Реклама / Ads
109| 14943 |14.09.2011 ИНТЕРВЮ

Митрополит Кирил: Онези, които ме наричат мутра и ченге, съдят от себе си!

.
Църквата е богочовешки организъм и не трябва да се сравнява с фирми и заводи за консерви, твърди Варненският и Великопреславски митрополит.
 

 

Интервю на Еми Мариянска

 

- Митрополит Кирил, вие сте голям ерудит, но същевременно сте характеризиран като една от най-полярните личности в духовния ни клир. Често ви наричат „мутра” и „ченге”...

 

- Казвали са ми, че вървя по ръба на острието, но аз просто не мога да бъда като всички. Вярвам, че Бог закриля смелите, каквото и да се говори за тях. Обикновено тези определения ми дават хора, които съдят от себе си и нямат ни най-малка представа какво е да си духовник, и особено архиерей. Говорят против мен онези, които ми завиждат и мразят и не намират друг начин да ме наранят, уплашат и спрат. В тези времена всеки може да бъде набеден за всякакъв...

 

- Говори се, че сте работил за ДС и сте бил руски шпионин в Атинския университет. Има намеци за роднинството ви с ген. Маринчев...

 

- С тези компромати почнаха да ме заливат по време на църковния разкол. Докато следвах в Атина, подкрепих манастирското управление на „Св. Георги-Зограф”, в момент, когато български монаси искаха да обсебят делата на манастира. Станах още по-опасен за тях, когато обявих желанието си да стана брат на манастира. Отмъстиха ми с екстрадация от Гърция, като по този начин не ми дадоха възможност да завърша образованието си в Богословския факултет на Атинския Университет. Отидох да следвам в Московската духовна академия, след което станах Представител на Българския Патриарх при Московския и Всерусийски Патриарх. Това беше моят звезден миг - на 28 години заех длъжност, която заемаха преди това духовници над 50-те. Да, русофил съм, но не съм работил за никого другиго, освен за Бога, Българската православна църква и народа Божий. Наистина имаме роднинска връзка с г-н Маринчев, Бог да го прости, по линия на баба ми, майка на баща ми.. Аз лично едва на погребението му разбрах за него повече. Но този човек не е бил доносник – работил е в 15-и или 16-и отдел на ДС, които са се занимавали с патриотични задачи – за възвръщане на български светини и ценности в Родината. И сега има честни хора, според които никой друг от държавните служители не е бил толкова полезен за Българската църква, колкото г-н Маринчев.

 

- Вие сте спряган за бъдещ патриарх. Имате ли амбиции в тази посока?

 

- Много пъти съм казвал, че нямам такива амбиции, макар да съм минал през всички най-важни за духовника длъжности – от клисар до архиерей, и да имам натрупан опит: от духовна семинария, послушание в манастир, следване в Богословски факултет в Атина, в Духовна академия в София, в Московската духовна академия; бил съм Божи служител в трите наши най-големи манастира –Бачковския, Рилския и Троянския; в Атонския манастир „Св. Георги-Зограф”, Св. Гора. Имам 4-годишен стаж като иеродякон, 4 като иеромонах, 8 като архимандрит. Едва след 18 години духовно служение станах епископ и митрополит на Българската православна църква. Догодина, ако е рекъл Бог, навършвам 40 годишно служение в монашество и духовен сан.

 

- В биографичните ви данни пише, че майка Ви е монахиня?..

 

- Майка ми постъпва в манастир след кончината на баща ми. Като момиче не е искала да се омъжва, но е проявила послушание към родителите си. Ние сме три сестри и двама братя, като най-малък съм аз. Майка ми се е молила на Господа поне едно от децата й да се посвети в служение на Бога. Насърчавала е брат ми, но той не се съгласил. Когато в Плиска се разчува, че отивам да уча в семинария, всички се опълчват срещу майка ми. Обвиниха я дори в това, че не ми е истинска майка, щом като ме оставя „да се зачерня”. Хулите продължиха и впоследствие, но хората трябва да знаят, че не бива да вярваме на нищо друго, освен в благата и съвършена воля Божия за нас.

 

- В пресата обикновено излизат негативни неща за вас, и малцина знаят за вашата дейност за превенция на наркозависими и социално слаби хора...

 

- Доста журналисти изпълняват поръчки срещу Божии служители, без да съзнават, че така стават богоборци. В поверената ми епархия стават няколко добри неща, които ги няма в други епархии, или ако ги има, те са започнали след нас, или с наше съдействие и помощ. Като употребявам множествено число, имам предвид, че Църквата се състои от духовенство и миряни. Нищо не е възможно да се осъществи, ако няма единство между тези две съставки. Всеки, който поставя въпроса какво прави Църквата, поставя себе си извън нея и извън отговорност. И така, благодарение на духовници и миряни заедно, както повелява християнството, създадохме Центъра за наркозависими младежи, в който те се научават на труд и уважение, почват да ценят това, което им се дава. В нашата епархия са и единствената църковна детска градина и пансион – съществуват вече повече от 10 години. Не сме чудотворци, разбира се, но се стараем да помогнем на възможно повече хора.

 

- Хората често задават въпроса защо църквата не плаща ДДС, не плаща корпоративен данък, не се регистрира по Закона за търговските дружества, а извършва търговска дейност?

 

- Мнозина забравят, че църквата не е даже институция, тя е богочовешки организъм и не може и не трябва да се сравнява с фирми и заводи за консерви. Благодарение на Закона за вероизповеданията някои неща са уточнени, но за съжаление не всички. Все пак вече законово е потвърдено, че по своята същност производството и оборотът на църковни атрибути не е търговска дейност в светския смисъл, а за издръжка на Църквата. Архиереят не е абсолютен монарх, а има Епархийски съвет, всеки храм пък - църковно настоятелство и контролна комисия, има ведомствен финансов контрол в Св. Синод и епархиите и т.н. Няма нищо лошо в това да се придобиват материални средства, за да е независима финансово църквата, а не да е принудена на просия. Всеизвестно е, че заплатите на духовенството и чиновниците в църковната администрация са едни от най-ниските в страната. Откъде да ги придобие Църквата, ако не чрез такава дейност?! В рамките на позволеното от Закона, разбира се.

 

- През годините имаше доста скандали около бизнесменските ви начинания...

 

- Вижте, някои хора решиха да ползват даже Устава на БПЦ в своя полза. Те лишиха църковното настоятелство от възможности за развитие, като забраниха всякакви разпоредителни сделки без одобрението от Св. Синод. Така се връзват ръцете на най-важната част от Църквата – пчеличките – енорийските свещеници. Архимандрит Серафим направи не малко за епархията, но той е хаотичен, много неща се опита да прави самостоятелно, без благословението на Епархийския съвет, без разрешение от съответните органи, сега трябва да узаконяваме строежи, както и до голяма степен носи отговорност за невърнати имоти на епархията. Главната вина разбира се е моя, важното е, че той осъзна какво е направил и напусна сам. По т.нар. от вас „скандали”, ще бъда съвсем конкретен: Скоро ще можем да използваме сградите в местността „Ваялар” от около 3 000 кв м за духовно-просветна и социална дейност. Убеден съм, че рано или късно злоупотребата с църковно имущество по отношение на Ботаническа градина във Варна и други случаи ще излезе наяве. Прокуратурата сигурно ще обърне внимание и на фалшивите документи, с които се сдобиха някои. Печално известният Добрин Митев издаде акт за одържавяване на 300 дка, като в графата бивш собственик пише: „Няма”! А откъде са тези имоти, от небето ли? Слава Богу, че успяхме да си върнем собствеността на манастира св. Пантелеймон в Патлейна, който вече се реставрира и скоро ще има и първия местен монах.

 

- Обвиняват ви, че сте заложил в сделка митрополията и двора й...

 

- Колкото и да съм черен, все пак имам християнска съвест. Това беше поредната глупава и несъстоятелна клюка за наивници!

 

- Вярно ли е, че катедралата "Св. Успение Богородично" не е имала нотариален акт до 1992 г. и защо имахте претенции към терена на Матроския клуб, собственост на Министерство на отбраната?

 

- А нима Патриаршеският катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” има нотариален акт?! Така беше и със самата сграда на нашата митрополия и територията около нея. Що се отнася до Матроския клуб, не съм имал претенции към него - просто се стараех да изясня собствеността. Получихме необходимите документи, но не ни бе дадена изцяло предоставената навремето територия около катедралния храм. Държавната власт трябва да ни съдейства този въпрос да бъде справедливо разрешен. Не го правя за лично облагодетелстване, а за църквата. 


- Кажете повече за скандала с отец Любомир Попов, когото изгонихте от църквата „Римски терми” и по този начин си спечелихте за врагове 300 негови последователи...Говори се, че тъкмо той ви е представил някога на варненската общественост...

 

- Да, г-н Попов ме посрещна преди 22 години в епархията. Тогава той беше протосингел на блажено починалия митрополит Йосиф. Личен конфликт между двама ни няма. Отец Попов реши да работи за лична сметка и против митрополита, което в същност е против църквата. Св. Киприян Картагенски пише: “Където е епископът, там е църквата.” Така се достигна до днешното положение. Господ ни учи да прощаваме. Ако има покаяние, ще има и прошка.

 

- Вярно ли е, че непрекъснато уволнявате от епархията счетоводителите и секретарите си?

 

- С един счетоводител работя вече десета година, секретарят ми е от 8 години, а за 22 години като митрополит това ми е вторият секретар. Понеже се справят, иначе щях да ги уволня наистина. Всичко бих простил, но не и недостатъчна квалификация, немърливост и мързел.

 

- Защо казвате, че човек трябва да бъде егоист – това „канонично” ли е?

 

- Човек трябва да бъде егоист в такъв смисъл, че да се грижи изключително за спасяването на собствената си душа и да не се влияе от другите и от това какво правят те.

 

- Налагало ли се е през годините да преодолявате натиск от страна на групировки от сенчестия бизнес?

 

 - Да, и не само. За съжаление и от държавни и общински органи, и дори от научни институции. Нормално ли е църквата да брани своите имоти от Правителството, от Българската академия на науките, от Софийския университет?! Нормално ли е Св. Синод да води дело срещу Министерски съвет за имотите на Рилския манастир?! Манастирски и други имоти да се владеят неправомерно от споменатите институции? Предоставени са списъци на тези имоти на министър-председателя.

 

- Вълнувате ли се от политика, имате ли политически пристрастия?

 

- Не. Вълнувам се от липсата на здрави и морални политици, които да работят за вярата и благоденствието на народа. Предметът религия трябва да се въведе като редовен в българското училище.

 

- Спечели ли ви врагове изказването ви за Дънов и Ванга?

 

- Нямам представа. Пак ще кажа, че трябва винаги да сме критични към всяко човешко учение и да следваме единствено Божественото учение за Бога.

 

- Какво мислите за апокалиптичните прогнози за Края на света, и предизвестието с черен папа?

 

- Край на света ще има, но ще има и ново небе и нова земя, както Бог говори още в Стария Завет: “Ето, Аз творя ново небе и нова земя и предишните няма вече да се споменуват, нито наум ще дойдат.” /Ис. 65:17/ Господ е премъдър и всеблаг и въпреки нашето твърдоглавие направлява своето творение винаги към доброто и полезното за него. А относно черния папа – че защо да няма и такъв, стига да бъде достатъчно ерудиран и да отговаря на свещените канони?!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 10905 |11.07.2011 Червеният шаман Д. Гронев: На БСП й трябват 8 пъпчивци, които да не излизат от кабинета си . 62| 19809 |14.01.2011 Н. Слатински: Танов съжалява за истините, които каза . 12| 10778 |02.04.2010 Момчил Методиев: Митрополити донасяли на ДС и тайната на изповедта . 9| 8786 |30.12.2009 Хр. Гърбов: Кризата е в главите на хората, които не ходят на театър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads