Реклама / Ads
0| 5715 |17.04.2007 ИНТЕРВЮ

Моята мечта е българска, твърди Владимир Василев, технически дизайнер на Роберт де Ниро

.
Ако Хилари Клинтън спечели президентските избори в Съединените щати, света ще се промени, добавя 23 годишният талант
 

Моята мечта е българска и аз продължавам да я търся всеки ден!

Ако всеки от милионите българи по света днес продължи да бъде истински българин, България ще бъде много по-добре позната по света.

Интервю с Владимир Василев – консултант и технически дизайнер на последния филм на Роберт Де Ниро – “Добрият Пастир”

-Г-н Василев, разкажете ни как стана така, че един млад 23 годишен мъж, роден в България, попадна в екипа на такива големи звезди от световното кино?

- За мое огромно съжаление единствената реална алтернатива на много млади българи от моето поколение е да търсят късмета си извън България. Промените, през които нашата страна преминава, са положителни и важни, но същевременно те демотивират младото поколение от активно участие в тях. Като цяло, всеки млад българин, който иска да се реализира в една успешна кариера, има по-големи шансове да го направи извън България, отколкото в България. Това е и основната причина, поради която аз вече дълги години работя върху проекти извън България, в общество, където умеещите и работливите могат да постигнат мечтите си.

- Какви са шансовете и за другите млади българи със сходни на вашите професионални интереси един ден да последват вашия пример?

- Вероятно големи. Българинът е и умен, и работлив, но е поставен в ситуация, която не му позволява да прояви нито едно от тези качества. Когато следваш мечтите си обаче, понякога трябва да променяш обстоятелствата така, че да създадат възможност да правиш това, което обичаш да правиш, и то да го правиш добре.

-Знам, че този въпрос е банален, но няма как да го избегна. Докато правехте филма на Роберт Де Ниро, където участва и Ф.Ф. Копола, вие имахте все пак някакви контакти с тези хора. Въпросът ми е що за хора са те, как се отнасяха към вас и към останалите ви колеги. Разбраха ли, че сте от България, знаят ли за нас като народ, ще работите ли и за в бъдеще с тях?

- Разбира се. Контактите в един такъв мащабен проект са абсолютно задължителни, въпреки че моето участие не бе непременно сценично. Но ако не друго, то поне акцентът ми го издава. На запад бързо разбрах, че в огромното постмодерно село, в което светът постепенно се превръща, България е само една много малка и за съжаление непозната страна. Надявам се, че работата ми поне малко допринася за популяризирането й.

- Има ви на снимка с Мат Деймън, с кои от актьорите се сприятелихте по време на снимките на филма «Добрия Пастир»? Що за хора са зведите? Едно е да ги видиш на корицата на лъскавите издания, а друго е да работиш с тях. Знаят ли за България?

- Вече да, въпреки че предполагам, че и преди са знаели. Но сега поне имат личен допир с някой от България. Искрено се надявам този допир да е бил и истински, и траен за тях. А относно снимката, за която вече толкова много бе изписано в медиите, тя е по-скоро лична, отколкото някаква професионална квалификация.

- Разкажете малко повече за ваши работни проекти от преди и изобщо какви са бъдещите ви планове, върху които работите.

- Занимавам се с графически дизайн от години. В началото, разбира се, просто като любител. Проектите винаги изискват постоянно професионално израстване, а когато човек се старае и работи добре, ангажиментите и отговорностите също растат. Току що се връщам от Тайланд, където с американска партньорска фирма търсихме модели за следващия ни голям проект. В България ще остана за малко с желание да си отдъхна, но вероятно ще продължа да работя, защото през 2007 трябва да прекарам един малко по-продължителен период в Доминиканската република, където ще завърша няколко проекта, които ме чакат там от миналата зима. Предстои ми и пътуване до Маями, но още не съм решил точното му време. Надявам се да е през лятото, защото обичам да работя в този град.

- Вашата работа изисква голямо вдъхновение. Откъде черпите своята творческа енергия?

- От личните ми взаимоотношения, от приятелите, от вярата и разбира се, от успехите. Човек трябва да се чувства успешен, за да може да продължи да върви напред, дори когато има трудности.

- Вие сте 23 годишен млад човек и открито говорите за вярата си на християнин, когато днес много хора на вашата възраст в Европа, а и по света, обръщат гръб на вярата. Какво е тя за вас?

- Не съм съгласен, че много млади хора обръщат гръб на вярата. Даже напротив. Постмодерната култура, която вече е установена в Европа, е именно култура на вяра и толерантност. А българинът е вярващ по природа и е въпрос на личен избор и убеждение да открие вярата си сам за себе си.

- В света след 11-ти септември има ли все още място за вярващи?

- Това зависи най-вече от дефиницията на термина „вярващ”. Вижте само колко много се говори за нейното значение в сетивната политика, особено в ролята й на глобална религиозна война. Колко медийни продукции, книги и филми разглеждат въпроси, свързана с вярата. Аз разбирам въпроса ви и бих отговорил, че именно след 11-ти септември мястото на вярата се централизира.

- Връщате ли се често до България, остави ли тя някакъв спомен във вас. Какъв?

- Аз съм българин и винаги ще бъда такъв, където и да съм, без значение от мястото или обстоятелствата. И ако всеки от милионите българи по света днес продължи да бъде истински българин, България ще бъде много по-добре позната по света.

-Намерихте ли своята “американска мечта”?

- Американската мечта е фантом, идея фикс, нещо, за което хората да говорят и то хората, които само говорят, без да правят нещо. Създадена от личните мечти на хора, които са успели да ги реализират в Америка. Моята мечта е чисто българска и аз продължавам да я търся всеки ден. Когато човек спре да търси мечтите си, той спира да живее.

-Повечето от звездите, с които работите в “Добрият пастир”, са изключително политически активни – Роберт Де Ниро, Алек Болдуин, Анджелина Джоли и т.н. Вие интересувате ли се от политика? Догодина предстоят избори в САЩ, кой се надявате да спечели?

- Интересен въпрос. Аз не съм правилния човек, който може да му отговори, а и с осем кандидат президенти изборът не е лесен. Ако Хилари спечели, светът, такъв какъвто го познаваме, ще бъде променен завинаги. Обама е сериозен кандидат, но произходът му не му дава много шанс. Най-вероятно Маккейн, който ще се кандидатира за пореден път, ще спечели изборите поради липса на по-подходящ кандидат. Въпреки че аз не бих гласувал за него.

<!--[if !vml]--><!--[endif]-->Симеон Гаспаров за вестник “България”-най-големия наш вестник в Съединените щати

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5780 |24.04.2024 Владимир Славенски за ФрогНюз: Альоша продължава да се извисява над Пловдив и над Левски . 11| 6694 |24.04.2024 Адв. Емил Георгиев за ФрогНюз: Комисията за Агенции “Митници” видимо преследва политическата цел . 2| 3269 |23.04.2024 Милен Керемедчиев за ФрогНюз: Премиерът ни е и външен министър - след 30 г. отново сме четвърти в света, но този път не е за добро . 6| 7463 |22.04.2024 Доц. Петър Чолаков за ФрогНюз: Главчев може и да си прави сметка да управлява по-дълго

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads