Реклама / Ads
1| 6702 |07.06.2018 ИНТЕРВЮ

Д-р Неделчо Тотев: С новата здравна карта по-малко хора ще се лекуват

.
д-р Неделчо Тотев
Създават се изкуствени пречки с новата здравна карта, намалява се броят на леглата - те са 5 500 в национален мащаб. Лимитите остават същите. По-малък брой хора ще се лекуват по пътеките по Каса, това заяви пред Фрогнюз председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.
 

Д-р Тотев, новата здравна карта какви трудности ще създаде на медиците?

 

С тази карта изчезна понятието общопрофилно легло. Огромна част от общинските болници и немалък процент от областните нямат профилирани отделения – няма отделение по гастроентерология, по нефрология, по пулмология..., а има вътрешни отделения. Сега ще се наложи да ги профилираме – пак ще са вътрешни легла, но ще ги разпределим така –например 3 легла ще са за сърдечни заболявания, 3 ще са пулмологични и т.н. Като лежи обаче пациент с обострена сърдечно-съдова недостатъчност и изведнъж се окаже, че има пневмония, аз ще го преместя от единия креват на другия, защото е лежал на кардиологичен, а сега ще трябва да го преместя на пулмологичен. Ако стриктно се придържат към бройката на леглата, ще стане така, че когато има завишена заболяемост, каквато наблюдаваме при грипните епидемии, и едно отделение, което разполага вътрешно с 10 легла, няма как да се използват за пневмонии. Ще стане така, че през 3 легла за месец са минали 100 пациента болни от пневмония. Здравната каса обаче няма да ни признае разходите.

 

Сега се създават изкуствени пречки, намалява се броят на леглата - те са 5 500 в национален мащаб. Лимитите остават същите. По-малък брой хора ще се лекуват по пътеките по Каса. Когато тя плаща по-малко дейност, другата дейност трябва някой да я плати. Който няма пари, какво правим? Връщаме ли го?! Ние по закон сме длъжни да го лекуваме. Болниците ще затъват прогресивно и то много по-бързо отпреди.  Най-много това ще се отрази на областните болници.

 

Имахме предложение за изготвянето на националната здравна карта. То беше обсъждано на среща при омбудсмана, в Народното събрание ходихме поради същата причина. Там цитирахме всеки един член, който смятахме, че нарушава изготвената здравна карта. От Министерство на здравеопазването заявиха, че това, което искаме, няма отношение към темата. Искаме да се направи цялостна оценка за въздействие съгласно нормативната уредба. Всеки нормативен акт, когато се изготвя, трябва да има оценка за въздействие на засегнатите страни.

 

Здравният министър Кирил Ананиев изпълни ли си обещанията за общинските болници?

 

Успяхме да постигнем повишаване на цените на клиничните пътеки, които не бяха променяни с години. Цените вече са вдигнати на около 100 пътеки, но с малко - по 3-4 или 10%. Те бяха определяни през 2006 г. на чисто лобистки принцип, като до април не бяха пипани. Поради тази причина ние работихме на голяма загуба. Има повишаване на лекарствата, на консумативите, на енергоносителите, с което се повишават разходите. Приходите са фиксирани, дори намаляха през последните няколко години. По тази причина общинските и областните болници затъват. Не можеш да работиш по цени от адамово време. Някои от общинските болници са в реални фалити, защото не са се разплатили с кредиторите си в рамките на законно установеното време. По европейския регламент до 60 дни трябва да се върнат борчовете.

 

Работим всичко, а ни плащат колкото решат. Лекуваме всичко на един пациент, а ни плащат само за една пътека. Например: пациент влиза по клинична пътека с пневмония, но е диабетик, което налага допълнително терапии с инсулин, контроли и пр. Има и сърдечно заболяване, което трябва да се лекува. Ако пациент влезе за лечение на сърдечно заболяване, но получи инсулт междувременно, медикът може да отчете само инсулта. Ситуацията може да се онагледи със следния пример: влизаш в ресторант и поръчаш първо, второ, трето и алкохол на корем, а плащаш само ордьовъра.

Общо взето с протестите постигнахме това, че се заговори за общинските болници с по-сериозен тон. Декларираха се намерения, които обаче не се препокриха с това, което на практика беше заявено от наша страна като цел на протеста – да се опитаме да стабилизираме общинското здравеопазване.

 

Имахме три основни искания. Първото беше за една субсидия от 30 млн. лв. , което да компенсира онова несправедливо отношение, което държавата през годините имаше към нас.

 

Втората ни цел беше медицинските стандарти да се приведат към българската реалност, но това не се случи. Настояхме да се започне дискусия от компетентни хора за това какъв тип здравна система България да има. Тази система трябва да отговори и на закона в държавата, за да може всеки един български гражданин, където й да се намира, да не бъде дискреминиран по отношение достъпа до медицинска помощ. Искаме също гражданите без значение дали живеят в София или в провинцията да получат едно и също медицинско обслужване, защото са редовни данъкоплатци. В момента готвят някакъв модел в министерството, което уверяват, че ще е панацея.

 

От дълго време се говори за този модел, знаете ли повече за него?

 

Никой нищо не знае. И от БЛС вдигат рамене, че не знаят. Народните представители също не знаят, говори се с някаква тайнственост. 

 

Все пак някои от вашите искания са изпълнени. Има светлина в тунела.

 

Светлина в този мрак?! Има изживяване на дните, които ни остават, ако нещата вървят, както досега.  Всички общински болници са много зле, защото кредиторите ни притискат. Някои ще изкретат до есен, други още сега ще затворят врати.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 15207 |29.09.2017 Доц. д-р Неделчо Цачев: Честваме 50 г. на травматологията във ВМА. Много труд, много спасени . 4| 12621 |24.12.2015 СЕНЗАЦИЯ! Дядо Коледа само пред Фрог: Яка ви дỳша за Новата година! . 47| 23805 |16.06.2014 Пламен Юруков: Същият паритет ще имаме и при новата власт . 11| 10786 |16.07.2013 Илия Налбантов: Текстовете на Новата конституция трябва да напишат 40-годишните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads