Реклама / Ads
11| 10525 |14.03.2016 ИНТЕРВЮ

Мохд Абуаси: Опасно е, че се откри посолство на Саудитска Арабия у нас

.
д-р Мохд Абуаси
Не трябваше да се позволи на Саудитска Арабия да открие посолство у нас. Зад турската политика в момента застават само Саудитска Арабия и Катар. Други няма. Те си обединиха усилията. Лошото е, че тези страни направиха същото и в България. Това се изразява в обединяване на „Мюсюлманските братя”, салафитите и мюфтийството. Саудитска Арабия обеща голямо финансиране на този „проект”. Това каза пред Фрог нюз експертът по радикален ислям Мохд Абуаси. Ето какво още сподели той:
 
- Г-н Абуаси, защо след последния атентат в Турция, там бяха блокирани социалните мрежи?

- Забраната на социалните мрежи в Турция много бързо беше наложена. Това ясно показва, че всичко е било предварително замислено от Реджеп Ердоган. Очевидно, че той се опитва да скрие нещо. Най-вероятно това е много по-големия брой на жертвите и пострадалите. Така Ердоган прави опит да овладее недоволството на турското общество срещу него. Знаете, че в социалните мрежи напоследък има доста остра реакция лично срещу турския президент и неговата вътрешна и външна политика.

- Кай според вас стои зад поредната бомбена атака?

- Правилно казвате поредна. Убеден съм, че ще има още атентати в Турция. Няма да се спре с този, извършен в неделя. „Ислямската държава” стои зад атаката, убеден съм.

- Но доскоро между Турция и ИД нямаше конфликт,  взаимоотношенията им  изглеждаха гладки. 

- Под американски и западен натиск, Турция трябваше да предприеме действия спрямо терористите в Сирия.  Страната вече спря да купува петрол от ИД. Затегнати бяха  границите покрай действията на Русия и САЩ. Спомняте си, че Ердоган дори заплаши Ислямската държава, че ще ги нападне по суша. Това обтегна взаимоотношенията между Турция и терористите. При тези нови отношения джихадистите очаквано се обърнаха срещу Ердоган.

- Кои държави стоят зад гърба на Турция в момента?

- Зад турската политика в момента застават само Саудитска Арабия и Катар. Други няма. Те си обединиха усилията. Лошото е, че тези страни направиха същото и в България. Това се изразява в обединяване на „Мюсюлманските братя”, салафитите и мюфтийството. Саудитска Арабия обеща голямо финансиране на този „проект”. До колкото знам на посолството на Саудитска Арабия са отпуснати 9 млн. евро бюджет за развитие на религиозна дейност. Това не изключва възможността, част от тях да отидат за купуване на гласове на предстоящите избори и отцепване на хора от ДПС. Ислямистите в България са активирани и това се вижда с просто око. Това, разбира се случва с активната роля на Турция и Саудитска Арабия.

- Казаното от вас звучи доста притеснително?

- В краткосрочен план може да няма опасност за България, но ако религиозната дейност и налагането на уахбизма и салафизма продължи, няма как това в последствие да не „роди” по-радикални елементи. След това няма гаранция, че няма да се стигне до извършване на терористични атаки от непослушни радикални елементи. Ако Турция, заедно със Саудитска Арабия и Катар продължават да налагат у нас с това темпо на религиозно влияние, нищо добро не ни чака. Голяма грешка беше да се отвори у нас посолство на Саудитска Арабия. Техни хора търсят да купят 15 декара земя, на която да изградят посолство и джамия. Това означава, че тя ще бъде извън контрола на държавата. Откритите множество училища, в които се преподава уахабизъм и салафитска религия, ще нанесат голяма вреда на държавата ни. Бих казал, че последствията може да се окажат фатални.

- Какво ще се случи със списъка на бойците от ИД, който разочарован джихадист предаден на германските власти?

- Това е голям удар срещу ИД, не може да се отрече. Хората, които са в Сирия и Ирак, няма да се върнат по домовете си при това положение. И да са имали такава идея, вече няма как да го направят. Не им остава нищо друго, освен да се бият до край. Документите, за които споменавате, бяха известни на службите още преди 3-4 месеца. Те вече се възползваха от информацията, която се съдържа в тях.

- А какво ще се случи с човека, който я предаде?

- Със сигурност срещу него вече е произнесена смъртна присада на човека. Но също така е сигурно, че той е обезвъзмезден с голяма сума пари. Вероятно е и с нова самоличност. Трудно ще бъде открит.

- Спазва ли се примирието в Срия, как се развива ситуацията там?

- Вече всички започнаха да се примиряват, че Башар Асад ще остане на поста си. Ще трябва малко време на Саудитска Арабия и Ердоган да преглътнат загубата в Сирия. Всички сили ще се обединят срещу ИД, друг път няма. И да не се случи това, мисля че руснаците и сирийската армия ще очистят терористите. Въпрос на време е. А за останалите терористични организации- „Ал Кайда” и т. нар. умерена опозиция, те започнаха малко по малко да се предават на режима.

интервю на Катя Илиева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 11105 |22.02.2016 Ж. Ганчев: Отечеството е не само в опасност, но и в безтегловност . 53| 16651 |28.12.2015 Мохд Абуаси: Доган не служи на руски, а на американски интереси . 10| 8929 |16.11.2015 Мохд Абуаси: Войната трябва да се води срещу всички терористични организации . 6| 7717 |29.09.2015 Мохд Абуаси: Ембаргото спрямо Сирия убива обикновените хора, а не режима

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads