната субсидия. Не сме ползвали партийни структури, секретарки, дори нямахме и парламентарна стая и въпреки всичко свършихме доста полезни неща. Това доказва, че партийната субсидия е абсолютно излишна и човек може да си изпълнява задълженията и да бъде полезен. Колкото до снимки от Варадеро –  не обичам лъскавите петзвездни хотели. Истинската Куба е съвсем друга – това са милионите отрудени, скромни и невероятни хора, които живеят в малките градчета иселата. Това са планините им, където единственото транспортно средство са мулетата, това са невероятните им плажове и лагуни, където рибите са толкова доверчиви, че можеш да ги докоснеш с ръка. Аз съм качил снимки в моя фейсбук, които всеки може да види. Това е истинската Куба, но нашите политически парвенюта никога няма да могат да го разберат. Те никога няма да разберат, че истинското богатство няма нищо общо с парите.

- Защо положението независим депутат задължително се представя в днешно време като предателство, продиктувано от задкулисни интереси? Как ще коментирате зачестилите случаи на отцепници в парламента?

- За мен големият проблем на парламента е, че депутатите действат като партийни мижитурки. Случаят с Делян Пеевски беше много показателен. Оказа се, че почти всички от БСП били „против”, но пък гласували „за”. Е, някои се въздържаха, но това не ги оневинява. Когато един депутат има позиция, той трябва да я демонстрира от трибуната и чрез гласуване. А сега ръководствата на партиите им спуска как да гласуват и те се подчиняват. Това е жалко и отвратително. Когато станеш депутат, би трябвало да защитаваш единствено интереса на хората, които са те избрали, а не на партийната централа. Затова е време г-жа Манолова да спре да се помайва и да постави въпроса за отзоваване на народните представители, премахване на имунитета. Ако няма време да ги подготви, нека вземе от деловодството моите законопроекти, не искам хонорар за тях. Хората вече трябва да гласуват за личности, а не за политически послушковци. Сигурен съм, че на следващите избори, тъй като евроизборите са практически мажоритарни, това ще се усети, при това много болезнено от партийните централи.

- Как ще коментирате играта с кворума в парламента, която стана определяща за 42-ото Народно събрание?

- Като срамен спектакъл. Конфигурацията в сегашния беше такава, парламентът зависи от Сидеров и групата му. Доста е непочтено от негова страна да говори, че той не подкрепял управляващото мнозинство. Без неговия решаващ глас нямаше да има нито парламент, нито правителство. Така че той ще трябва да обясни на избирателите си как така се е превърнал в коалиционен партньор и патерица на ДПС.

- С какъв ресурс разполага според Вас този парламент и докога ще удържи властта?

- Ако съдим по законите, които се приемат в този парламент, мисля че той няма да изкара дълго, тъй като се приемат лобистки и престъпни закони. Работата му в последната седмица преди почивката беше свързана с предложение от страна г-н Йордан Цонев да се намали данъкът върху хазарта. Този закон намаляваше данъка за хазарта с около 22 милиона лева. Слава богу този закон не успя да мине заради обществения отпор. Вместо да гласуват премахване на ДДС върху лекарствата, например, за да облекчат болните хора, тези наглеци от парламента искат да намалят данъка върху хазарта. То си личи за кого работят. Друго скандално предложение, което е заведено в парламента от депутати на БСП, е областните управители да продават активи до половин милион лева. Досега се позволяваше това да бъде до 10 хил. лв. Това ще развърже ръцете на новата тройна коалиция да продава огромни активи по цяла България, както те си намерят за добре. Което автоматично е предпоставка за невероятен грабеж. В Министерски съвет е подготвен и закон, според който ВИК дружествата да бъдат сложени под шапката на една асоциация и така от публична държавна собственост, цялата ВИК мрежа да бъде преобразувана в частна държавна собственост, което ще позволи тя да бъде приватизирана или продавана. Тук всички политици, които тръбят, че ако не получават партийна субсидия от държавата, ще получават пари от мафията трябва да млъкнат. Видно е, че политическите централи получават пари и от двата източника.

- Самоокупирали ли са се във властта парламентарно представените партии?

- Окопали са се. Партийната субсидия и партийните листи са начинът, по който се възпроизвеждат парламентарно представените партии. Не може Герб или БСП, които са  взели над 100 милиона лева, или дори „Атака”, която досега е взела „само” около 20 млн. лв. от партийна субсидия, да бъдат равнопоставени с една нова политическа партия, която не разполага и с 1000 лв. За мен решението е пълно премахване на субсидията и даване от страна на медиите регламентиран безплатен достъп на всички партии, които се явяват на избори. Това се практикува в много страни. Партиите трябва да се издържат от чрез членски внос и чрез дарения, да се движат от принципни идеи, а не от пари, както е сега. Позволете един съвет към вашите читатели. Ако виждат често лицата на определени политици по билбордове и плакати – да не гласуват за тях. Един плакат струва точно колкото един хляб, а минута ефирно време достига до 10 000 лева. Нека ги питат откъде имат толкова много пари, при условие, че има толкова бездомни и гладни хора в страната. И нека хората не се връзват на коледните дарения на партийните лидери, които водят телевизионни екипи със себе си. Бездомните и сираците ядат и се обличат не само на Коледа.

- От една страна студентската окупация е обвинявана в политически искания, а от друга протестът в липса на точно такива?

- Особено важно е хората да разберат, че разполагат с едно невероятно силно оръжие – бюлетината. Шансът им за промяна на статуквото е на изборите. Ако има за кого да гласуват, всички ще излязат масово. За студентските протести мисля, че продължават да бъдат използвани от определени политически сили и кръгове, които нямат нищо общо с искрените идеи на студентите. Само след 5 месеца има избори. Ако искаме да изритаме тази политическа класа, можем да го направим именно тогава.

- Българите сме особено силни в апокалиптичните прогнози. Кажете вашата положителна прогноза за 2014 г.?

- Аз съм оптимист по душа, тъй като съм живял доста време в Куба. Мисля, че е по-важно обаче човек да бъде реалист – да отчита и позитивните и негативните неща. За мен позитивно е това, че хората си дават сметка, че тези политически сили, които управляват през последните 20 г. трябва да бъдат изметени. Трябва да се направи ревизия на прехода, както и на имуществото на всички политици – от къде са заграбили тези огромни богатства. Нужна е ревизия на всички приватизационни сделки, ревизия на имуществото на всички банкери, кредитни милионери, олигарси. Имаме нужда от пълна ревизия и операция чисти ръце, която да вкара в затвора, както в Италия стана, десетки бивши министри и депутати. Убеден съм, че от догодина този процес ще започне, защото негодуванието, което се е натрупало в хората, е достатъчно, за да промени коренно политическия живот в България. Всичко зависи от нас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 108| 12017 |15.04.2013 Паола Недялкова: Политиците да четат "Приказка за стълбата" . 9| 9720 |08.04.2013 А. Гълъбов: Политиците не се интересуват сериозно от избирателите . 12| 19331 |04.04.2013 Мартин Христов: Искаме да помагаме, но държавата ни спъва . 78| 31842 |21.03.2013 Минчо Христов: Партиите в парламента искат да се възпроизвеждат до безкрай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads