Реклама / Ads
1| 8235 |26.06.2007 ИНТЕРВЮ

Митко Тодоров, директор на Военния театър: Само с недоволство нищо няма да постигнем

.
Салонът ни е пълен, дори когато играят ЦСКА и Левски, нашият театър предложи качествен продукт през изминалия сезон на своята публика. В обществото има голямо недоволство, но нашето място за изява е сцената, твърди известният директор на Театъра на Българската армия пред „Фрогнюз”.
 

  интервю на Александър Иванов 

- Сега, когато сезонът завърши, каква е равносметката, която Вие правите за постигнатото от Театъра на българската армия през този период?

- Като репертоарен театър, ние заложихме на класиката. В началото на сезона имахме известни опасения, които впоследствие обаче се оказаха напразни. Мога да кажа с радост, че публиката се завръща в салона и посещава с голям интерес спектакли по текстове на класици. Пиеси като „Нора" и „Куклен дом" се радват на голям успех, факт е, че  получиха толкова много покани - от Варненско лято, театралният фестивал в Търговище, Аполония в Созопол, Бургас и Сливен. Междувпрочем ние, в Тетъра на Българската армия, винаги сме търсили баланс между класиката и модерния театър. Трупата преценява творческите си сили и може да се справи успешно с репертоара. Така например през този сезон се изигра стотното представление на „Комедия от грешки", режисирано от Теди Москов. Мога да кажа, че като цяло, публиката е удовлетворена от това, което предлагаме на сцената.

- През последните години се наблюдава една смяна на поколенията сред актьорите, това донякъде е естествен процес, но Вие като директор, как смятате, че това се отразява на театъра?

- Да, така е. Редица от театралните трупи трудно се обновяват, съществуват нормативни документи, които не позволяват така лесно да се пенсионират актьори например. Но в нашия тетър няма антагонизъм между поколенията. Трупата ни се състои от 30 души и имаме млади актьори, имаме и колеги, които са на 70 години. По-възрастните пазят своята творческа хигиена и енергия убедително. Отношенията между млади и стари са хубави и колегиални, има приемственост и приятелски отношения между тях самите.

- Около наградите „Аскеер" имаше леко недоразумение, по-специално за драматургията, Константин Илиев, като че ли бе леко обиден от някой факти и събития в тази насока?

- Искам да кажа, че фондация „Аскеер" не се меси по никакъв начин в работата на журито. Тук става дума за политика, свързана с присъединяването на България към ЕС и работещите в театъра не могат да останат встрани от този процес. Ние се замислихме как да разширяваме обхвата и територията в областта на театралното изкуство. Поради тази причина бе номиниран и Димитър Динев, искам да припомня, че наградихме и Димитър Гочев, той от дълги години живее и работи в Германия, но е част от българския театър и българската култура по света. Тази наша практика условно казано, на отворени врати, ще продължи и в бъдеще. Театърът е домашно изкуство, но той трябва да се отвори към  нашите творци. Това е положително за театралните среди, пък и публиката го приема съвсем нормално.

Mitko_Todorov.jpg
снимки Вяра Йовева

 - Наскоро един частен американски театър гостува в Ирак и изнесе представления при небивал интерес. Хрумвала ли ви е идеята Театъра на Българската армия да гостува на нашите бойци там?

- Интересна идея. Ние сме гостували със свои представления на нашите мисии в Косово и Войводина. За Ирак вариантът е малко сложен, но тук, на българска територия, трупата на Тетъра на Българската армия редовно посещава учебните центрове, в които се подготвят бойците ни за задграничните мисии в Ирак и Афганистан, така че имаме пряка връзка и чудесен контакт с войниците.

- От няколко години риалити форматите по различните телевизионни канали привличат много публика и влизат в пряка конкуренция по време на сезона с театъра в най-гледания часови пояс. Тази надпревара не е много равностойна, но успявате ли да се конкурирате?

- Те гледат на нас като на конкуренти, но и ние гледаме на тях по същия начин. По принцип театърът борави с много разнообразен език. Хората се уморяват от различните телевизионни игри, които заливат екрана, и идват при нас, влизат в салона и си сверяват часовника с изкуството. Има обаче публика за всички, дори когато течеше заключителния кръг на Мюзик айдъл или пък има мач между ЦСКА и Левски, салонът на нашия театър е пълен. Ние предлагаме елитарно изкуство. Младите хора у нас вече добре се ориентират по отношение на вкусовете и знаят, че при нас могат да прекарат една чудесна и смислена вечер. Самият факт, че в сайта на театъра има по 130 000 влизания месечно, показва, че сме интересни и търсени. Нито един актьор не може да играе еднакво днес и утре определена роля. Той винаги играе различно и в това е чарът на театъра, има я пряката, неповторима връзка между актьорите и публиката.

- Как рефлектират скандалите в политиката и обществото във вашите среди?

- Да ви кажа честно, ние си имаме достатъчно работа, за да бистрим полтиката, имаме сериозни задачи. Да, има много скандали и на тях може да се гледа по различен начин. Може да обърнем нещата така - да, има недоволство, но в същото време, колкото и да е справедливо то, понякога прилича на извиване на ръцете на държавата. Да, заплатите са ниски, но нищо няма да се промени само с оплаквания и протести. Само с недоволство нищо няма да постигнем. Аз не съм забелязал голяма част от нашите актьори толкова осезателно да се вълнуват от политическите събития. Нямаме пряка ангажираност към политическите страсти, нашите мигове за изява са в театъра. Хората са отвратени и се отдръпват от политиката. Както е казал Буров - интелигенцията не бива да е нито много богата, нито много бедна. Естествено, има разслоение и сред актьорското съсловие по отношение на парите, някои се снимат повече в киното, участват в дублажи на филми, снимат се и в телевизионни реклами. Някои актьори работят на две, че и на три места вече.

- Сега, когато приключи сезонът, накъде?

- Идва времето на заслужената почивка за целия състав. Аз лично, като директор на Театъра на Българската армия, съм удовлетворен от участието на всички хора, от тяхната работа през сезона. Изнесохме 227 представления, направихме 25 турнета по различни фестивали. Приходите ни възлизат на 444 508 лева. Колкото повече публика, толкова повече приходи. Това е обяснението на работата ни - труд и качествен продукт, който даваме на публиката, и тя го оценява подобаващо. Актьорите ни работят  6 дни в седмицата и почти няма случай в събота или неделя вечер да са си у дома. Така че сега заслужено ще отдъхнат. Освен това искам да спомена, че наесен нашият театър ще посреща своята вярна публика с нова, изискана и стилна фасада. Ще направим голям ремонт за 150 000 лева, отпред ще има неоново осветление, надписи, които светят, тротоарът ще се ремонтира основно и ще ни гледат с удоволствие, защото и отвън ще изглеждаме чудесно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6859 |05.05.2007 Националното радио има нужда от яко проветряване, смята кандидат - генералния директор Иван Виденов . 0| 7546 |29.03.2007 Проф. Васил Райнов, директор на Института за български език: Трябва ни съвременна езикова политика . 0| 11283 |15.05.2007 Борислав Петранов, директор на „Дом Витгенщайн”: Австрийците ни гледат под лупа . 0| 9439 |24.05.2007 Ирина Владикова, директор на българското училище във Виена: Нацията ни се топи!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads